Güzel ülkemiz için yazıyoruz - GRİP AŞISI KRİZİ ACİL ÇÖZÜLMELİ Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/36425/grip-asisi-krizi-acil-cozulmeli

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
GRİP AŞISI KRİZİ ACİL ÇÖZÜLMELİ
26 Ekim 2020, 08:42
 
Geldi geçecek derken Mart 2020 de etkisini tam olarak göstermeye başlayan koronavirüs salgını hala etkisini sürdürürken, dünyadaki toplam vaka sayısı 42 milyonu geçti.
 
 
Türkiye'de son dönemde vakaların hızla arttığı, özellikle İstanbul'un en riskli kent olduğu saklanamaz bir gerçek olarak orta yerde duruyor. 
 
Dün Sağlık Bakanlığının açıkladığı Koronavirüs hasta sayısının günlük 2200'e ulaştığı ülkemizde, sonbahar mevsimi nedeniyle influenza ''grip'' vakalarının da mevsimsel olarak yaklaşıyor olması endişe kaynağı oldu.
 
Uzmanlar, koronavirüs salgını nedeniyle grip aşısı yaptırmanın önemine dikkati çekse de piyasada aşı bulunamıyor.
 
Salgın nedeniyle talebin arttığı influenza aşısı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, temin edilen aşının, belirlenen risk gruplarının ağırlık derecesine göre sıralanarak, kademeli şekilde yapılmasının öngörüldüğü bildirilmesi aşı krizinin sürdüğünü gösterdi.
 
Bakanlık uyarıları durumu açıklıyor!
 
Vatandaşlarımız risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilecekler.,
 
İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacak. 
 
Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacak.
 
İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecek.
 
Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ve '' İlaç Takip Sistemi '' ile aşı temin hakkı oluşturulacak.
 
İlk etapta 1,5 milyon doz influenza aşısı, belirlenen risk gruplarına yapılacak 
 
image
 
Evet yok öyle hemen gidip bir grip aşısı yaptırayım demek. Risk durumuzun, iki kronik rahatsızlığa sahip olması, influenza aşısı yaptırmak için yeterli değil. Daha fazla kronik rahatsızlık ya da organ nakli yaptırmış olmak gibi kriterler gerekiyor.Zor dostum zor. 
 
Bakanlığın ilk etapta yaklaşık 1.5 milyon doz influenza aşısı temin ettiği belirtilse de, toplam miktarın ne kadar olacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor
 
Grip salgını riski Şubat ayının ortasına kadar süreceği uzmanların ortak görüşü.
 
Bireylerin, kendilerini influenza hastalığından korumalarının en önemli yolunun aşı yaptırmaktan geçtiğini belirten konunun uzmanı hekimler,şubat sonuna kadar grip riskinin sürdüğünü belirtiyorlar.
 
Koronavirüs pandemisine ek olarak influenzanın ortaya çıkması, sağlık sisteminin buna yanıt verebilmesi ve insanların hayatlarını kaybetmesi açısından önemli bir risk oluştumakta ,bunu aylardır dile getiren uzmanlara ülkeyi yönetenlerin çok itibar etmediği gerçeği endişe verici.
 
Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık raporlara göre, vakalar 2019'un Ekim ayında %3.3’ken, Şubat ayının 2. haftasında bu oran %40 civarında. 
 
Türkiye'nin ilk etapta temin ettiğini açıkladığı aşı sayısı yetersiz, neden bu kadar az olduğunu Sağlık Bakanlığı'na sormalıyız ,fakat artık vatandaşların hükümetlere yada ülke yönetimine atananlara ulaşma kanalları yok denecek hale geldi.
 
Özellikle risk grubundaki kişilerin, grip hastalığı geçirirken bir de koronavirüse yakalanması halinde olayın ciddiyetini yazmaya gerek dahi duymuyorum.Bu direk hayati bir konudur aşı bir tedbir değil,hayati bir konudur bunu duyarlılık içinde lütfen tekrarlayalım.
 
Geçen yıl 1,3 milyon doz aşı sağlayan ülkemizin, dünyada salgın belası olması ve griple buluşulması halinde daha büyük riskle karşılaşılmasına rağmen, neden ilk etapta 1,5 milyon doz sağladığını anlamak mümkün değil.
 
Bu kadar hayati önemi olan grip aşısının neden bu kadar az temin edildiğinin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanması gerekir.
 
"İngiltere 30 milyon, Almanya 26 milyon doz aşı sağladı"
 
Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile bu işin farkında olan sağlık yöneticilerinin yüksek dozda aşı temini için bizden fersah fersah önde olduklarını uluslararası haber kaynaklarından öğrenip İngiltere'nin  30 milyon doz, Almanya'nın ise 26 milyon doz aşı sağladığını görünce,bunun zenginlikten mi,sorumlu yöneticilikten mi olduğunu merak ediyor insan..
 
"65 yaş üstündeki herkes, yaşa bakılmaksızın kronik rahatsızlığı olanlar ile tüm sağlık çalışanları, risk grubunda" 
 
Türk Tabipleri Birliği dünyada kabul edilen, 'risk grubu' diye belirlenen, 65 yaş üstünün tamamı ile yaşına bakılmaksızın kronik hastalığı olanlar ve DSÖ’nün de ısrarla belirttiği gibi tüm sağlık çalışanlarının öncelikle aşı olmasını öneriyor.Haklı mı? Haklı...
 
Türkiye'de 8 milyona yakın 65 üstü vatandaş bulunuyor.
 
1 milyon sağlık çalışanı var. 65 yaş veya altında olup ciddi risk grubunda da 5-6 milyon kişi var. Hepsini topladığımızda, Türkiye’de en azından 15 milyon doz grip aşısına gereksinim var.
 
Devlet mutlaka bu acil durumu çözüp Kovid-19 belasına karşı vatandaşı koruma adına sorumluluğunu yerine getirmeli.
 
image
 
Mutlu Demirdelen  / Şeffaf Gazete