Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mutlu Demirdelen

Mutlu Demirdelen
İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
23 Ocak 2024, 16:53
 
İranlı bazı kişilerin KKTC Göçmen Dairesi'ne sızdığı iddia edilmişti.Kuzey Kıbrıs'ta çoğu öğrenci ve yatırımcı statüsünde yaşayan 15 bine yakın İranlı olduğu iddia edilse de bu rakamlarrın çok üzerinde olduğu Türkiye Dışişleri bakanı Hakan Fidan tarafından da üstü kapalı belirtilmişti.
 
KKTC nüfusunun yüzde 20 civarında nufusu yabancıların oluşturduğu resmi olarak açıklanmasa da bu rakamlara kimse itiraz etmiyor.
 
KKTC de yabancılarda en büyük kitleyi Ruslar oluştursalar da en dikkat çeken topluluklar Yahudiler ve İranlılar. 
 
Geçtiğimiz günlerde İsrail'in yakaladığını iddia ettiği İranlı casusların 2 kez KKTC'ye yerleşme çabaları İsrail tarafından açıklandı fakat KKTC hükümeti bu iddiaları yalanladı. 
 
Geçen aylarda KKTC'de İçişleri Bakanlığına bağlı Göçmen Dairesi Muhaceret veri tabanına teknik destek sağlayan şirkette çalışan İranlıların internet üzerinden çoğu İranlı 103 kişiye oturum izni ve uzatması sağladığını KKTC basını ortaya çıkarmıştı. İranlıların Göçmen Dairesi'nin verilerini üçüncü bir ülkeye aktarıp aktarmadıkları henüz bilinmiyor. 
 
KKTC'de yaşayan İranlıların, Batı ülkelerinde yaşayanlar gibi Tahran'a muhalif olmadıkları aksine Rejim ile bağlantılarını devam ettirdikleri Kuzey'de ayrıca tartışılan bir konu. 
 
Güney Kıbrıs, KKTC'deki İranlıları hem Tahran'a hem de Batı'ya şikâyet ederken, İsrail'in kullandığı enstrüman, Kuzeydeki İranlıların aynı bölgede yaşayan Yahudiler için tehlike oluşturacakları yönünde. 
 
KKTC'deki İranlılar ABD ve İngiltere'nin de yakından takibinde. 
Kuzeyde yaşayan, üniversite eğitimleri bittiği halde burada kalmayı tercih eden Afrika kökenli öğrencilerin sayısının gün geçtikçe artması, işçi olarak gelen yoğunlukla Pakistan, Bangladeş ve Türkmenistan kökenli işçilerin hizmet sektöründe gün geçtikçe daha görünür hale gelmesi KKTC'de yeni ev sahipleri oluştururken 1974 Barış Harekatı ile birlikte kuzeyde oluşan bağdaşık toplum yapısı çok uluslu olmaya doğru eviriliyor. 
 
KKTC Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur'un iddialarına göre, Kuzeyden taşınmaz alan yabancılarda İranlılar ilk sırayı alıyor. 
 
Hasan Sungur, resmi rakamlara göre de Yahudilerin aldığı mülklerin söylendiği gibi çok fazla olmadığını öne sürerek, KKTC vatandaşı olmayanlardan taşınmaz alanlar kategorisinde de Yahudilerin ileri boyutlarda olmadığını söyledi. 
 
Sonradan KKTC vatandaşı olan Yahudiler ve diğer yabancılar ile ilgili verileri bilmediklerini anlatan Hasan Sungur, devletin bu konudaki kayıtlarını kamuoyu ile paylaşmasının en doğru yol olacağını savundu. Kamuoyunda yahudiler KKTC'yi işgal ediyor feveran edenlere itirazım yok fakat sinsi istila İranlılar tarafından hızla yayılıyor.
 
Türkiye'de cebinde T.C kimliği taşıyan 200 bin civarında İranlı ,bir Türk vatandaşı rahatlığında adaya gidip geliyor .
 
İranlılar KKTC'de üzerlerine tapu almasalar da adada inşaat yapan İranlı şirketler aracılığı ile bol bol daire yatırımı yapıp düzen kuruyorlar.
 
KKTC  adaya geçişte Türk pasaportu zorunlluğuna neden geçmiyor geçemiyor ? Siyasiler korkudan bunu dile getiremiyor bunu biliyoruz ,ama artık işgal sadece silahla olmuyor .
 
Mutlu Demirdelen

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR