Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KIBRIS & CYPRUS 5 '' Kıbrıs'da 2 İranlı kız '' Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/5192/kibris-amp-cyprus-5--kibrisda-2-iranli-kiz-

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KIBRIS & CYPRUS 5 '' Kıbrıs'da 2 İranlı kız ''
20 Şubat 2011, 23:55
                                                                                                
 
Kıbrıs & Cyprus  yazım bir süre gecikti tüm okuyanlarımdan özür dilerim.

Yoğun bir ay zarfında gazetemiz adına süper gelişmeler oldu Kıbrıs’tan ve İstanbul’dan aramıza yeni katılan değerli arkadaşlarımız oldu bu bize daha da güç verdi.

Sayın Ata Atun ve Yurdagül Beyoğlu artık Şeffaf Gazete’de Kıbrıs uzmanı olarak yazıyorlar.Bu vesile ile tekrar hoş geldiniz derim.

Ayrıca Buket Şengül ve Eda Utkusavaş modern kadının dünyası ile bizimle 2011 de beraber olacak.

Tam'da Mutlu Demirdelen'in gündemi Kıbrıs iken gündem bir anda Türkiye'de de Kıbrıs oldu.Şu an yazılan konularımız ile aslında gündem ile çok paralel bir yazı olacak.

Burada biraz özel bir kadın'dan bahsadeyim :

Ana annem, Ayşe ninem 9 yaşında ailesi ile göç ederek yaklaşık 1910 civarında Türkiye'ye gelmler. Daha sonra hayatı boyunca  Kıbrıs'a hiç gitmemiş.Ayşe nenem öleli çoook zaman oldu. Onun doğuduğu toprakları görmek o ölene kadar 9 çocuğu ve kocasına ve kendisine nasip olmamıştı.

9 yaşında Türkiye’ye gelmiş olmasına rağmen Kıbrıslı Ayşe derlerdi ona . Tarsus'ta yaşardı ,cabbar kadındı,dik lafını esirgemez, annemin deyişi ile çocukken geldiği Kıbrıs'a da hiç bir zaman gitmek istememiş, sevmem dermiş, bilinmez tabii sebebi.

image

Hiç bilemeyecek ki Kıbrıs'lı Ayşe olarak hiç bir zaman sahip olmadığı Kıbrıs vatandaşlığı nufus kimliği nasip olan çocukları ve torunları var.


Tarsus'ta yaşayan küçük kuzen Volkan Uğraş Lefkoşe Gönyeli’deki Mercan sülalesinin kütüğünü bulup vatandaşlık işlemini yapması, önce annem ve ben dahil Ayşe Sancaktar Mercan'ın yeni fidanlarını Kıbrıs'a ektik.

Aile ve anne tarafı akrabalarımızdan bazılarını bu küçük aile fidanlığına davet ettik ,umarız ileride bizde bir Akdenizli gibi sağlıklı ve hayatının tümünü hissederek yaşarız.  Ama öncelikli dileğimiz Kıbrıs'ın her Kıbrıs vatandaşı için mutlu, huzurlu, özgür, medeni ekonomik ve sosyal haklarının üst seviyede olan bir ülke olmasıdır.

Sorunlardan arındırılmış Kıbrıs için daha fazla mücadele edilmeli, 36 yıldır bu halk özveri ile yaşadı bunu hak etti...

Kuzey Kıbrıs Girne'deki sabah kahvaltısında  otel terasından bakınca pek te bi güzel, huzur verici ve keyifli .Karşımızdaki 5 parmak dağlarına bakarken de dağ zeminine yapılan KKTC bayrağı ayrı bir güzellik idi...

Keyifli kahvaltı’dan sonra güler yüzlü Canlı Balık restorant/rent car dan bir araç kiraladık.

Bizim Ankaralı hanutçu taksicinin götürdüğü rent car dan % 25 ucuzdu iki Kıbrıs Türkü kız kardeşin Girne limanında ailece kahvaltıda olduğu halde kahvaltısını bölmedik, onlarda da çok kolumuza yapışıp bize birşey satmakta istemedi, bu da özlediğimiz bir bir esnaf tavrı idi, maşallah o kadar alıştık ki hanutçular tarafından çekiştirilmeye, işin özünü yapana 2 kez teşekkür etmek gerekiyor.

2 kardeşten birinin adının Meryem olduğunu anımsadım, babasına sözümüz vardı bir akşam Canlı Balık Restorant'ta yeriz dedik, buna zaman yetmedi mutlaka o şirin Girne balıkçısında Balık Rakı keyfide yapacağız.

Sağ dan direksiyon taksimizi arkadaşım Oktay büyük özveri ile kullandı, çokta başarılıydı ben ve Emir buna cesaret edemedik, özellikle Emir 20 yıl Londrada kalmış ve sağ dan direksiyona tecrübeli ama dar Girne sokaklarında 500 metrede 2 tehlike atlatınca bende Kıbrıs'ta araba kullanmamaya karar verdim.


Gündüz Girne'de gezdik.

Türkiye’deki simit sarayı benzeri simitçiden 2 simit bir çay için 8 TL ödedik, pahalı geldi tabii.Bu günlerde çok gündemde olan Kıbrıs’ta alındığı iddaa edilen yüksek maaşlar, Kıbrıs'ta maaşlar belki yüksek ama hayat pahalılığıda Türkiye ile kıyaslanamaz.

Hayat gerçekten pahalı hala taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmanın ve üretmemenin tabiki bu pahalılıkta payı yüksek.Bu arada üretim dedik üretse de kime satacak ki ?

Kıbrıs’ta en ucuz olan şeylerden biri alkollü içecekler ve araba, okuma oranı % 99 olan bir toplumda sen araç vergisini araç fiyatının % 70 -110 arasında vergi koyamassın bu ucuzluk nedeni uluslarrası norm ları vatandaşına uygulamasından kaynaklanıyor bu benzin ve alkollü içeceklerdede geçerli kural.


Biz de KKTC de daimi yaşamadığımıza göre sadece alkolün ucuzluğundan faydalanalım bari, nasılsa pahalılıktan Türkiye’de tıksırıncaya kadar içemiyoruz burda acısını çıkaralım hem de bu akşam

Kimlerlemi içeceğiz ?

Dünya'da bir Facebook çılgınlığı aldı başını gidiyor bizde geleneğe uyup bu seyahate çıkmadan Kıbrıs’ta okuyan 2 iranlı kız arkadaş ile dialoğumuz vardı ,telefonlaştık Türkiye'ye ve Türklere karşı çok büyük sempati ile bakan modern  İran kadını idiler.Akşam yemeğini Girne’nin en trend mekanlarındanbirinde yeme kararından sonra 2 İranlı arkadaşımız ile gece çıktık,keyifli yemek oldu .


Eğlence hayatı yok denecek kadar az, günlerden pazar kumarhane ve pavyon dışında seçenek yok.Yemek yediğimiz yer aslında orada eğlencenin 1 nolu adresiymiş ama Sadece hafta sonu bu eğlence var dediler.

Tezer Mercan hayatımda ilk kez karşılaştığım akrabam Kıbrıs’a geldiğimin haberini almış yemeğin sonuna oda yetişti, ikimizde 40 yaş üstü aynı jenarasyonuz ,benim akraba ilişkilerim iyi değildir ama Tezer Mercan’ı tanımaktan çok mutlu oldum.


Tezer Mercan olmazsa idi Kıbrıs’ı tanıyıp, anlama şansımız olmazdı, adeta gizli gözümüz oldu, her konuda hayatımız kolaylaştı, insanlığı ile arkadaşlarımında ayrıca takdirini kazandı, misafir perverliği ile bizi gerçekten şımarttı, mahçup etti.

Yanında yıllarca İngiltere’de yaşamış oldukça varlıklı Hüseyin adlı bir arkadaşı ile geldi, varlıklı vurgulamamın nedeni şu ki Kıbrıs’ta varlık sahibi olanların büyük bir kısmı bu varlık kaynağını İngiltere’ye dayandırır, yani Türkiye’de çalışıp Kıbrıs’a zengin dönen yok. O yüzdende Kıbrıslının zenginliğinin bir oranda kaynağı İngilteredir.

Hep beraber Rocks otel barına geçtik, İranlı kızlar kıpır kıpır dans ister, bizim gençler pek bu konuya istekle bakmadı içkiler içildi ve gece bitmek üzere kızlar evine Tezer Lefkoşe'ye bizde Grand center otele doğru yola çıktık..Burada kendimi huzurlu hissettim...

                                                  Mutlu Demirdelen