Güzel ülkemiz için yazıyoruz - İSTANBUL BİR HAFTA MODA KONUŞACAK... Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/20230/istanbul-bir-hafta-moda-konusacak

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
İSTANBUL BİR HAFTA MODA KONUŞACAK...
7 Ekim 2013, 07:31

 

Türk modasını ve tasarımcısını son beş yıldır ön plana çıkaran kitlelere daha çok tanıtan dünyanın en önemli fason ülkelerinden biriyken “ bu ülkenin birbirinden değerli markaları ve moda tasarımcıları var “ dedirten İstanbul Fashion Week, yeni adı ve sponsoru Mercedes Benz ile MBFW İstanbul olarak 2. kez modaseverlere özel bir moda tasarım şöleni sunmaya hazırlanıyor.

Mercedes Benz Fashion Week Kuruçşme Arena’da Giza deflesi ile başlıyor

image

6.yılında bir çok aşamadan geçen İstanbul Moda Haftası Eyüp Santral, Tepebaşı, Taksim İTÜ,Tophane Antrepo derken göçebe hayatına devam ederek bu defada Kuruçeşme Arena'da modaseverlerle buluşacak, ben de elimden geldiğince birçok defileyi izleyeceğim ve Şeffaf Gazete olarak geniş kadro ile MBFW İstanbul’da olacağız…

Organizasyonun İlk yıllarda en bilinen moda markalarının ve Türkiye’nin en önemli moda tasarımcılarının boy gösterdiği moda haftası artık daha mütevazi bir yapıya dönüştü, son açıklanan program artık stratejinin bir dünya markası olmak iddiasından uzaklaştığını gösteriyor..

MBFW İstanbul yeni tasarımcı jenerasyonu ve son yıllardaki moda haftaları ile adını duyuran başarılı moda tasarımcılarının katıldığı bir organizasyon olacak.

image

Görünen şu ki birçok önemli marka ve tasarımcının yolu MBFW ile yolu ayrılmış…

Dünya markası IMG Fashion ,Doğuş grubu ile el sıkışıp partner olunca yıllardır İTKİB & İHKİB’in isteyip de ikna edemediği Mercedes Benz'i IFW ye sponsor olması için ikna etmişti ve bu konu merak ediliyordu ,Mercedes Benz bu işe devam edecek mi ?

Evet problem yok İstanbul Moda Haftası IMG Fashion organizasyonunda Mercedes Benz sponsorluğunda bu işi devam ediyor, fakat daha mütevazi bir kimlikle... Unutmadan Mart ayında final defilesine imza atan 2. sponsor American Express geçen MBFW de olduğu gibi yine organizasyonun içinde ,hemde biraz daha görünür olarak.

Moda Haftasında artık önemli hazır giyim markaları yok, dünyada örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de artık “Fashion Week” tasarımcıların ön planda olduğu bir organizasyon olacak .

Bildiğim kadarı ile bazı tasarımcıların kaygıları vardı, hazır giyim markaları Topmodel ya da celebirty defileye çıkararak öne çıkıp medyada çok yer alıyorlar, bizim kolleksiyonlarımız gölgede kalıyor deniyordu… Bir yandan haksız sayılmazlar defile bütçesi sınırlı olan tasarımcılar hazır giyim markaları ile işin show bölümünde rekabet edecek ne bütçeleri ne kadroları vardı.

Bu konuda dünya moda camiasında çok önemli yeri olan Atıl Kutoğlu’nu ayrı tutuyorum çünkü Kutoğlu her zaman çok popüler ismleri podyuma çıkardı ve medya bu defilelere çok ilgi gösterdi, fakat artık oda bilemediğimiz bir kararla MBFW İstanbul’da olmayacak.

Bu projede görmeye alışık olduğumuz Damat & Tween, Koton, Ramsey, AVVA, Mavi, Gizia, DESA, Giovani Gentile gibi önemli markalar artık bu arenada yok tabi ki İTKİB katkısıda yok.

Evet yıllardır İstanbul Moda Haftalarına önemli markalar katılıp ve çok önemli isimleri podyuma çıkararak bir şekilde medyada İFW nin daha fazla bilinir olmasını sağlamaya katkı vemişlerdi. Bugün MBFWİ bir marka hüviyetine kavuştuysa ve büyük bütçelerle sponsor bulabiliniyorsa, tasarım camiasındaki isimleri dışarda tutarak şu an aklıma gelen lk simler olarak  Hikmet Tanrıverdi ‘’İTKİB, Yılmaz Yılmaz’’Koton’’, Süleyman Orakçıoğlu ‘’Tween’’, Sedef Orman’’ Dermod ‘’,Volkan Atik ‘’AVVA’’, Sinan Öncel ’’ Twigy’’ Kemalettin Güneş ‘’SunSet ve bugün açılış defilesi ile karşımızda olacak Gizia’nın patronu İsmail Kutlu’ya teşekkür edilmesi gerektiğine inanıyorum .

Görülen o ki MBFW İstanbul bu sene dünyaca ünlü Topmodelleri Celebrtyleri ile değil sadece moda tasarımlarımcıları ve kolleksiyonları ile gündemde olup konuşulacak, tabi bunu medyaya taşıyacak bildik 3-5 moda editörü dışında moda muhabirleri ile sağlanacaktır.

Ulusal medya grupları kadrolarında moda muhabiri çalıştırmadığı için organzasyona yollayacakları magazin muhabirleri bu işten hoşnut olmayacak gibi.

Türk tasarımcısı artık bizi tanımak zorundasınız, yoksa sadece birkaç işadamı, futbolcu eşi ve yeni yetme dizi oyuncularından başka çekecek yazacak bir şey bulamayacaksınız der gibiler, defilesini çekmeye gittiği tasarımcıyı tanımayan muhabir dönemi bitmeli.

44 event’in gerçekleşeceği MBFW İstanbul programı açıklanınca benim de birçok modasever gibi süpriz bulduğum bir katılımcı listesi oldu. Katılımcı sayısı çok fazla ve 5 gün 44 defile ve sunum ile yorucu bir program olacak.

Modaseverlerin merakla beklediği Atıl Kutoğlu, Hakan Yıldırım, Bora Öztürk, Özlem Süer, Bahar Korçan, Dilek Hanif, Simay Bülbül ve yıllardır ne zaman İFW de defile yapacak diye merak edilip beklenen Ümit Ünal yok. Bu kadarı bile Türk Modasının içe döndüğünün bir belirtisidir.

IMG Fashion’dan beklenen uluslar arası davetlilerin ve basının ilgi gösterdiği bir marka olarak aldığı İFW yi Mercedes Benz ve American Express’ten aldığı dev bütçe ile çok daha yukarıya taşıması ve defile ve sunum sayısında bir enflasyon yaratmaması olacak. Sponsorların organizasyon ilgi görmüyor ben yokum dediğinde bunda kaybeden Türk modasının yükselen değeri ve imajı olacaktır.

 Şimdiye kadar en çok katılımcının olduğu bir moda haftası yaşıyacağız.

Tophane Antrepo’daki Mart ayında düzenledikleri MBFW İstanbul organzasyonda aksaklıklar yaşanmış bununda IMG Fashion’un yurtdışından gelen sorumlularından kaynaklandığı söylenmişti, işini yapmaya çalışan basına ve saatlerce back stagede aç susuz kalan 3 kuruşa çalışan modellerin çalışma haklarına lütfen saygı duyalım...

Bu arada yerli modellerin yabancı modeller karşısında negatif ayrımcılığa uğradıkları bilgileri geliyor, kızlarımız çalışma izni olmayan ve turist vizesi ile gelip iş yapan ve bazı koreograflar tarafından el üstünde tutulan yabancı modellere karşı savaş açmaya hazırlanıyor,birilerinin başı ağrıyabilir, aman dikkat diyorum…

Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete.com