Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS YENİLENDİ
KIBRIS YENİLENDİ
Barış hareketinin 40.yılında KKTC’nin ekonomik durumu gelişmektedir
31 Temmuz 2014, 19:01

 

Barış hareketinin 40.yılında KKTC’nin ekonomik durumu gelişmektedir

 

Kıbrıs ekonomisi son yıllarda başarılı olmaya başlamıştır. IMF’in son tahminlerine göre kişi başına düşen milli gelir 28.335 dolar’dır. Bu gelir Avrupa Birliğin birçok ülkesinin ortalamasının üstündedir. Bu gelirin en önemli kaynağı üniversitelerin dışında turizmdir. Turizm Kıbrıs’ın önemli bir gelir noktasını oluşturuyor. 5 yıldızlı tesislerin arttığı özellikle Türkiyeli turistlere yönelik konser, kumar gibi hizmetlerin yanında ciddi bir şekilde atılım yapan bu oteller yabancı turistleri de ciddi bir şekilde çekmeye başladı. Turistler Antalya ve İstanbul üzerinden KKTC’ye gelmeye hız vermişlerdir.

Sağlık Turizmi önümüzdeki yıllarda cazip hale geebilir

Kıbrıs‘ın  üçüncü  bir gelirini de esasında „Sağlık Turizmi“ oluşturabilir. Burada yapılacak özel Hastanelerde ülkenin gelirine katkıda bulunabilir. Tüm zorluklara  rağmen KKTC ihracat konusunda da atılımlar yapıyor. Çok başarılı olamamasına rağmen belirli bir gelir sağlıyor. AB ülkeleri 2004‘ te verdikleri sözlere rağmen Türk Limanlarına direk girişleri yanında, direk uçuş izinleri de vermemektedir. Bunun için KKTC‘ye gitmek isteyen turistler Türkiye üzerinden gitmektedir ve bu da büyük ölçüde zaman kaybına neden olmaktadır.

image

Avrupa Adalet Divanına müracaat

Kıbrıs´ın bu konumunun değişmesi için KKTC´nin ciddi atılımlar yapması lazım. Avrupa Adalet Divanı´na devlet olarak müracaat edip AB´nin ödenmeyen fonlarından pay istemesi gerekir.

KKTC’ye AB’den Güney Kıbrıs’ın aldığı fonların hiçbir şekilde ulaşamaması ve AB‘nin buna göz yummasına karşı politik bir atak yapılması lazım. KKTC’nin maalesef Avrupa ülkelerinde lobi yapacak kuruluşları yok ve bu hizmeti veren insanların ve bu konuda hizmet vermek isteyen kuruluşların yeteri kadar başarı olamadığını görüyoruz. Bunların  ciddi bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Bütçesini büyük bir kısmını Türkiye’den karşılayan KKTC dış tanıtıma, lobi faaliyetine ağırlık vermiyor. Bunun zararlarını KKTC’li vatandaşlar çekiyor.

Maraş’ın Konumu

Kıbrıs´ın elindeki diğer bir kozda Maraş´ta kapalı duran araziler. Kıbrıslı Rumlar bunların üzerinde hak iddia ediyorlar. Maraş’taki tapulu bulunan otel bölgesindeki tapular büyük ölçüde Osmanlıların tabularıdır. İngilizler buradan alacakları vergilere karşılık bazılarına yönetimleri sürecinde el koymuş bulunuyorlar. Bunların ciddi bir dökümünü yapan ve bu konuda nasıl atılım yapılmasını dile getiren uzmanlar bulunmaktadır. Fakat bunların tapularının konumu, tapuların kimlere ait olduğu, İngiltere’nin buradaki rolü ve Türkiye´nin bu konudaki basiretsizliği kamuoyunda paylaşılmalıdır.

Prof Dr Faruk Şen

Şeffaf Gazete.com


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR