Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MERKEZ BANKASININ FON TASFİYE ANALİZİ
MERKEZ BANKASININ FON TASFİYE ANALİZİ
TCMB ekonomistlerinin araştırmasına göre, tasfiye kapsamındaki fonlarda yaklaşık 3 bin reel sektör firmasının toplam 116 milyar TL yatırımı bulunuyor. Analiz, yüksek riskli şirketlerin ekonomideki payının sınırlı kaldığını ve firmaların krediye erişiminin devam ettiğini ortaya koydu.
4 Kasım 2026, 12:23
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Merkezin Güncesi" isimli resmi blogunda "Fon Tasfiyeleri ve Reel Sektör: Firma Verileri Ne Söylüyor?" başlıklı bir analiz kaleme aldı.
 
Çalışmada, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararıyla tasfiye sürecine alınan yatırım fonlarında parası bulunan reel sektör firmalarının ekonomik ağırlığı, tedarik ağlarına etkileri ve finansmana erişim imkânları detaylandırıldı.
 
116 Milyar Liralık Yatırımın Yarısı Para Piyasası Fonlarında
15 Eylül 2026 verilerine dayandırılan analize göre, tasfiye edilen fonlarda yaklaşık 3 bin firmanın toplam 116 milyar liralık yatırımı bulunuyor. Söz konusu tutarın 57 milyar liralık bölümünü para piyasası fonları oluştururken, kalan kısım hisse senedi ve diğer fon türlerinde yer alıyor.
 
İlgili şirketlerin makroekonomik büyüklüklerdeki payı ise şu şekilde sıralandı:
 
Toplam Aktifler: %1,2
 
İstihdam: %0,6
 
Ciro: %0,9
 
İhracat: %1,1
 
Ticari Kredi Bakiyesi: %0,9
 
Fon maruziyeti yüksek olan gruptaki şirketlerin istihdam ve cirodaki payı ise on binde 3 düzeyinde kaldı.
 
FİRMALARIN KREDİYE ERİŞİM İMKANI 
Tasfiye sürecinin kısa vadeli nakit gereksinimini artırabileceği ifade edilen analizde, haftalık verilere göre söz konusu şirketlerin kısa vadeli Türk lirası kredi kullanım oranlarının arttığı ve krediye erişimde bir aksama yaşanmadığı kaydedildi. TCMB'nin 1 Ekim 2026'da bankaların likidite yönetimini ve makrofinansal istikrarı desteklemek amacıyla attığı adımların bu süreçte etkili olduğu vurgulandı.
 
Tedarikçiler açısından bakıldığında, toplam satışlarının yüzde 5'ten fazlasını ilgili firmalara yapan işletmelerin genel istihdamdaki payının yüzde 1,2, cirodaki payının ise yüzde 1,5 olduğu bildirildi.
 
TCMB, KOBİ'ler ile özel sektör tahvillerine yönelik düzenlemelerin ve tasfiye sürecindeki ilerlemenin olası finansal riskleri sınırlandırmaya devam edeceğini belirtti.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 SAVCI SAYAN'IN ZOR SORULARI - Fatih Altaylı
Engin Ertem Engin Ertem
 KONTROLMATİK KONTROLU KAYBETTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İKİ AİLE, İKİ OPERASYON VE CEZAEVİ YOLU
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR