Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KAPALI MARAŞ'TA BİR GARİP TOPLANTI
KAPALI MARAŞ'TA BİR GARİP TOPLANTI
KKTC'de yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi tam bir bilek güreşine sahne olacak.Türkiye tarafından adeta siyasi linç edilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya karşı iki rakip aday olan KKTC BaşbakanI Ersin Tatar ve Dışişleri bakanı Kudret Özersay'a Kapalı Maraş toplantısı dopingi olarak görülüyor..
14 Şubat 2020, 15:46

 

Kıbrıs barış harekatı sonrası TSK tarafından kontrol altına alınıp 45 yıldır kapalı tutulan hayalet kent Maraş’ta ''Varosha'' BM kararları ile uluslararası bir anlaşma için masada duruyordu.

“Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı yuvarlak masa toplantısı yapılacak. Cumartesi günü yapılacak toplantıya, KKTC’den Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Türkiye’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile iki ülkeden üst düzey yetkililerin katılacağı öğrenildi.image

Türkiye Barolar Birliği’nin düzenleyeceği toplantıda, uzmanlardan oluşan bir ekip, masa etrafında somut bir yol haritası elde etmek üzere bir araya gelecek.

1974’ten sonra ilk kez üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yapacak Kapalı Maraş’taki yuvarlak masa toplantısı gün boyunca devam edecek. Toplantıda, Kapalı Maraş’ın somut olarak açılmasına yönelik ‘siyasi ve hukuki’ bir yol haritası belirlenecek.

image

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve KKTC muhalefet parti liderlerinin toplantıya davet edilmemesi 26 Nisan'da gerçekleşecek KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Türkiye Barolar Birliği’nce Türk Askeri kontrolündeki Kapalı Maraş için hukuki çalışmalar yapıldığı iddia edildi. Buna göre, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Müsteşarı Ergun Olgun, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eski müzakerecisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve TBB Başkan Başdanışmanı Av. Prof. Dr. Necdet Basa'dan oluşan bir ekip kuruldu. Bu ekibin, Maraş'ta hukuki ve siyasi anlamda nasıl bir yol izlenmesi noktasında çalışmalar yaptığı aktarıldı.

image

TRT haberi, “Uluslararası hukukun gözetildiği iddia edilen çalışmalarda, yeni bir yol haritasının belirlenmesi noktasına gelindiği haber verildi” şeklinde verdi.

Öte yandan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, organizasyondan iki ay önce haberdar edildiklerini, toplantıyı birlikte organize etmek için davet edildiklerini söyledi. Esendağlı, kısa bir süre içinde böylesi bir toplantıya hazırlanmanın mümkün olmadığını, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Seçim sürecinde bu toplantıya katılmayı uygun bulmadıklarını söyledi.

Türkiye Barolar Birliği'nin katılımı dahil tüm programı kendilerinin hazırladığını ifade eden Esendağlı, konsey olarak aldıkları karar doğrultusunda bu organizasyona katılımı uygun görmediklerini açıkladı.

Bazı KKTC'li siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri yarın kapalı Maraş’ta yapılacak “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” konulu yuvarlak masa toplantısını Gazimağusa'da protesto eylemi “Maraş’ta Provokasyona Hayır” sloganıyla gerçekleşecek.
 
Mağusa İnisiyatifi, Sol Hareket, YKP, BKP, KTÖS, Basın-Sen, DEV-İŞ, Hayata Dokun Hareketi ortak açıklamasında, “Bizler aşağıda imza sahibi olan örgütler olarak Gazimağusa’nın kapalı bölgesi olarak bilinen Maraş’ta gerçekleşecek Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı yuvarlak masa toplantısını reddediyoruz. Kapalı bölge Maraş’ın BMGK 550 numaralı kararı bölge sakinleri dışında yerleşime açılmasını kabul edilemez bulduğumuzu belirtir ve bölgenin Birleşmiş Milletler yönetiminde açılması gerektiğine vurgu yaparız.” Bugüne kadar sunulan ve taraflarca eş zamanlı olarak kabul edilmeyen bütün planların, bölgenin Kıbrıslı Rum parça devleti yönetiminde olacağına yönelik genel bir kabulü barındırdığı kaydedilen açıklamada, “Bizler, Kapalı Maraş’ı toplumların barışması için önemli bir zemin olarak görmekteyiz.”denildi.
 
Açıklama şöyle devam etti
 
“Maraş’ın iki toplumun rızası olması kaydı ile kapsamlı çözümü beklemeden, uzlaşılabilir ve karşılıklı uyumu sağlayacak bir mesele olarak görmekteyiz. Böylesi bir uzlaşma ile ulaşılacak bir barış ise Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumlarına askeri güç kullanılarak kapatılan bu bölgenin öncelikle evlerini geride bırakan insanların erişimine, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde açılmasıyla mümkün olabilir. Bu yaklaşım belki de Kıbrıslı toplumların birbirlerini dinlemesi, anlaması, özür dilemesi ve affetmesi için sahip olduğumuz en büyük şanstır.
 
Toplumların rızası olmadan atılacak adımların ise mağduriyet yaratma riski yüksektir. Asker kontrolü altında bulunan bu yasak bölgede, Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen, belirli bir siyasi kesimin katılımını amaçlayan ve diğerlerini dışlayan toplantının ‘uluslararası hukuk’ kapsamında karar üretebilme kapasitesi, yetkisi ya da amacı olmadığı görülmektedir.”
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR