Para piyasalarında yeni şok. Endeks değişiklikleri donduruldu.
Küresel endeks sağlayıcısı MSCI, Türk hisselerine ilişkin bazı endeks değişikliklerini dondurdu. Piyasa şeffaflığı ve koordineli işlem endişelerine dikkat çeken kuruluş, Haziran 2027'ye kadar ilerleme sağlanmazsa Türkiye'nin gelişmekte olan piyasa statüsünün yeniden değerlendirilebileceğini açıkladı.
Küresel endeks sağlayıcısı MSCI, Türkiye hisse senetlerini kapsayan endekslerde belirli değişiklikleri ikinci bir duyuruya kadar dondurma kararı aldı. 15 Ekim'de yayımlanan açıklamada, kararın derhal yürürlüğe girdiği bildirildi.
MSCI, Türkiye sermaye piyasasında şeffaflık ve piyasa bütünlüğüne ilişkin endişelere dikkat çekerek, Haziran 2027'ye kadar yeterli ilerleme sağlanmaması durumunda Türkiye'nin mevcut "Gelişmekte Olan Piyasa" (Emerging Market) statüsünün düşürülmesinin değerlendirilebileceğini açıkladı.
Endekslerde değişikliklerin dondurulması nedir ?
MSCI'nın Türkiye borsasındaki şirketlere ilişkin endeks listelerini ve bu şirketlerin endekslerdeki ağırlıklarını artırmaya yönelik belirli güncellemeleri geçici olarak durdurması anlamına geliyor. Yani Türk hisselerinin borsada alınıp satılması engellenmiyor; ancak bazı şirketlerin uluslararası yatırım fonlarının takip ettiği endekslere girmesi veya bu endekslerde daha fazla yer edinmesi sınırlandırılıyor.
Bazı şirketler ve yatırım fonları mercek altında
MSCI'nın 2026 Piyasa Sınıflandırma İncelemesi kapsamında, uluslararası kurumsal yatırımcıların Türkiye'deki bazı küçük ölçekli halka açık şirketlerle bağlantılı yatırım fonları üzerinden koordineli işlemler gerçekleştirilebileceğine ilişkin ciddi endişeler dile getirdiği belirtildi.Açıklamada, bu tür işlemlerin hisselerin fiili dolaşım oranlarına ilişkin hesaplamaların güvenilirliğini zayıflattığı ve piyasa bütünlüğünü olumsuz etkilediği vurgulandı.
MSCI, söz konusu endişelerin giderilmesi için şirketlerin nihai pay sahiplerine ilişkin bilgilerin ayrıntılı ve zamanında açıklanması, koordineli işlemlere karşı etkin denetim ve yaptırım mekanizmalarının oluşturulması ve fiili dolaşım oranları yapısal olarak bozulmuş hisselerin şeffaf kurallarla belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin attığı adımlar yeterli bulunmadı
MSCI, Türk yetkililerin yatırım fonlarının sahip olduğu bazı hisselerin fiili dolaşım hesaplamalarından çıkarılmasına yönelik düzenlemeler dahil çeşitli adımlar attığını kabul etti.Ancak kuruluş, söz konusu düzenlemelerin henüz başlangıç aşamasında olduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, uluslararası yatırımcıların koordineli işlemlere karşı kalıcı ve güvenilir yaptırımların uygulanmasını, hisse senetlerinin fiili dolaşım oranlarının bağımsız olarak doğrulanabilmesini sağlayacak şeffaflık standartlarının geliştirilmesini beklediği belirtildi.
MSCI, alınan önlemlerin yatırımcıların talep ettiği yapısal iyileştirmeleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılması için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Türk hisselerine yönelik hangi değişiklikler donduruldu?
MSCI'nın kararı kapsamında Türk hisse senetlerine ilişkin belirli endeks güncellemeleri geçici olarak durduruldu. Buna göre, yabancı yatırımcıların endeks hesaplamalarındaki ağırlığını belirleyen Yabancı Dahil Edilme Faktörü'nde (FIF) ve endekslerde dikkate alınan pay sayısında (NOS) artış yapılmayacak.
Ayrıca MSCI Türkiye Yatırım Yapılabilir Piyasa Endeksi'ne (IMI) yeni hisseler eklenmeyecek ve mevcut hisselerin piyasa büyüklüğüne göre daha üst endeks kategorilerine geçişleri gerçekleştirilmeyecek.
Karar, Borsa İstanbul'daki hisse senedi işlemlerini durdurmuyor. Ancak Türk şirketlerinin MSCI endekslerine dahil edilmesini ve mevcut endekslerde ağırlıklarının artırılmasını sınırlandırıyor.
Haziran 2027'ye kadar süre:
MSCI, Türkiye sermaye piyasasında gerçekleştirilen düzenlemeleri ve denetim mekanizmalarının etkinliğini yakından izlemeyi sürdüreceğini açıkladı.
Kuruluş, Haziran 2027'ye kadar yeterli ilerleme sağlanamaması halinde Türkiye'nin "Gelişmekte Olan Piyasa" statüsünden "Sınır Piyasa" (Frontier Market) veya "Bağımsız Piyasa" (Standalone Market) statüsüne geçirilmesi olasılığına ilişkin istişare süreci başlatılması dahil ilave önlemleri değerlendirebileceğini bildirdi.Türkiye'nin mevcut piyasa sınıflandırması, MSCI'nın 2027 Yıllık Piyasa Sınıflandırma İncelemesi kapsamında yeniden ele alınacak.
Türkiye'nin statüsünün düşürülmesi ne anlama gelir?
MSCI'nın piyasa sınıflandırmaları, uluslararası yatırım fonlarının hangi ülke borsalarına yatırım yapacağını belirleyen önemli referanslardan biri olarak kabul ediliyor.
Türkiye'nin gelişmekte olan piyasalar kategorisinden çıkarılması, bu kategoriyi takip eden uluslararası yatırım fonlarının Türk hisse senetlerindeki pozisyonlarını azaltmasına veya bazı hisseleri portföylerinden çıkarmasına yol açabilir.
Özellikle MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'ni takip eden pasif yatırım fonları açısından olası bir statü değişikliği, Türk hisselerinde satış baskısı ve sermaye çıkışı riski yaratabilir.Ancak MSCI'nın mevcut kararı Türkiye'nin piyasa statüsünü değiştirmiyor. Kuruluş, olası bir yeniden sınıflandırma için Türkiye'deki düzenlemelerin sonuçlarını ve yatırımcıların beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını değerlendirecek.
Reuters da olası bir statü düşüşünün gelişmekte olan piyasalar endeksini izleyen fonlarda satışları tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.
|
|
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR
| Engin Ertem | ![]() |
| DUBAİ EMLAK SEKTÖRÜ KİRA KRİZİNDE |
| Av. Remzi Kazmaz | ![]() |
| AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI |
| Mutlu Demirdelen | ![]() |
| ESTONYA FERİBOTU GİBİ SU ALIYORUZ ! |
| Süleyman Yıldız | ![]() |
| AKLIM BOSNA'DA KALDI |
| KONUK KOLTUĞU | ![]() |
| SEVİM GÖZAY'IN VEDA YAZISI |
FOTO GALERİ
| TESETTÜRLÜ TOPMODEL HALIMA ADEN | TÜRK SİNEMASININ EN SEKSİ KADINI ''Nurgül'' |
| AKDENİZ'İN TARİH KÜLTÜR EĞLENCE ADASI | GALATASARAY'IN MUHTEŞEM ŞAMPİYONLUĞU |
SİTE ANKET
VİDEO GALERİ
| NEŞET ERTAŞ ANISINA UNUTULMAZ TATLISES'Lİ DAKİKALAR | ATHENA '' HER ŞEY GÜZEL OLACAK '' DİYOR |
| EKREM İMAMOĞLU'NUN CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRISI | KONYA'DA TIR ŞÖFÖRÜ DEHŞET SAÇTI |























