Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
BERKİN ELVAN GÖLGESİNDE MODA HAFTASI
21 Mart 2014, 10:16

 

İstanbul geçen hafta sonu moda ile dolu bir haftayı daha geride bıraktı,gündem o kadar sisli ve puslu ki aslında binlerce şirketin,milyonlarca insanın ekonomisi,geleceği ve yaşam mücadelesi olan moda sektörünü konuşamaz  yazamaz hale geldik.

image

TASARIMCILAR KENDİ YOLUNDA

Artık markaların çekildiği ve meydanın sadece Türk moda tasarımcılarına kaldığı bir organizasyon hüvviyeti ile devam eden MBFWİ bu sezon Gezi Parkı eylemleri sırasında  başına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniye 270 gündür yoğun bakımda yatan  15 yaşındaki Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinin gölgesinde yapıldı.

3.gün etkinlikleri ileri tarihe ertelenen,  bazı defilelerin ve after party lerin iptal edildiği bir moda haftası oldu.

Tüm duyarlı ülke insanını derinden sarsan Berkin Elvan olayı Moda camiasına da yansıdı

Özellikle bazı tasarımcılar bu duruma defilelerinde direk mesajlar vererek ve bu durumu sunumlarına aktararak tepkilerini ortaya koydular.

image

                                                                         Nihan Peker

' NIAN' Nihan Buruk,Özgür Masur,Gül Ağış,Gamze Saraçoğlu ve Selim Baklacı ve Çiğdem Akın bu acı ölüme Ellerinde simge ekmek ,Berkin’li tişort ve rozetlerle tepkilerini ortaya koyan tasarımcıların başlarında geldiler fakat şunu söylemeden geçmiyim bu acı adını yazmadığımız tüm sektör insanının ortak duygusu idi ben bunu net gözlemledim.

image

                   Gül Ağış                                                           Özgür Masur                                                                    Çiğdem Akın

Bu sezon MBFWI daha önce de söylediğimiz gibi ilklere sahne oldu

Gamze Saraçoğlu defile müziği olmadan sessizlik içinde sunum yaptı ,Nihan Buruk ise defile müziği yerine sunumunu grizu patlamasında ölen maden işçilerinin patlama anını ve patlamanın dramını yansıtan bir fon seslendirmesi ile yaptı sonrasında da Berkin ile  artık bir simge haline dönüşen ekmek ile finale çıktı Bu final üzerine salon alkıştan inledi, göz yaşlarını tutamayan insanlar oldu.Aynı şekilde ünlü modacı Özgür Masur da sunum finalinde elinde ekmekle ve göz yaşları içinde defileye gelenleri selamladı.Tasarımcılar Gül Ağış, Selim Baklacı gibi tasarımcılarda Berkin elvan tişortleri ile dikkat çekip takdir topladılar.

MBFWİ son gün son defilesine imza atan İtalyan gözlük markası İtalian İndependent  defile sonunda ekrana Berkin Elvan resimini koyarak duyarlılık gösterdi Markanın kurucusu Lapo Elkann defile sonrası yaptığı konuşmada saygılarından dolayı parti yapmadıklarını söyledi ,bu duyarlılık alkış aldı ve benim kanaatimce de oldukça olumlu bir davranıştı.Genelde eğlenmeyi seven moda camiası bu kararı alkışladı .

ARTIK İÇE DÖNÜLDÜimage

3.kez IMG Doğuş tarafından  düzenlenen organizasyon güçlü sponsorları ile yoluna devam etsede artık uluslararası bir hedefi olmaktan tamamen uzaklaşmış durumda.Özellikle İTKİB ve MTD nin bu işe başladığı süreçte yurtdışından basın ve sektörle ilgili önemli davetliler ağırlanır aynı zamanda türk modasının dısarıya tanıtılması ve pazarlanması için tanıtım faaliyetleri yapılırdı.

Sanırım 2011 yılı idi Santral İstanbul'da o zamanki adı ile IFW ye 50 civarında yabancı basın ve  50 civarında moda dünyasının  celebirity konukların toplu olarak katılımı sağlanmıştı.

Yeni strateji artık içe kapanmış durumda. Benim bu konuda sektörün kendi insanı memnunsa söyleyeceğim bir şey yok ama görüşüm IFW nin marka değeri artık 3 yıl öncesinin çok gerisinde.

Mercedes Benz bu işin arkasında, bu durum çok güzel fakat ben bu sponsorluğun geri dönüşümünü alamıyorum İstanbul yerine Moskova yada farklı bir şehir istiyorum derse, o zaman 6 yıl öncesine döneriz bu durum da Türk tasarımcısı için büyük kayıp olur.

Evet birçok genç moda  tasarımcısı MBFWI sayesine kaliteli defile yapıyor ,fakat sektörde deneyimli birçok güçlü tasarımcı ise artık ilk başladığında Newyork,Londra Paris, Milano moda haftalarını örnek alıp çıtayı yükselten organizasyondan umudu kesip tercihlerini yurtdışında yapılan organizasyonlarda kullanıyorlar...

 5 gün süren takvim çok yoğun ve yorucuydu . Berkin Elvan cenazesinin olduğu gün ara verildi,

Aslında bu olağandışı durum bir gerçeğide ortaya açıkardı,MBFWI nın yoğun programı su yüzüne çıktı ve aslında bu aranın bir ihtiyaç olduğunu gösterdi. Umarız ileri sezondaki organizasyonlarda bu konu gündeme gelir.

Bu kadar yoğun ve kesintisiz programa ne medya-basın, ne manken ,nede modaseverler  ayak uydurabiliyor .

Her sene daha iyi bir MBFWI ve daha iyi koleksiyonlar izlemek umuduyla yeni sezon da Istanbul Fashion Week’de görüşmek üzere.

Bu arada TWITTER in kapatılması olayına sessiz kalmayacağımızı bu konunun  devamlı gündemimizde olacağını bilgilerinize sunarım.Özgürlüğümüz yaşam nedenimizdir

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR