Güzel ülkemiz için yazıyoruz - KIBRIS RUM KESİMİNE GİRDİM Şeffaf Gazete
http://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/7051/kibris-rum-kesimine-girdim

 

Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
KIBRIS RUM KESİMİNE GİRDİM
29 Mayıs 2011, 22:41
 
 
Kıbrıs’ta yeni bir gün ve biraz stres biraz heyecan olacak, sebebi Sayın cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan randevu saati bekliyorum ve öğleden sonra da bize yol olarak çok yakın ama aynı Ermenistan gibi çok uzak bir ülke Kıbrıs Cumhuriyeti yani biz Türklerin deyimi ile Rum tarafına geçme planımız var.
 

Çok geçmeden Cumhurbaşkanı özel kaleminden telefon aldım ve Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu‘nun rahatsızlanarak o gün acilen Ankara GATA’ya kaldırılacağı bilgisini bana ulaştırdılar.

O zaman vakit kaybetmeden  Kıbrıs Rum Tarafına geçme planımızı hayata geçireceğiz.    Ama nasıl ?

Oktay ve Emir’in Kanada ve İngiliz vatandaşlıkları var onlar için bir sorun yok fakat Türk pasaportuna Shengen vizen  olsa dahi  Rum tarafı kapısı kapalı ,Atina yada avrupadan direk Rum kesimine uçman lazım Türkiye ile Rum kesimi birbirlerini şu an ülke olarak hukuki engelleri var.

Bende 2 yıl önce aldığım KKTC kimliğimin ne işe yarayacağını merak ediyorum, çünkü aile kökü 1974 öncesine dayanan KKTC vatandaşına Rum tarafı geçiş onayı veriyor, çünkü onları Kıbrıslı sayıyor, fakat 1974’ten sonra adaya göç edip yaşamaya başlayan KKTC vatandaşı dahi olsa Kıbrıs’lı kabul etmeyip sınırlarından içeri almıyor. Hatta bu ailelerin Kıbrıs’ta doğmuş büyümüş hayatında Kıbrıs’tan dışarı çıkmamış çocuklarını da Kıbrıslı kabul etmiyor.

Kıbrıs Rum kesimi bizim için tam bir kapalı kutu 

AB ülkesi olduktan sonra daha da zenginleşti ve cazibe merkezi oldu bunlar bilinenler birde bilinmyenler var. Özellikle Kıbrıs’ta merak edilen 3 bölgeden 1.Kapalı Maraş 2.Birleşmiş Milletlerin askerlerinin üstlendiği Lefkoşaara bölgede bulunan eski Kıbrıs hava alanı bölgesi 3. Magosa-Larnaka arasında bulunan İngiliz askeri kontrolunde bulunan ara bolge her yeri görmek incelemek istiyoruz ama bu tabiki Kıbrıs gibi bir ülkede kolay da değil…

İlk kez Rum kesimine geçmek için sınıra geldik. Kuzen Tezer ve 3 arkadaş araç ile Akyar sınır kapısındayız ve benim KKTC kimliğim bir sorun çıkarmadı fakat Oktay kimliğini otelde unuttuğundan sınırda kaldı geçemedi, Emir ile Rum kesiminde Tezerin aracı ile geçtik Tezer ve Oktay Girne’ye kimliği almaya döndüler.

Biz Rum kesiminde bizi arabası ile bekleyen BM de görevli Rum arkadaşımızla buluştuk aracı ile bizi aldı ve evine gittik .Tam sınırda bulunan evin 50 metre uzağında Türk askerinin nöbet kulübesi vardı,pencereden baktığımda Türk askeri ile adeta göz göze geldik.

Ev 5 metre eni olan bir ark kenarında atlasan gecersin Türk tarafına o kadar yakın.

Camdan bakıyorum Mehmetçik sanırım Rum halkından biri zannetmiştir beni,çok ilginç bir andı bu benim için,olayı daha iyi yansıtmak için yazımın sonunda resim albümüne galeri ekledim bakmanızı öneririm.

Evden çıkıp araçla gidiyoruz bir askeri bariyer önüne geldik,UN Logolu askerin birleşmiş milletler askeri olduğu belli ve o an özel bir bölgeye gireceğimizi anladım. BM nöbetçisi aracın içine baktı ve aracı kullanan ve özel görevi olduğundan dolayı kimliğini deşifre edemeyeceğim arkadaşımızı tanıdı başını eğerek selam verdi ve bariyeri açtı ve hayalet bölgeye girdik.

Bu arkadaşımız 1974 ten önce Dipkarpazda yaşayan bir Rum ailenin kızı savaştan sonra ailesi ile İngiltereye kaçıp orda büyümüş İngiliz vatandaşı olarakta şu an Kıbrısta özel bir görev için bulunmakta o yüzden durumun özelliği var ve deşifre etmeyeceğim.

Terk edilmiş bomboş binaların arasından askeri büyük çadırların arasından geçtik, her milletten askerlerin  orada olduğunu öğrendim araçtan inmiyoruz bu legal bir gezide değil o yüzden resim çekmek çok tehlikeli ama arkadaşım cep tel ile birkaç resim çekebileceğim ortamı hazırladı.

Burası savaş çıkmadan günde onlarca uçağın indiği Kıbrıs uluslararası havaalanı. Pistin tam ortasında hayalet uçak duruyor savaş çıktığında kalkmaya çalışmış fakat Türk askerinin bombardımanından kalkamayıp pistin ortasında öylece kalmış.

image

37 yıldır kımıladamadan aynı noktada kalmış.

Birçok ülkede savaşın izleri çok kısa sürede silinir ve unutulur fakat Kıbrısta hala savaşı anımsatacak canlı tutacak birçok unsur yaşamakta, yaşatılmakta.

Çıktık oradan şehire indik Rum kesimi KKTC tarafından daha bakımlı zengin hali göze çarpıyor. Arabamız güney plakası olduğu için anti bakış yok üzerimizde rahatız.

Ledra palas müzesi Kıbrıs’ın tam göbeğinde Lefkoşa’nın merkezi yerinde eski Kıbrıs resimleri ağırlıklı 100 metrekare bir alanda 320 derece Türk ve Rum tarafına hâkim notada.

Eski Kıbrıs resimlerine ve KKTC’nin Güney’den bakıldığındaki halini gördük Ledra palas yanında bir cafeye oturup birkaç cafedeki Rum ile sohbet ettik. İstanbul’dan geliyoruz deyince önce buraya nasıl girebildiniz dediler ve şaşkın ve şüpheliydiler. Anlatınca gerginlik olmadan medeni olarak ilgi gösterdiler saat akşam 7.30 bu arada Oktay ve Tezer geldiler nihayet Rum tarafındalar.

Tezer özel bir yere gideceğiz yemeğe dedi tarihi güney Ledra palas tarafında kahvemizi içip Kıbrıs'lı kuzenimin  sürpriz yemeğine gideceğiz. Yemekte görüşmek üzere.

                                                                                   Mutlu DEMİRDELEN