Güzel ülkemiz için yazıyoruz - DAVOS KIBRIS İÇİN SON KAVŞAK MI ? Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/27059/davos-kibris-icin-son-kavsak-mi-

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
DAVOS KIBRIS İÇİN SON KAVŞAK MI ?
20 Ocak 2016, 18:21

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aldığı davet üzerine Davos’ta 20-23 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu’na katılıyor.

Kıbrıs Müzakereleri’nin son kavşağı Davos mu olacak?

Özellikle Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olmasından sonra 42 yılın sonunda barışa en çok yaklaşılan süreç olduğu dünyanın en önemli isimlerinden duyuldu.

image

Özellikle yıllar yılı belli kesimlerce bir köy muhtarı gibi görülen Kıbrıs Türk’ü liderliği, resmi olarak ifade edilmese de KKTC Cumhurbaşkanı olarak dünyanın en önemli organizasyonlarından birine davet edildi.

 Mustafa Akıncı Uluslararası sermayenin en önemli işadamları ve siyasetçilerini bir araya getiren ve dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı konferanslar zincirinin bir halkası World Economic Forum “WEF” te, büyük devletlerin gözetiminde ve eşliğinde Kıbrıs görüşmelerine imza atacak

image

BİRLEŞME Mİ SONSUZ AYRILIK MI ?

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başarıya ulaşması için yegâne ve gerçek bir fırsat bulundu. 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Uzlaşma olması halinde Kıbrıs’ta yıllar değil, aylar içerisinde çözüme ulaşılabilir.

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis “Müzakerelerde konuların çoğunda, kiminde anlaşma kiminde görüş birliği şeklinde ilerleme sağlandı. Kıbrıs’ta her iki tarafın da, Kıbrıs sorununun çözümünün bir uzlaşı.”

ÜÇ GÖRÜŞMECİNİN ORTAK SÖYLEMİ BARIŞ DİYOR

Yukarıda kısa üç görüş Davos’ta buluşacak üçlünün kısa süre önceki görüşleri. Birleşmeye ve yeni bir barış hamlesine ne kadar motive bir ruh halinde olduklarını hatırlatmaya yetiyor. Bu defa olur demek için bence tam zamanı. 42 yıllık Kıbrıs süreci hakkında biraz bilgili olanlar bence bunun farkında.

YENİ LİDER İLE KISA SÜREDE BÜYÜK DEĞİŞİM RÜZGÂRI

Evet, kim ne derse desin Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş’tan sonra Kıbrıs Türkü’nün gerçek bir lideri Mustafa Akıncı oldu. Gayri resmi olsa da Davos KKTC Cumhurbaşkanı ve olası kurulacak birleşik Kıbrıs’ın başkanı olarak ağırlanacak.

image

ABD BAŞKAN YARDIMCISI İŞARET VERMİŞTİ

ABD başkan yardımcısı Joe Biden’ın deyimi ile “Kıbrıs'ta çözüm olduğu takdirde Kıbrıs Doğu Akdeniz’in ve Avrupa’nın abidesi olacaktır.’’ sözlerinin karşılığı olan Akdeniz Abidesi Kıbrıs’ın mimarı olmaya Akıncı ve Anastasiadis çok yakın mı?

ÜÇLÜ ZİRVENİN TARİHİ 21 OCAK

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın şu ana kadar kesinleşmiş programı içinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ikili görüşme, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in de bulunacağı üçlü bir zirve olacak.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Nikos Anastasiadis ile birlikte Kıbrıs konusunda yapılacak panele konuşmacı olarak katılacak.

Görüldüğü üzere Davos, Kıbrıs sorunu hakkında konuşması gereken tüm kişilerini olduğu nokta oluyor. Söylemler ve analizler gerçekten “Şimdi değilse ne zaman” dedirtiyor.

Sadece BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis değildi ortamı bahar havası yapan, Kıbrıs halklarını bu kadar umutlandıran; bakın Davos son kavşak dememin ipuçlarına.

Geçtiğimiz yakın süreçte ünlerde kim ne demişti…

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin başarıya ulaşması için yegâne ve gerçek bir fırsat bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden "Kıbrıs'a bir çözüm empoze etmeye değil, bir çözüm bulmanıza yardım etmek için geldim” “Barış her zaman mümkündür” barış için siyasilerin yanında halkın da müdahil olması gerekir. “Sadece Kıbrıslılar geleceklerine karar verebilir ve sadece Kıbrıslılar bu vizyonu gerçekleştirecek cesareti gösterebilir. Bu sefer farklı olacağını ve çözüme ulaştığımızı hayal edelim. Refah, güvenlik ve sayısız imkanlar yıllar süren çözümsüzlükten kurtulma olacak” Kıbrıs'ta çözüm olduğu takdirde Kıbrıs Doğu Akdeniz’in ve Avrupa’nın abidesi olacaktır. Bu sefer farklı olabileceğine inandım.

image

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu; “Türkiye'nin tavrı barıştan yanadır, iki halkın birlikte yaşamı ortak hedeftir”, “Bu yıl Kıbrıs sorununun garantör ülke İngiltere ve Yunanistan’ın desteği ile çözülmesini umuyoruz.” “Eğer Kıbrıs sorunu bu yıl içinde çözülebilirse gerçekten yeni bir dönem başlamış olacak.”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras; “Kıbrıs’ta iki toplumu adil ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla cesaretlendirmeye karar verdik, Şu anda karşımızda iyi bir fırsat var. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Parlamentosu kararları çerçevesinde Kıbrıs’ta her iki toplumun birleşik çatı, federasyon çatısı altında yaşayabilecekleri çözüme ulaşabilecek çözümü desteklememiz gerekiyor. Bu çözümün herkes ve Kıbrıs halkı tarafından kabul görmesi gerekiyor.”

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide; “Kıbrıs’ta uzlaşma mümkün, hatta mümkünün de ötesinde. Muhtemel bir uzlaşmaya doğru gidiyoruz.”

image

ABD Dışişleri Bakanı Jhon Kerry; “Kıbrıs’ta varılacak bir çözüm için her türlü desteği vermeye hazırız. Çözüm için zaman uygun.”

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond; “Kıbrıs konusunda ise, her iki taraf için bu tarihi fırsatın tam olarak farkına varabilmelerini sağlamak adına elimizden geleni yapmaya odaklanalım. Kıbrıs’ta her iki tarafı da ziyaret ettim ve garantör ülke olarak Britanya, kalıcı bir çözüme yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yapacak. İki lider de, Kıbrıs’ın birleştirilebilmesine imkân sağlayabilecek bu tarihi fırsatı yakalamak için çok çalışıyor. Birleşik Krallık olarak, liderlerin bu alandaki çabalarını destekleyebilmek için Türkiye gibi kilit ortaklarımızla yakın bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz.”

image

 İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond       Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier; “Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını desteklemek için yanlarındayım. Her türlü katkıyı yapmaya hazırız. AB’nin ve Almanya’nın, olası bir çözümün uygulanmasına tüm gücüyle yardımcı olmaya hazırdır.”

Türkiye Dışişleri Bakan Feridun Sinirlioğlu; “Beklentimiz, bu sürecin adada her iki tarafın siyasi eşitliğinin teminat altına alındığı ve Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissettiği bir çözüme bir an önce ulaşmaktır.”

image

Rusya Dışişleri Bakanı, Sergie Lavrov; “Rusya, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve iki toplumun karşılıklı olarak kabul ettiği anlaşmanın temelinde bir çözüm bulmak için çabalarını desteklemekte istikrarlı olduğunu belirtti.”

İngiltere Avrupa Bakanı David Lidington “Kıbrıslı Türklerle Rumların Ada’larını adil ve sürekli çözümle yeniden birleştirmelerine yardımcı olmak için gerek Yunanistan’la gerek Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz. BM kararlarınca belirlendiği üzere, herkesin insan haklarına saygı duyularak, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü görmek isteğimiz konusunda bir değişiklik yok.”

Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır; “Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm yolunda yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor, çözüm yönünde umutluyuz.” “İki liderin yoğun temasları memnuniyet verici”, “Türkiye olarak, Kıbrıs sorununun adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasına büyük önem veriyoruz” 

Evet, Kıbrıs konusunda tüm bu söylemlerin sahipleri Davos’ta olacak. Kıbrıs’ta bu düzen devam eder deyip Akıncı’yı alttan oymaya çalışan statüko yanlıları kafanızı Devekuşu misali kuma gömmüşsünüz olanı biteni görün Birleşik Kıbrıs işaret fişeği Davos’ta yanabilir. Benden söylemesi.

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete.com