Güzel ülkemiz için yazıyoruz - SURİYELİLERİN AKIN ETTİĞİ KENT '' BURSA '' (1) Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/33162/suriyelilerin-akin-ettigi-kent--bursa--1

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
SURİYELİLERİN AKIN ETTİĞİ KENT '' BURSA '' (1)
29 Aralık 2018, 23:51
 
Değerli Şeffafgazete.com okurları ve takipçileri, uzun süredir sağlık sorunlarımdan dolayı verdiğim yazılarıma Bursa ilini konu alan üç bölümlük bir yazı dizisi ile yeniden sizlerle olacağım. Sizlere şimdiden mutluluk, esenlik ve refah içinde bir yaşam diliyorum.
2019 hepimize öncelikle sağlıklı bir yıl olsun, “İyi Senelere”.
                                                         Mutlu Demirdelen 
image
 
Uzun süredir medyada yer alan olayların kenti Bursa'da “Küçük Suriye” ya da “Kurtarılmış bölge” olarak tanımlanan Çarşamba semtinde yaşanan değişimleri gözetlemek ve bunları okurlarımıza aktarmak için Bursa’dayım. 
 
 “Kurtarılmış bölge Çarşamba” diyorlar bakalım doğru mu?
 
image
 
  2011 SONRASI SURİYELİLERİN AKIN ETTİĞİ KENT “BURSA”
 
 Suriye'de 2011'den bu yana süren iç savaş en çok Türkiye'yi etkiledi. Milyonlarca insan göç yollarında düştü canını kurtarmak için kendini Türkiye'ye attı. 
 Suriye'de çatışmalar başladığı 2011 yılından bu yana sığınmacı Suriyeliler ülkede on binin üzerinde işletme açmış durumda.2012'de Suriyelilerin açtığı işletmeler, Türkiye'deki yabancı sermayeli işletmelerin sadece %2'sini oluşturuyordu, şimdi bu oran %20'ye kadar yükselmiş vaziyette.
 
 image
               
Büyük şehirler Suriyelilerin yerleşim tercihi oldu
 
 2011'den bu yana sadece işletme açmalarında yaşadıkları imtiyaz değil, devlet tarafından birçok konuda ayrıcalıklı olmalarından dolayı halkın öfkesine neden oldular. 
Suriyeliler Türkiye'deki iş gücünde sayıları bilinmemekte, bir kısmı vatandaş yapılırken çoğunluğu hala geçici koruma statüsünde izin alarak ya da göz yumularak gayri resmi halde Türkiye’de çalışabiliyorlar.
 
 Suriyelilerin akın ettiği tüm Türkiye illerinin belli ilçelerinde nüfus popülâsyonu değişmekte, aynı yapılanma Bursa'da da görülüyor.
 
Nüfusu yaklaşık üç milyon olan Türkiye'nin dördüncü büyük kenti Bursa'da, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel kayıtlarına göre 153 bin 145 Suriyeli yaşıyor, bu rakamın gayri resmi olarak 300-350 bin olduğu iddia edilmekte. Bu sayının şehir nüfusuna oranı ise yüzde 10 civarında, Bursa en fazla Suriyelinin işletme açtığı 5 ilden biri durumunda.
 
image
 
Bursa'da Suriyelilerin yoğunlaştığı bölgelerin başında kentin kalbi olan Ulu Cami’ye yürüme mesafesinde olan Çarşamba dikkat çekiyor.
 
 Merkez Osmangazi ilçesinin bu mahallesi Suriyeli mültecilerin çıkardığı olayların medyada sık olarak yer aldığı, yerli nüfustan çok Suriyeli yoğunluğun olduğu bölge durumunda.
 Çarşamba semti en fazla Suriyelinin yaşadığı bölge, kentin içinde yaşayan Bursalının zorunlu olmadığı hallerde adım atmaktan ürktüğü bir mahalle olmuş. 
 
Bursa halkı Çarşamba'ya “Küçük Suriye” oldu diyor.
 
Bu söylemi destekleyen emareler var tabi ki, bölgede yerli ve milli işletme kalmamış, yerli halktan çalışan ise yok denecek kadar kavga, temizlik, güvenlik ve çevresel huzursuzluktan dolayı mahalleli evini taşımış, yerli esnaf buradaki dükkânını ya Suriyelilere devretmiş ya da kapıya kilidi vurmuş. 
 
 Bursa'nın en merkezi semtlerinin her noktasında Suriyeli vatandaşları görmek mümkün. Suriyeliler birbirlerini takip ederek bu bölgede çoğunluk sağlamış. Çarşamba Mahallesi onlar için barınma ve iş bakımından iyi bir zemin oluşturmuş. 
 
Suriyelilerin açtığı dükkânlardan başka iş yapan kalmamış, mahalle esnafı olaylar ve değişen insan yapısı nedeniyle ya işlerini kapatmış ya da taşınmış. Bölgede ticaret canlı Suriyelilerin işletmelerinden yine Suriyeliler alışveriş yapıyor. Kavga, gürültü, huzursuzluktan dolayı yerli esnaf burada kepenk kapatmış ya da dükkânını Suriyelilere devretmiş.
 
Çarşamba semti adeta bir Suriye kentine dönüşmüş vaziyette, bu işletmelerde çalışanların tamamına yakını Suriyeliler.
 
Darmstad Caddesi üzerinde rent a car,turizmci, kuyumcu, kontörcü, market ve restoranlar Suriyeliler tarafından işletiliyor. Burada yaşayan on binlerce Suriyeli'de kendi insanını kalkındırmak için kendi insanlarının açtığı iş yerlerinden alışveriş yapıyorlar.
 
image
 
Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde yaşanan haksız rekabet yüzünden Bursa genelinde yerli esnaf endişe ve hoşnutsuzluk hissediyor.
 
 Küçük yerel işletme sahiplerinin şikayet ettikleri en önemli konuların başında haksız rekabet, kayıt dışı Suriyeli işletmelerin vergi denetimleri, sağlık düzenlemeleri polis ve belediye zabıtalarının denetimine tabi olmamaları yada bunların göstermelik yapılması her geçen gün “Kin ve Düşmanlık” olarak ortaya çıkıyor.
Devlet büyüklerimiz ülkelerine dönecekler deseler de, birebir konuşmalarımızda ve araştırmalarımızda durum hiç öyle değil. Bursa'da yaşayan tek bir Suriyeli dahi ülkeme dönerim cevabı vermedi, çünkü keyifleri yerinde ayrıcalıklı olmanın rehaveti çökmüş üzerlerine.
 
Mutlu DEMİRDELEN
Şeffaf Gazete.com