Güzel ülkemiz için yazıyoruz - EV- OFİS HAYATIN YÜKSELEN GERÇEĞİ OLDU Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/37031/ev-ofis-hayatin-yukselen-gercegi-oldu

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
EV- OFİS HAYATIN YÜKSELEN GERÇEĞİ OLDU
17 Şubat 2021, 10:10
 
Koronavirüs salgını çalışma hayatını çok etkiledi.
 
Sadece teknoloji şirketleri  veye dijital ticaret yapanlar değil ,dev kurumsal firmaların bir kısmı evden çalışmaya geçti ,üstelik buna alıştı. Üst seviye yöneticilerinin açıklamalarına göre bunun giderek artması kaçınılmaz görülüyor.
 
Covid-19 salgınıyla birlikte, yaşam şekillerimizde kalıcı değişikliklerin meydana gelmesi ile gayrimenkul sektörünü ve yatırımcıları konut ihtiyacı çeşitlendirmesinde farklı arayışlar başlatmış olmalı ,aksi takdirde piyasa şartlarına karşı dayanmaları mümkün değil.
 
Ülkemizde küçük evlerde yaşayanların bağımsız iş yapabilme alanları oluşturmak Ev değişikliğine gitmek isteyecek olası bir durum. Bu ihtiyaç doğrultusunda piyasa yeni alıcılarla karşılaşacak var bu ihtiyacı görüp üreten inşaatçı birkaç adım öne çıkacak.
 
image
 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük şirketler topluluklarından Koç Grubu ve Akbank  şimdilik %30 civarında çalışanın evden çalışma modeline kalıcı geçme kararı  kararını açıkladı. 
 
Petrol Ofisi genel müdürü Selim Şipel gazeteci Cüneyt Özdemir ile yaptığı röportajda artık '' yeni çalışma sistemi '' ile yüzleşmenin kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Şipel '' Şirket olarak evden yada esnek çalışma modelleri ile ilgileniyoruz ve bu bir kaçınılmaz durum haline geliyor ,pandemi süreci ,çalışma hayatı ile ilgili tüm geleneksel düşünceleri yıkıp geçti '' dedi.
 
Çalışma hayatındaki yeni süreç ile birlikte, yaşam alanlarının mimari olarak talep karşılayacak şekilde  home & office konsepti göz aradı edilmeyecek şekilde planlanıp, uygulanması olmalı.
 
image
 
Artacak istekleri karşılama noktasında  ''konut-ofis'' konsepti üretimi  ihtiyaca yönelik olarak yenilik yaratmaya zorunlu bir sektör haline  gelecek gibi.
 
İş yaşamının verimliliğini artırmak için dönüşüme geçilmesi gerekecek. Çalışma hayatı artık ev yaşamıyla birlikte sürdürülürlüğü yaygınlaşarak devam edecek.
 
Evden çalışma ofis eşyası satışlarına yansıdı
 
Onlaine satış yapan sitelerin son bir yıldaki ofis mobilyası ve gereçlere satışı rekorlar kırıyor. Salgın sebebiyle yaygınlaşan evden çalışma sistemi, ofis masaları, “ofis koltuk & sandalyelerine” olan talebi de artırması sürecin nereye evrildiğini işaret ediyor.
 
Bu dönemde talebi artan ,evinde çalışma hayatına devam edecek kişilere yönelik konutların yapılmaması ,yada yapılanların ihtiyaca cevap verememesi halinde ,bu gelişmeyi fark edemeyen gayrimenkul sektörü oyuncuları gelecekte kendisini oyun dışında kalma riski ile karşı karşıya bulacaktır.
 
Tüm bu yazdıklarımın ışığında çalışma dünyasının yeni bir çağa giriyor olması kaçınılmaz görülmekte. Bundan sonrasında gayrimenkulde fark yaratan '' inovasyon - motivasyon '' odaklı çalışan kazanacak. 
 
Bu süreçte evde çalışma alanını yaratmak için insanlar mevcut durumları ile eve sığmaya çalışıyor. 
 
image
 
Yeni dünya çalışma sistemine uygun konutlar üretilmesi nedir ?
 
Online toplantılara uygun izolasyonlu odalar.
 
Elektrik kesintisi durumunda bu kesintileri önleyecek güç kaynakları kullanmak.
 
Evde birden fazla çalışan insanlar için hem '' work station '' ile yemek masası olarak kullanılır modeller üretilmeli. 
 
Havalandırma, aydınlatma gibi konular daha da önemli hale gelecek.Buna yönelik tesisat planı yapılmalı.
 
Küçük ama bağımsız çalışmaya imkan verecek alanlara geçmek isteyecekler için  Ev-ofis şeklinde yeni satış stratejileri belirlenmeli.
 
Artık yeni çalışma düzenine geçişe hazırlanan  insanların bu süreçteki ihtiyaçlarına cevap veren kişi ve şirketler farklılık yaratmanın faydasını görecek.Bu yüzden şirketlerin bu ihtiyaçlara cevap vermesi lazım. Yoksa sektörde yeniliğe ayak uyduramayan ,ihtiyaçları karşılamayan ayakta kalamayacak. 
 
Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete