Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KKTC NÜFUSU NE KADAR
10 Mayıs 2011, 19:24
 
KKTC NÜFUSU NE KADAR BİLEN VARMI ?
 
<!--?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /-->

Uzun yıllardır tartışılan bir konudur KKTC nüfusunun sayısı, kimine göre 400 bin kimine göre bir milyon; ne ilginç bir durum bugün hala KKTC'nin nüfusu fırınların  sattığı ekmek sayısı ile hesaplanıyor.

Kendi rüştünü ispat etme çabasında bir ülke nasıl olurda toprağında yaşadığı insan sayısını bilemez ya da bilmesi istenmez... Düşünün bir de bu ülke İstanbul’un orta ölçekli bir semti büyüklüğündeyse ve dört tarafı suyla kaplı bir kara parçasıysa saymak daha kolay.

Bu arada dört tarafı derken KKTC'yi güney ile bir ülke veya kara parçası olduğunu farz ederek söylemedim. KKTC'de kayıtdışı yaşayan bir kişinin Güney Kıbrıs’a kaçıp saklanması gibi bir olasılık olmamasından dolayı bu saptamayı yaptım.

Bilinen son sayım 2006 da olmuş, sayım yapılmış fakat gerçek bir sayım olup olmadığı   bu dönem bile tartışılıyor çünkü sağlıklı veri  yok   elde.         

image                                                                                                

Sayımın net verileri Türkiye Cumhuriyeti kasasındaymış, bu verilerin KKTC'de bulunmadığı söyleniyor kim söylüyor bunu?           
                                                                                            
Sokaktan geçen bir adam değil ülkenin yakın zamandaki iktidar ortağı KKTC Demokrat Parti başkanı Serdar Denktaş söylüyor.Tabiki Serdar Denktaş'ın bu konuda bilgisiz konuşmadığını düşünmek lazım.
 

Bunu duyunca şaşırmamak elde değil neden bu nüfus verileri KKTC devletinin elinde yok bu ülkeyi yönetenlerin buna hakkı yok mudur? Bir ülke yönetimi vatandaşının sayısını bilmez ise nasıl sosyal adaleti ve paylaşımı sağlar. Nasıl sağlıklı bir yönetim hizmeti verir, sağlık ekonomi ve ülke politikasını yönetir anlamak mümkün değil.

Sayın  Profesör Dr. Ata Atun ile bu konuyu paylaştım: "Kıbrıs Türkünün  Türkiye’den öyle veya böyle gelen ister vatandaş olsun ister kayıttdışı yaşayan olsun bu kişilerden bir rahatsızlığı olduğunu düşünmüyorum, burada bulunmalarında bir sakınca görmüyorum ve destekliyorum  ,burada olmaları bizim için sorun teşkil etmez, ama sanırım bir sayım yapılıp bu kaçak ya da legal olarak KKTC de yaşayan ve sahiplendiğimiz insan sayısını öğrenmekten korkmayalım ve bu toprakta beraber yaşadığımız insanların sayısı ile yüzleşmekten ben mutlu olurum" dedi.

KKTC'de bulunduğum dönemde bu önemli konuyu çok insanla konuştum ortak kanı bu kimsenin sınır dışı edilmesinden yana değiliz ama Türkiye'den KKTC devletine  yapılan yardımın ne kadarını bu  kayıtdışı nufusa harcandığınıda hepimiz görelim ve bunu değerlendirelim derler.

Sanırım Türkiye Cumhuriyeti  böyle bir sayıma sıcak bakmıyor, bunun sebepleri uluslar arası platformlarda biliniyor. Ancak çok önemli bir gelişme var KKTC deki 1 Mayıs şenliğinde uzunca sohbet ettiğim DP başkanı  Serdar Denktaş bizzat bana söyledi ve KKTC'nin 3 büyük partisinin uzlaştığını ve bir yıl içinde kesinlikle KKTC'de bir nufus sayımı yapılacağını belirtti.

Bu konunun önemi KKTC'de yaşayan vatandaşlar tarafından bilinse de Türkiye'de yaşayan Türk halkının önemli bölümü bunu çok önemsemez ve ciddiye almaz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC'ye yolladığı düzenli hibenin ne kadarının kayıtdışı olarak KKTC de yaşayan ve bütçede kara delik oluşturan kesime ait olduğunu görmek açısından anlamlı olacaktır.

İşte o zaman sanırım şapkayı önümüze koyup sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC hükümetine ve halkına ağır söylemlerinde ne kadar haksızlık yapıp yapmadığını hep beraber görüp düşüneceğiz.

Umarım bu nüfus sayımının yapılmasına her KKTC vatandaşı destek verir. 

                                                                              Mutlu Demirdelen

 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR