Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜM KKTC İSİAS DAVASINDA 'OLASI KAST ' PEŞİNDE
TÜM KKTC İSİAS DAVASINDA 'OLASI KAST ' PEŞİNDE
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasında yargılanan toplam 11 sanıkla ilgili ara karar açıklandı.KKTC başbakanı bakanlar ,çocuklarını kaybeden aileler ve ''İSİAS ORTAK DAVAMIZDIR '' diyen kalabalık bir topluluk her duruşmada olduğu gibi Adyaman'da '' olası kast '' kararı için mücadeleye devam ettiler.
26 Nisan 2024, 20:40
 
6 Şubat depreminde yerle bir olan ve Şampiyon Meleklerimizi hayattan koparan Grand İsias Otel davası Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.
 
100 kişilik bir heyetle kente gelen Kuzey Kıbrıslı aileler, mahkemeden Mart ayında serbest bırakılan iki kişinin yeniden tutuklanmasını istiyordu.
Kuzey Kıbrıs’taki Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nden Adıyaman’a voleybol turnuvası için giden kız ve erkek voleybol takımı oyuncuları, veliler ve öğretmenlerden oluşan 39 kişilik kafile, 6 Şubat depremleri sırasında İsias Otel’de konaklıyordu.image
 
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasında yargılanan toplam 11 sanıkla ilgili ara karar açıklandı.
3-6 Ocak’taki ilk duruşmadan sonra bugün yeniden görülen davada tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, Gazi Üniversitesinin raporu doğrultusunda serbest bırakılan Halil Bağcı ve Efe Bozkurt’un tutukluluk talepleri kabul görmedi ve tutuksuz yargılanmalarına hükmedildi.
 
Mahkeme otel sahibi Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih Bozkurt ve Erdem Yıldız’ın tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca, tutuksuz yargılanan 8 sanığın da tutuksuzluk hallerinin devamı yönünde karar verdi. Sanık Erdem Yıldız bir sonraki duruşmada hazır bulunacak.Davanın bir sonraki duruşması 12 Haziran 2024 tarihine ertelendi.
 
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülen İsias Davası’nın ikinci duruşmasında ara karar açıklandı. Bir sonraki duruşma 12 Haziran 2024, saat 10.00’a ertelendi. Ara karar sonrası Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ile Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, basın açıklaması yaptı.image
 
AVUKAT HASAN ESENDAĞLI: YENİ BİLİRKİŞİ RAPORUNUN TALEP EDİLMESİ GÜNÜN EN ÖNEMLİ GELİŞMESİ
Mahkeme kararından sonra açıklama yapan Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı, şu an tutuklu bunun 3 zanlının tutukluluklarının devam edilmesi yönünde karar alındığını ifade ederek, “Ara kararlar öngörülerimiz uygun bir şekilde çıktı. Mahkeme, yeni bilirkişi raporunun alınması için başka bir üniversiteye yönlendirdi. Dava 12 Haziran günü, saat 09.00’a ertelendi. Bilirkişi raporu hayati önem taşıyor. Bugünkü duruşmada, yeni bilirkişi raporunun talep edilmesi günün en önemli gelişmesi” dedi.image
 
RUŞEN YÜCESOYLU KARAKAYA: BİZİ YILDIRAMAZLAR
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ise, adalet mücadelesi için devam edeceklerini vurgulayarak, “Çocuklarımızı, sevdiklerimizi öldürdüler. Raporlar ve gerçekler ortada. Destekçilerimizle bu davayı emsal karar olarak ortaya çıkaracağız. Bizi yıldıramazlar” diye konuştu.
 
   image
 
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, sanık avukatına ‘yalan söylüyorsun’ tepkisi
6 Şubat depreminde yıkılan ve 72 kişiye mezar olan İsias Otel davasıyla ilgili duruşmada, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Sanık Avukatı Fuat Göktaş arasında gerginlik yaşandı. Sanık avukatları savunmasında, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi raporlarına itiraz ederek, usule uygun alınmadığı ve laboratuvarlarda testin düzgün yapılmadığını söyledi.
 
Otel sahibi tutuklu sanık Ahmet Bozkurt’un Avukat Fuat Göktaş, Gazi Üniversitesi’ne gönderilen numunelerin gitmesinden iki gün sonra KKTC’de bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi’yle Gazi Üniversitesi’nin ‘kardeş üniversite’ olduğunu yönünde haberler çıktığını belirtti. Göktaş, bunun yanında Gazi Üniversitesi heyetinin Kıbrıs başbakanıyla görüştüğü yönünde haberlerin servis edildiğini ancak bu görüşmelerin rutin olabileceğini düşündüklerini söyledi.
 
Bunun üzerine salonda bulunan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, ziyareti yalanlayarak avukata hitaben, ‘Yalan söylüyorsun, sözlerini geri al’ dedi. Başbakanın bu sözleri üzerine, avukat KKTC’de medyaya yansıyan ziyaret haberini gösterdi.
 
Sanık Avukatı Fuat Göktaş son olarak, çıkan bu haberleri kendisine gösteren müvekkil yakınlarına, ‘Bu ziyaretlerle ilgili olumsuzluk düşünmeyin, bu rutin bir ziyaret olabilir. Bu tür haberlere itibar etmeyin’ dediğini söyledi.Mahkeme Başkanı, salonda yaşanan sözlü sataşma nedeniyle tarafları sakin olmaya davet ederek, mahkemenin düzenini bozdurmayacağını vurguladı.image
 
Mahkemede tutuklu sanık Ahmet Bozkurt savunmasında, “Otelimin statiği 14 kata göre yapılmıştır. Otelim 9 kat olarak yapılmıştır. Statiğinde, taşıyıcısında herhangi bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Ben burayı yap-sat için yapmadım, burayı kendime yaptım. Malzemelerin en iyisini kullandım. Benim buraya yaptığım para ile aynı şekilde iki bina yapabilirdim. Ben malzemeden çalmadım. Adıyaman dördüncü derece deprem bölgesindeyken, ikinci derece deprem bölgesinin şartlarını karşılayacak şekilde otel yaptım. Ben suçsuzum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
 
Tutuklu sanık Mehmet Fatih Bozkurt ise savunmasında, “Otelin yapıldığı yıllarda, 1993-1999 yılları arasında Kıbrıs’taydım. Benim mesleğim otomotiv sektörüdür. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Yüce mahkemenizden tahliyemi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Diğer tutuklu sanık Erdem Yıldız ise, “Ben sadece dekorasyon yaptım. Benden öncekini bilmem. Benden sonra yapılan şeylerle hiçbir ilgim yok. Benim yaptığım musluğun, asma tavanın binanın yıkımında etkisi yoktur” şeklinde konuştu.image
 
6 Şubat depreminde Adıyaman İsias Otel’de bir facia yaşandı?
Geçmiş yıllarda İsias Otel, Adıyaman’ın önemli otellerinden biriydi.6 Şubat depremleri sırasında otel binası yıkıldı.Burası, tur rehberleri tarafından da tercih edilen bir oteldi.
Turist Rehberleri Birliği’nden yaklaşık 40 kişilik bir grup da eğitim için otelde kalıyordu.
 
Binanın yıkılması sonucu, Kuzey Kıbrıslı öğrenciler ile rehber ve rehber adaylarının büyük bölümünü oluşturduğu 72 kişi hayatını kaybetti.
Yaşamını yitiren, çoğunluğu öğrenci 35 Kuzey Kıbrıslı’nın cenazeleri, Gazimağusa’da defnedildi.Bu ölümler, şehrin 1974’teki savaştan sonraki en büyük toplu kaybı.
Ada’da, hayatını kaybeden öğrenciler “Şampiyon Melekler” olarak anılmaya başlandı.image
 
Tüm KKTC bu davaya '' İsias ortak davamızdır '' sloganı ile destek veriyor
Kuzey Kıbrıslı aileler hem hukuk mücadelesi vermek hem de çocukları adına çeşitli projeler yürütmek amacıyla Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneğini kurdu.Dernek, davayla ilgili büyük bir kampanya başlattı.Derneğin, bu kampanya kapsamında sosyal medyada kullandığı etiket ise #isiasortakdavamız oldu.
 
İddianame neler var? Bina neden yıkıldı?
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Aralık başında kabul edildi.İddianamede 5’i tutuklu 11 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla işinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan, 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.image
 
Dosyada, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı bilirkişi raporu da bulunuyor.İncelenen iddianameye göre göre 1993’te otelin ruhsatı konut olarak alındı ancak ruhsat, 2001’de otel olarak yenilendi.
 
Raporda; kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetleme boylarıyla ilgili eksikliklerin bulunduğu, donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının gerekli şartları sağlamadığının tespit edildiği belirtildi.
image
Dosyaya göre 2016’da binaya ruhsatsız kat eklendi ve deprem güvenliği göz ardı edilerek yapılan bu kat, yapının taşıyıcı sistemine ek yük getirdi.
Sanıkların binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına yeterince uymadıkları belirtilen iddianamede, dönem itibarıyla bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara aykırı davranarak binanın yıkılmasında kusurlarının bulunduğu ifade edildi.
 
KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, geçtiğimiz günlerde davadan bağımsız olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, İsias Otel ile ilgili “Binanın yıkılış şeklinin, kovayı kaldırdıktan sonra kumun yayılış şekli gibi olduğunu görebiliyorsunuz” dedi.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Engin Ertem Engin Ertem
 ARAZİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU VE YANLIŞLAR
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 KONUT ALMAK ŞİMDİ DAHA ZOR OLDU
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR