Güzel ülkemiz için yazıyoruz - ÖĞRENCİLERİ YURTLARDAN ATMAK MI ? Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/39595/ogrencileri-yurtlardan-atmak-mi-

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
ÖĞRENCİLERİ YURTLARDAN ATMAK MI ?
12 Şubat 2023, 12:39
 
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve on ilimizde şiddetle hissedilen deprem felaketinin altıncı gününde, depremzede yurttaşlarımızı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’na ait öğrenci yurtlarına yerleştirmek için ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumlarının kapatılması ve uzaktan eğitime geçilmesi kararı alınması ve yurtlardan apar topar atılmaları vicdansızlıktır..
 
Bu kararla birlikte öğrenci yurtları “evi” olan; eğitimleri, stajları devam eden ve depremden etkilenen bölgeler dâhil olmak üzere diğer illerde de gidecek bir evleri ya da olanakları olmayan öğrencileri “kovarcasına” bu yurtları boşaltmak, çok büyük başka mağduriyetler yaratmaktadır.
 
Öğrencilere hiçbir şekilde eşyalarını almaları ve toplamaları için süre verilmeden yaşanılan bu süreç, zaten büyük acılar yaşayan halkımızda yeni yaralar açılmasına neden olacaktır.
 
Yurtlar öğrencilerin evidir!
Halen deprem felaketinin ardından bölgeden gelecek iyi haberleri beklerken, depremzede yurttaşlarımız ve öğrencilerimiz için yüreğimiz yanarken ülkemizdeki tüm öğrencilerimizin mağdur edilmesi kabul edilemez!
 
Türkiye tek yürek olmuşken, ülkemizin depremden etkilenmeyen bölgelerindeki daha yüksek kapasiteli ve kullanışlı oteller, misafirhaneler, öğretmenevleri ya da kurum evleri dururken, birçok yurttaşımız sahip oldukları ya da oturdukları evlerin kapılarını depremzedelerimize açmışken öğrencilerin kaldığı yurtları boşaltmak ilk seçenek olamaz!
 
Dayanışma ve yardımlaşma içerisinde hep birlikte hareket etmemiz gereken bu günlerde verilen bu karar, ilk gözden çıkarılacak alanın eğitim olarak belirlendiğini göstermektedir. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin içinde bulunduğu koşullar da göz ardı edilmektedir. Ailesinin yanına gidemeyen, ailesi ya da gidecek bir evi olmayan vb. bir sürü olumsuzlukla mücadele eden öğrenciler yok sayılmaktadır!
 
Şuna yürekten inanıyorum ki, bu ülkedeki her bir gencimiz her türlü zorlu koşula ve imkânsızlıklara rağmen bugün depremzede yurttaşlarımıza yardım etmek ve onlara destek olmak için çalışmakta, var yok demeden onların yanlarında olmaktadır.
 
Eğitimin devamı hepimizi yine bir araya getirecek, birlikte olmamızı ve umudun yeşermesini sağlayacak bir gerçektir. Laik ve bilimsel eğitimin sağlayacağı toplumsal gelişme ile afetlerin yıkıcı etkilerini  azaltılabileceğine inancım var. 
 
Eğitimin sürdürülmesi, olağanüstü durumlarda yardıma ihtiyaç duyan bölgelerin rehabilitasyon sürecinde de büyük önem taşıyor. 
 
KYK yurtları, hem şu anda yurtlarda kalan öğrenciler hem de depremzede öğrenciler için açılmalı ve çok büyük travmalar yaşayan bu öğrenciler için yurt şartları iyileştirilmelidir. Aynı zamanda depremzede öğrencilerimizin eğitimden kopmaması ve yüz yüze eğitimin sürdürülmesi adına başta barınma olmak üzere tüm sağlık, beslenme, ulaşım vb. ihtiyaçları karşılanmalıdır.
 
Pandemi sürecinin maduriyetinden sonra öğrencilerimize yaratılan yeni bir mağduriyet sürecin kabul etmek asla mümkün değil. Eğitimin ilk kısıtlama alanı olarak görülmesini toplumsal geleceğimiz için çok tehlikeli görüyorum. 
 
Yaralarımızı sarmaya çalışırken yeni yaralar açılmamalıdır.Yüzbinlerce boş konut ,otel odaları ve misafirhanelerini kullanmanızı öneriyorum yüzbinlerce ünversite öğrencisi ve aileleri de aynı duyguları paylaşmakta.
 
Mutlu Demirdelen