Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ERCAN HAVAALANI İŞLETMESİNDE BİTMEYEN KAVGA
ERCAN HAVAALANI İŞLETMESİNDE BİTMEYEN KAVGA
Emrullah Turanlı'nın Taşyapı iştiraki olam ''T&T Airport  '' şirketine Lefkoşa mahkemesi dur dedi.. Terminal yapı ortaklığın yapımcı ve işletmeci firmasıdır. Ancak Terminal Yapı yok, sadece Taş Yapı var. Onun da havaalanı yapma ve işletme yetkisi yok"deniliyor
28 Mayıs 2016, 23:12

 

KKTC  Ercan Havaalanı işletmesinde kavga bitmiyor.Terminal Yapı: "Sözleşmeye uyulmuyor. Ercan'a kayyum atanmalı" dedi ve Emrullah Turanlı'nın Taşyapı iştiraki olam ''T&T Airport  '' şirketine Lefkoşa mahkemesi dur dedi.

image

KKTC  Ercan Havaalanı işletmesinde kavga bitmiyor.

KKTC Havaalanı işletmecisi,T&T Airport Şirketi’nin ortakları arasındaki kavga mahkemeye taşındı. Terminal Yapı,Türkiye'de Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile tanınan  Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı’yı dava ederek, genel kurulda tek taraflı alınan Turanlı’nın direktör olması dahil üç kararı durdurma emri vermişdi

image

KKTC Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen son davada mahkeme tarafların dava duruşması öncesi mutabakatıyla ortaya çıkan yeni bir genel kurul yapılması konusunda emir verdi.

Mahkeme, Taşyapı’nın kontrolünde olan ve Terminal Yapı’nın hiçbir şekilde söz hakkının olmadığı T&T Şirketi’nin aldığı bazı kararları durdurdu..

TÜM KARARLAR İPTAL: Mahkeme dün görüştüğü davanın kararında 5 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen T&T Airport Genel Kurulu’nda alınan kararların tümünün iptal edilmesine karar verdi. Taraflar arasında karşılıklı mutabakat ile alınan karar ile T&T’de yeni bir süreç başlayacak
 
GENEL KURUL YENİDEN: T&T’de yeni genel kurul Haziran sonu itibarı ile yeniden yapılacak. 5 Mayıs’ta yapılan genel kurulda alınan kararlardan olan 2015 yılı bilançosunun ibra ve kabulü kararı, Emrullah Turanlı’nın direktör olarak tayini ve Göksel Saydam&Co. YMM bürosunun denetçi olarak atanması kararları da iptal edildi
 
Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanı işletmecisi  T&T şirketi, yüzde 70 Taşyapı, yüzde 20 Terminal yapı ve yüzde 10 Kaner Şirketler Grubu ortaklığından oluşuyor. 
 
image
 
EMRULLAH TURAN KARARI UYGULAMAZSA TUTUKLANABİLECEK.
 
Emrullah Turanlı ve şirketinin mahkemenin verdiği kurallara uymaması halinde ise Lefkoşa Kaza Mahkemesi, emre uymayanları tutuklayabilecek veya mallarına el koyabilecek.
 
Yeni genel kurul Haziran sonu

 

T&T Airport avukatı Serhan Çınar, KKTC basınına yaptığı açıklamada davanın daha da uzamaması için böyle bir mutabakata gittiklerini ifade ederek yeni genel kurul çalışmalarının hemen başlayacağını belirtti.
 
Haziran sonu itibarı ile genel kurulu yapmayı planladıklarını kaydeden Av. Serhan Çınar, genel kurulun ayni gündem ile yapılacağını açıkladı ve  Yasanın kendilerine verdiği mükellefiyetleri yerine getireceklerini de ifade eden Çınar, 5 Mayıs’ta alınan kararların iptaline bir itirazları olmadığını belirtti.
 
 Serhan Çınar, karara ek bir madde daha yazdırmak istedi.
 

Çınar, 5 Mayıs 2016 tarihindeki genel kurulun iptal edilmesiyle 5 Mayıs’tan önceki direktörün yine Emrullah Turanlı olduğunu söyledi.

Çınar, “genel kurul öncesindeki direktör de Emrullah Turanlı idi. 5 Mayıs’taki genel kurulun iptal edilmesi önceki genel kurullardaki haklarımıza halel getirmemeli” diyerek bunun kararda kayda geçirilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti kabul etmedi

 

Lefkoşa mahkemesi kıdemli Yargıçı Talat Usar ise T&T Airport Avukatı Serhan Çınar’ın talebinin karara bağlanmasının mümkün olmadığını ifade ederek, kararda emir olarak bu talebin yazılmasının ve yorumlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Talat Usar, bu talebin başka davada görüşülebileceğini ancak şu anki davada böyle bir yorumda bulunulamayacağını söyledi,bu kararı Emrullah Turanlı tepki ile karşıladı.        

Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun, Ercan Havalimanı konusunda yaptığı yazılı açıklamada Emrullah Turanlı ve şirketini suçladı..

T&T Airport işletmesi içerisinde yer almalarına rağmen ihale şartnamesine uyulmadığı için dışlandıklarını vurgulayan Cenk Coşkun,İsmimiz ve teknik yeterliliğimiz ihalede olmasına rağmen, mali ve idari gelişmeleri bilmiyoruz, uzmanlığımız olan teknik konularda da söz sahibi olamamakla beraber hiçbir bilgimiz de bulunmamaktadır.” dedi.

Kıbrıs Türk Halkının mağduriyetini gidermek, kamu hak ve menfaatlerini koruma altına almak idarenin görevidir.

Coşkun, Ercan ihale sürecinin tüm aşamalarının denetlenmesini ve herşey yasal mevzuat ihale şartnamesi ve tüzüklere uygun bir şekilde yürümesi sağlanana kadar kayyum atanmasını istedi.

Denetleme ile ilgili görüşlerini aktardıklarında ortakları tarafından dışlandıklarını, idarenin ise ‘gidin kavganızı Türkiye’de yapın’ şeklinde bir yaklaşım gördüklerini ileri süren Cenk Coşkun, Emrullah Turanlı'yı suçlayarak ,bu davranışların  doğru tavırlar olmadığını ifade etti.
Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Coşkun, 
Kendilerinin T&T içerisinde yer alma sebeplerinin ihale şartlarının en önemli kısmı olan teknik yeterlilik sahibi olmalarından kaynaklandığını belirtti.

 T&T bizim sayemizde vardır. Biz yoksak T&T de yoktur.

Neden bu sorunu çözüp T&T’yi ihale şartnamesine ve eklerine uygun hale getirmiyorlar ?Gözü kara bir maceraya girildiğini, şirketin milyonlarca Euro’sunun denetim yönetimi olmadan denetim için harcandığını da savundu.Mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti, Cenk Coşkun,Terminal Yapı’nın hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceklerini de vurguladı. 

image 

VERGİ USULSÜZLÜĞÜ YAPILMIŞTI

Ercan Devlet Havaalanı işletmecisi T&T Airport KKTC devletine ödemekten kaçındığı 16 milyon Euro’luk Katma Değer Vergisini mahkeme kararı ile ödemeye mahkum edilmiş mahkeme  T&T, KKTC devletine faizi ile birlikte 19 milyon Euro ödemeye mahkum edilmişti..

Ortaklar kavgalı ve şirket mahkeme kapılarında
 
Yönetim Kurulu başkanı olarak Emrullah Turanlı tüm bağlantılar da Taşyapı üzerinden devam etmesi kavgaya sebep oldu..
 
 
Şirket içerisinde huzursuzluklar devam etti
 
Taraflar arasında problem olan konulardan biri de, KKTC devletine ödenen ve devir sözleşmesinde yer alan 100 milyon Euronun, yüzde 16’lık KDV kısmıydı. 
İlgili parayı ödememek için direnen T&T, yatırımın turizm amaçlı olduğunu ve turizm yatırımlarının KDV’den yoksun olduğunu iddia ediyordu.
 
image
 
Mahkeme, süreçle ilgili  kararında T&T’yi 16 milyon Euro KDV ile birlikte, 3 milyon Euro faiz ödemeye mahkum etmişti. 
 
Emrullah Turanlı başkanlığındaki T&T yönetiminin öngörüsüzlüğü, 3 yılda kurumu 3 milyon Euro zarara uğratmış oldu. Yönetimi tamamen elinde bulunduran Emrullah Turanlı’nın KDV ödememekte diretmesi ve bunu “turizm yatırımına” bağlaması mahkemeden dönmüş, diğer ortaklar da, “Yönetimden dışlandık ama kötü yönetimin bedelini birlikte ödüyoruz” tepkisine neden olmuştu.
 
KKTC Devleti Teminata el koydu

 

Mahkeme kararının ardından KKTC Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası’nda T&T’ye ait 18 milyon Euroluk teminatı bozdurma kararı aldı.Mahkeme kararı ile Ziraat Bankası Lefkoşa Şubesi’ne başvuran maliye bakanlığı teminat mektubunu kırarak, 18 milyon Euro’yu kamu hesabına hesabına geçirdi 
Oysa ortakların isyanı Ercan Havalimanı’ndaki işletme kararlarından dışlanıp, T&T Şirketinin 2014 yılında elektrik ve su gelirleri hariç 50 milyon Euro gelir elde ettiğini ancak devlete 16 milyon Euro’luk vergi borcunu ödemediği yönündeki kararın zararını kendilerinin de üstlenmesi idi. 
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR