Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
İRAN HALKININ SÜRGÜNDEKİ UMUDU ''EBADİ''
13 Mayıs 2012, 15:37

 

Geçen  hafta  sonu  özel bir ödül töreni için TAVAK  başkanımız Prof.Dr. Faruk Şen ile Almanya Hessen eyaletine bağlı  Dünya bankacılığının merkezlerinden olan Frankfurt şehrine gittik.

image

Tavak Vakfı adına davetli olduğum kafilede önemli gazeteciler vardı.

Yalçın Bayer Hürriyet,Ahmet Tan Cumhuriyet,Muharrem Sarıkaya,HaberTürk ,Mehmet Çetingüleç Takvim Gazetesi gibi Türk basınının çok önemli kalemleri ile birlikte Frankfurt'taki İbni-Sina - Avicenna Preis ödüleri organizasyonu vakfımız TAVAK adına kurumsal iletişim direktörü olarak ilk yurtdışı seyahatimdi. 

Tabiki böyle özel bir etkinlikte bulununca birşey yazmamak olmaz.

Belki bugün değil ama önümüzdeki dönemlerde adını daha fazla duyacağımız önemli bir şahsiyetin ödül töreninden çıkan mesajlar daha fazla yankı yaratacaktır inancındayım..

Bu kişi İran rejiminin düşman olarak gördüğü  sürgündeki  insan hakları savunucusu  ‘’Şirin Ebadi’’ idi.

2003 Nobel Barış Ödülü sahibi İran’ın ilk kadın yargıcı Dr. Şirin Ebadi, Almanya'nın Frankfurt kentinde her yıl verilen  İbn-i Sina  (Avicenna-Preis) ödülünü aldı.

Bu ödül geçen yılın Avrupada en çok konuşulan ödülü olmuştu ‘’Medeniyetler ittifakına verilmiş ‘’ BM Genel sekreteri Kofi Annan ,Türkiye Başbakanı  R.Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı  Luis Rodriges  Zapatero almıştı.

image

Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr Yaşar Bilgin Ödül Törenininden bir gün önce  Bayan Şirin Ebadi ve Türkiye’den gelen konukları için bir yemek verdi.Bu yemek aynı zamanda  yarı basın toplantısı şeklinde oluştu , samimi bir ortamda herkes Şirin Ebadi’ye soru sorma ve karşılıklı diyalog kurma fırsatını buldu.

Yemekte ,ödül töreni için Türkiye’den gelen TBMM Başkanvekili  Mehmet Sağlam ,Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ve TAVAK Başkanı Prof Dr Faruk Şen  ve Almanya’da yaşayan Türk ve Alman STK temsilcileride vardı.

Organizasyona davet edilen önemli isimlerle sohbet yemek.

Bu rahat ortamda Şirin Ebadi’ye oldukça fazla soru soruldu ,hatta bir ara bayan Ebadi yorgun düştü kahve tatlı arası verildi ve uzun süren  doyurucu bir  sohbet ortamı oldu.

Bu ödülün bir süre öncesinden kime verileceği belli olduğu halde son ana kadar açıklanmaması nedenini Ebadi’nin birçok soruya verdiği tedirgin ve  yuvarlak  cevaplardan anladım. Sanırım bu isim önceden açıklansa idi İran’dan bir tehdit  olabilir endişesi olabilirmi olasılığı akla ilk gelen durum. Malum Molla rejiminin özellikle kendilerine muhalif olan  vatandaşlarının uluslar arası alandaki başarılarına,bunların farklı platformlardan yaptıkları  eleştiri ve telkinlere tahammülü yok.

Yıllarını demokrasi adına,  İran molla rejimine karşı vermiş olduğu amansız bir mücadeleden tanıdığımız,   güçlü bir şahsiyet olduğuna inandığım  sayın Ebadi’yi  tedirgin ve tutukluğundan  dolayı anlamakta ilk başta zorluk çektim.

image

    Mutlu Demirdelen - TAVAK          Dr Şirin Ebadi             Dr Yaşar Bilgin - Türk Alman Sağlık Vakfı

Yemekte 2 önemli soru sordum

1)  Türkiye’nin İsrail’in güvenliği için yapıyor denilen Malatya Kürecik’de bulunan  füze kalkanı

2)  Türkiye İran hükümetleri arasında gerginliğe sebep olan Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El  Haşimi ile ilgili tartışmalar

Şirin Ebadi’ye ’ Bu  2 olaya bakış açınız ve SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ ‘’ nedir ? dedim.

Sorduğum sorulara cevap olarak  bana resmi İran politikasını anlatınca özellikle konunun Türkiye tarafına hiç değinmeyince,2 kez  ben rejimin değil sizin kendi fikrinizi soruyorum demek durumunda kaldım.

Anlaşılan suya sabuna dokunmak istemediği konulardı bunlar,İşin doğrusu benim için bu tatminkar bir cevap olmadı

 Ebadi için belliki zor bir durumdu  ,bir yandan muhalif ve sürgünde olsa dahi ,acıllarını paylaştığı ülkesinin  güvenlği ve çıkarları,bir taraftanda , kendisine kucak açmış, yıllardır onu destekleyen, planlarının arasında  belki bir gün İran’ın  başına getirebilirmiyiz diye  düşünen ,  İran karşıtı ABD ve  AB  eksenli  dünya güçleri vardı.

Dünya’ya söylem ve davranışları ile sürekli  kafa tutan Molla rejimine ve Ahmedinejat’a  karşı gelen kadın bu’mu demedim değil.. Gerçi bir gün sonra yapılan Paul Kilisesndeki ödül töreninde ateşli ve cesur nutuklar attı ama  yemekteki  tutukluğu Şirin Ebadi’nin  bende bıraktığı  izlenim vatansever ,cesur aynı zamanda tedirgin olduğuydu.

Dr Yaşar Bilgin Ebadi’ye  ‘’size vereceğimiz bu ödül İran’da  baskı altında yaşayan insanlara güç olarak gideceği inancındayız,siz iran’da baskı altında ezilen insanların umudu nefesi oldunuz’’ dedi ve o an Şirin Ebadi’nin adeta nutku tutuldu ,bir an cevap veremedi masadaki bardağa uzandı suyu aldı ve  kuruyan nefesini  açtı.

Dr Yaşar Bilgin’in bu  sözleri benim araştırmam sonucunda   kafamda oluşan fikirler ile uyuşuyordu Ebadi İran’ın ezilen halkı için gerçekten bir umutmuydu ? Evet bencede umuttur ,fakat  Ben Benazir Butto’un başına gelenlerden sonra , İslam rejimi suntası  ile yönetilen bir ülkede Ebadi’ nin uzaktaki kurtarıcı olacağına inanmıyorum.

ABD Ve AB bu konuyu cilalayıp parlatıp vitrine koysada , Ebadi gibi ülkesine büyük hizmetler verebilecek şahsiyeti yobaz mollalar barındırmaz inancındayım, ancak rejim altında ezilen insanlara umut olmaya devam edecektir  diyorum.

3 saate yakın süren bu yemekte benim için altı çizilecek  en çarpıcı Ebadi sözleri şunlar oldu.

‘’Ahmedinejat gitmeli ,İrana demokrasi gelmeli ,Uluslararası güçler sadece atom enerjisine karşı değil ezilen İran halkının yaşadıklarınada duyarlı olmalı Ahmedinejat tamam atom enerjisi üretmem derse tüm sorunlar İran’da bitecekmi .Benim halkımın çektiği acıların hiçmi önemi yok ‘’

’Eğer uluslar arası güçler İran’a müdahale etmeye kalkar,bombayla ,silahla saldırılırsa hiç düşünmeden İran’a  döneceğimi ve acı çekecek İran halkının yanında olacağımı bilmenizi isterim’’ ,dedi.

Almanya’da bulunduğum süre içinde yakın ilgi alaka gördüm, özellikle buradan  teşekkür  etmek istediğim isimler  var.

Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr Yaşar Bilgin,Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı,Özkayseri firması sahibi Hilmi Selçuk, AAİB Başkanı Alişan Hızlı ,Hüseyin  Adalı (Hotel Franken) Mehmet Şaşmaz (Sigarasız yaşam derneği –Rauchfreies Leben e.v ) Hasan Tekin ( HürTürk) Abdurahman Aydın  ( Mainz Konsolusluğu )   Frankfurt’ta bulunduğum süredeki ilgilerinizden dolayı  TAVAK vakfı,  başkanımız Prof.Dr Faruk Şen ve şahsım olarak teşekür ederim

Mutlu Demirdelen -TAVAK

Yemakli toplantıdan kareler.image

              image

                  Yemek sonunda Ordu Belediye  Başkanı  Seyit Torun ,Şirin Ebadi'ye Plaket verdi,

 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR