Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KIBRIS'TA ANKET MANİPÜLASYONU
20 Şubat 2017, 15:19

 

2015 KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM ANKETİ NE YAPMAK İSTEMİŞTİ ?

Kıbrıs müzakereleri son günlerde ciddi tökezleme yaşadı,fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen BM ve taraflar görüşmelere devam etmek tarafında isteklerini ortaya koyuyorlar.

Başta Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun,Mustafa Akıncı ile Anastasiadis’in devam ettirdiği Kıbrıs müzakerelerini sabote etme girişimleri için çıkan fırsatları çok dikkatle takip etmekteler.

Cenevre sonrası yavaşlama ve iç poltika karşısında okullarda Enosis konusunu işleyecek ,Rum eğitim müfredatı karşısında boyun eğen Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis bugünlere çark ederek durumu toparlamaya çalışıyor.İki lider bu hafta tekrar biraraya gelecek.

Gidişat ne olur bilinmez fakat ‘’ kurt puslu havayı sever ‘’ misali çözüm karşıtı bazı anketler ortalığa çıkmaya başladı.

Konu başlığı ‘’Halkın çözüme inancı dibe vurdu anketlerine Dikkat ‘’ …

KKTC’de anketler, Cenevre ve Enosis konusundan sonra çözüme karşı olanların oranı % 30 yada % 40 oranlarında düştüğünü ortaya atmaya başladı.

KKTC Tv kanallarından ,yazılı basından ve sosyal medyadan ,hangi odaklar bu operasyonları yürütüyor bilinmez denilse de,KKTC de '' Siyasetin kaşarı''olanlar ile eğitimi sadece para olarak gören ‘’Rokfor olmuş akademisyenler'' el ele kol kola,bunu işliyorlar.

        image

Bunu neden mi diyorum ? ….

Yazımın bu bölümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına bir konunun ışığını tutacağım.

İşte bugün ortaya çıkan çözüm karşıtı netice çıkaran anketler 2015 seçimlerinde Mustafa Akıncı’ya karşı yine işbaşındaydı.GAÜ anketinde Mustafa Akıncı’ya Cumhurbaşkanlığı şansı verenlerin oranı 17.8 idi ,Akıncı % 60.50 oldu.

 Hatta hakını teslim etmek gerekir anketler halkı manipüle etmeseydi Kudret Özersay’a oy vereceğim diyenlerin oranı % 5.1 Cumhurbaşkanı Özersay olur diyenler %2.3 olarak açıklanmıştı, Özersay’ın o seçimin ilk turunda oy oranı 21.25 oldu.

image

Kimler bunu açıkladı ?

KKTC’nin en iyi üniversitesi olduğu iddia edilen GAÜ akademisyenleri,seçim sonuçları ile yerle bir oldular.

İŞTE 2015 MART AYINDA YAPILAN CUMHURBAŞKALIĞI ANKET ÇALIŞMASININ BASIN DUYURUSU

Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) gerçekleştirmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim anket çalışmasını Lefkoşa Kıbrıs Türk Ticaret Odasında basın ve komuoyuna açıkladı.

Toplantıya;Girne Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katıldı. Basın toplantısına GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı, GAE Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAE Yöneticileri Erhan Vechi, Erhan Özkan,Yrd. Doç. Dr. Sualp Davut, Gülhan Nalbantoğlu ve Doç. Dr. Zafer Ağdelen anket yöntemi, örnekleme ve anket sonuçlarını aktardı.

GAE Koordinatörü Hasan Erçakıca da ayni anket içinde yer alan Cumhurbaşkanlığına yönelik sonuçları açıkladı.

GAE Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, toplantıda yaptığı konuşmada daha önce yapılan Cumhurbaşkanı anketinin büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, tüm eleştirileri saygı ile dinlediklerini, bazı kişilerin neticeleri beğenmediklerinden dolayı bilim dışı açıklamalar yaptıklarını ifade ederek, bu açıklamaları kabul etmediklerini kaydetti.

Yapılan bu anketin bilimsel ve akademik bir çalışma olduğunu da kaydeden GAE Başkanı Asım Vehbi, Yönetim Kurulu’ndaki herkesin katkı koyduğunu ve anketin tamamıyla arkasında olduklarını belirtti.

19 Nisan 2015 günü gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik kamuoyu araştırması yapılmıştır.

Anket 8 Mart 2015 günü KKTC Genelinde 18 yaş ve üzeri KKTC vatandaşlarına uygulanmıştır.KKTC 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi; Lefkoşa, Gazi Mağusa, Girne, İskele, Güzelyurt ilçeleri kent ve kırsalında gerçekleşmiştir.

8 Mart 2015 Günü 126 Anketör, 28 Denetçi, 4 Koordinatör, 1532 katılımcıyla anket çalışmasının yapıldığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı ‘Anket’ sonuçları KKTC kamuoyuna açıklanmıştı.Sizin tahmininize göre 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanır?” sorusunda

%41.7 Derviş Eroğlu

%21.7 Sibel Siber

%17.8 Mustafa Akıncı

%15.5 Fikrim yok

%2.3 Kudret Özersay,

%0.5 Arif Salih Kırdağ

%0.5 Mustafa Onurer

2.TURA KİM KALIR KİM KAZANIR

 “Bu seçimde adaylar birinci turda salt çoğunluğu elde edememeleri halinde ikinci turda oluşabilecek eşleşmelerde hangi adaya oy verceksiniz? “ sorusuna karşın

%42.8 Derviş Eroğlu

%30.9 Sibel Siber

%26.3’lük kısım ise oy kullanmayacağım dedi.

GELELİM GERÇEK SONUÇLARA

Seçim 19 Nisan 2015’te gerçekleşmiş adayların hiçbiri % 50 oy üzerinde alamamış ,seçim ikinci tura kalmıştı .

Seçimin İlk tur oy oranları ortaya çıkınca GAÜ akademisyenlerinin seçimi nasıl manüple ettiği o an çok açık ortaya çıkmıştı.

Derviş Eroğlu 28.15

Mustafa Akıncı % 26.94

Sibel Siber 22.53       

Kudret Özersay 21.25

SEÇİMİN SONUCU ANKETİ AÇIKLAYANLARI YERİN DİBİNE SOKTU

Mustafa Akıncı   60.50

Derviş Eroğlu    39.50

2015 Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde GAÜ anketinde şansı sıfır denilen Mustafa Akıncı bağımsız aday olarak katıldığı seçimin ikinci turda aldığı 60.50%'lik oyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi.

Kıbrıs Türk halkı liderini belirledi,tüm iyi niyeti ve halkının refah ve menfaati için çabalayan Mustafa Akıncı’nın özelllikle bu günlerde arkasında halkının desteğini daha fazla hissetmesinin elzem olduğunu düşünüyorum.

        image

Çözüme ve Akıncı’ya inanç azalmadı ama bu yönde yine bazı odaklar 2015 gibi hareketlendi.

Yazının sonunda işin özü olarak, Atatürk’ün silah arkadaşı,Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün tarihi sözlerini hatırlatırım, bu sözün her devirde geçerli olduğuna inanıyorum .

“Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”

Sizinde sesiniz namussuzlardan fazla çıksın ,çilekeş Kıbrıs Türk insanı,anketler size kendi inancınızdan sapmanız için yapılan bir yönlendirme silahıdır.

image

Mutlu Demirdelen

Şeffaf Gazete

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR