Yabancıya satış sadece lüks konutun satış fiyatını artırmıyor, kiralık daire sektörünün tümünü etkiliyor.
Yabancılara satılan her 100 konuttan 50’si kiraya veriliyor
Yabancıya konut satışının 2021’de 58 bin adet ile rekor kırması sektörde beklentileri yükseltirken, iç piyasada kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artış trendi kamuoyunda kimi zaman yabancıya satıştaki bu yükselişe bağlanıyor.
Yabancılar aldıkları her 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kiralık olarak piyasaya sunuyor. Yine yabancı nufusundan dolayı artan kiralık daire arzı bu pazarda yüksek rakamlı kiracı bulmakta zorlanmıyor.
Yabancıya gayrimenkul satışı, 2021 yılında bir önceki yıla göre %43,5 artışla 58 bin 576’ya ulaşarak rekor kırarken, iç piyasada kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artışın nedeni yabancıya satış ve ülkeye serbestçe gelen yabancı nufusundan dolayı her iki yönde artış ağırlıklı olarak etkilenmekte.
Yabancıya satış, alt ve orta segmentteki konutun kiralama fiyatını da etkiliyor.
Yabancıya gayrimenkul satışları, konut fiyatlarını artırıyor
Vatandaşımız şehir merkezlerine yakın gayrimenkul alamıyor.
2021’in son çeyreğinde yabancıların Türkiye’de satın aldıkları bir gayrimenkulün ortalama fiyatı 187 bin dolar, karşılığı ise 2,5 milyon TL.olarak açıklanmasına rağmen bu rakamlarda usulsüzlükler olduğu ,yabancıya vatandaşlık verilme adına yüksek komisyon alan aracılar ucuz daireleri pahalı göstererek ucuz vatandaşlık satarken, suni fiyat artışı sektörü darmadağın etti .Bu sayede yaratılan kira enflasyonu ile vatandaşı madur etti.
2.5 milyon TL’lik yabancıya gayrimenkul satışıyla vatandaşlığa müraacaat yolu açılırken fazla vergi yüksek tapu bedeli aracıları zengin etmekte.
Bu nedenle yabancıların satın aldığı gayrimenkuller genelde yabancılara fazla kiraya verilirken piyasada emsal teşkil edip tüm konut sektörüne kiracı açısından olumsuz yansımakta.
‘Düşük ve orta gelirli vatandaşımız yabancıya satıştan dolayı konut alamıyor’ denilmesinde hilleli satış fiyatları ve bununla beraber ucuza mal edilen T.C vatandaşlığıdır.
Kira rakamlarının çok artmasının yabancıların Türkiye’ye gelmesine bağlı,satılan gayrimenkul yatırımlarının %50’sinin yeniden kiraya verildiğini ortaya koyuyor.
Yani yabancı yatırımcı Türkiye’ye geldiğinde %35 oranında konut satın alıyor, ve her 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kira arzı olarak piyasaya sunuyor. Başka bir deyişle, ev bulamayan yabancı yine ev sahibi olan diğer yabancının konutunu kiralarken diğer bölümü yerli mal sahipleri karşılıyor.
Bu sarmal dar gelirliyi,öğrenciyi,emekliyi şehirin çeperlerine atmakta.
Yabancı gayrimenkul yatırımcısıyla Türkiye’ye zoraki koşullarla iltica etmiş olan sığınmacıların aynı kefede değerlendiriliyor olmasının da bu alanda yıkılması gereken en önemli önyargılardan biridir.
1 ) “Yaşam korkusuyla ve coğrafyasındaki ekonomik baskılarla sığınmacı olarak Türkiye’ye gelen kişilerin parasını Türkiye’ye getirirken gidecekler ve kalacaklar olarak bakarsak kalanların ağırlıkla ellerindeki paranın bir kısmını gayrimenkul alıp vatandaş olma hayalini gerçekleştirmek olarak görülmekte.”
Özellikle Ortadoğu ülkelerinde gelen her 100 doğrudan yatırımının 60’ı gayrimenkule gerçekleşiyor.
Doğrudan yatırımları ile ilgili beklentiler 7 -10 yıl içinde paranın amortismanı.
Peki gerçekleşir mi ?
Evet yüksek kiralar ile bu mümkün.
Özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde elinde parası olmayan yerli konut sahipleri müteahitlere dairelerini ucuz satıyor ve ucuz ev alacağı farklı bölgelere kaçıyor.Pazarda parası olan yapancıya bu sayede kaymaklı fırsat doğuyor.
Yabancı için vergi yok ,denetim yok fırsat çok.Kiraların patladığı büyük şehirlerde bizler yok oluyoruz.
Mutlu Demirdelen