Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ESTONYA FERİBOTU GİBİ SU ALIYORUZ ! Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/38078/-estonya-feribotu-gibi-su-aliyoruz-

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
ESTONYA FERİBOTU GİBİ SU ALIYORUZ !
20 Aralık 2021, 14:41
 
 
Modern deniz tarihinin en büyük kazası 28 Eylül 1994 yılında Baltık Denizi’nde yaşandı. 1980 yılında Almanya Mayer Werft tersanesinde inşa edilen Estonya Feribotu’nun batmasıyla 852 yolcu öldü.
 
M/S Estonia adlı geminin 1994 yılında Baltık Denizinde batışı esnasında gemideki 852 kişinin gemi kaptanının “panik yapmayın dünyanın en güçlü feribotundasınız” çağrısına uyarak geminin yan yatıp batmak üzere olmasına rağmen gemiden kaçmaya çalışmayarak hayatını kaybettiği, bu durumun da psikoloji literatürüne “Estonya Feribotu Sendromu” olarak bilinir.
 
 
 
Almanya’da inşa edilen ve 1994 yılında Estonya’nın başkenti Talin’den Stockholm’e giden Estonya feribotu batar. 
 
Denizcilik tarihinin en büyük facialarından sayılan kazada 137 yolcu kurtulur, 852 yolcu ve mürettebat ölür. İşin ilginci, feribot battığı sırada kıyıya yakın mesafededir.Kıyıya yakın bir yerde su alıp yan yatarak batan feribotta bulunan yolcuların % 98’i yüzme biliyordu.
852 yolcu ise gemi kaptanının sözüne inanırlar.
 
image
 
Türkiye’de Estonya Feribotu Sendromu yaşanıyor.
 
Feribot 28 Eylül gece 00.30’da sert dalgalar nedeniyle su almaya başladı.  Kaptanın “Sayın yolcularımız, lütfen panik yapmayın; dünyanın en güçlü feribotundasınız” sözlerine kanarak su boşaltma işlemini merakla izlemeye başladılar.
 
Bu 852 yolcu nasıl ve neden öldü?
 
Su miktarının artmasıyla tahliye işlemi hemen başlatıldı. Saatler ilerledikçe feribot daha da yan yattı ama 852 yolcu izlemeye devam etti. Saat 01.50’de Estonya Feribotu tamamen sulara gömüldü.Ancak 987 yolcudan sadece 137’si feribotu terk ettiler ve kurtuldu bunlar geminin en rahat odalarında olan VIP yolculardı.
 
852 yolcunun Feribotun su aldığını ve yan yatmaya başladığını görmelerine rağmen gemiyi terk etmeden son saniyeye kadar izlemeleri psikoloji kitaplarında “Estonya Feribotu Sendromu” olarak yer almıştır. O insanların davranış şekillerine psikoloji bilimi bugün hala mantıklı bir açıklama getirememiştir.
 
image
 
ESTONYA FERİBOTU SENDROMU MU YAŞIYORUZ ?
 
Türkiye gemisi su alıyor ve kaptan VIP salonındaki eğlenceyi durdurmuyor ,ama 3 mevkii olan altlarda ve makina dairesinde  çalışıp  geminin su aldığını gören ve feryat edenlerin  çığlık çığlığa olduğu dikkate alınmıyor.
 
Evet kaptanın sözüne inanmak isteyerek itaat eden Estonya feribotu yolcularına benzeyen davranış sergileyen ülkemizde de milyonlar var. 
 
Tabiki bu bir benzetmedir Estonya feribotu Türkiye  değil ama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kaptan ve  MHP lideri devlet Bahçeli'yi yardımcı kaptan yerine koymak sadece ironidir ,umarız alınganlık yaparak dava açmazlar.
 
Bu geminin VIP yolcuları  AK Parti yönetimine yakın büyük dolar,euro,sterlin birikimi olan '' Din Bezirganı '' kesimdir. 
 
Makina dairesi ve 3 mevkideki boğulmaya en yakın yolcular emekli ve işçi kesimi ile  inançlı garip anadolu köylüsüdür.
 
Türkiye Gemisi su almaya devam ediyor Kaptan ve yardımcısı herşey kontrolümüzde derken yan yatan gemiden filikaya ilk binenler kurtuluyor.
 
Mutlu Demirdelen / Şeffaf Gazete