FBI BİR TÜRK İÇİN YAKALAMA ÖDÜLÜ KOYDU
FBI, ABD Savunma Bakanlığı’nı hedef aldığı öne sürülen savunma tedarik dolandırıcılığına karışmakla suçlanan 1981 Türkiye doğumlu Onur Şimşek’i kısa süre önce oluşturulan “En Çok Aranan Dolandırıcılar -Most Wanted Fraudsters ” listesine dahil etti.
4 Eylül 2026, 15:03
FBI, ABD Savunma Bakanlığı’nı hedef aldığı öne sürülen savunma tedarik dolandırıcılığına karışmakla suçlanan 1981 Türkiye doğumlu Onur Şimşek’i kısa süre önce oluşturulan “En Çok Aranan Dolandırıcılar -Most Wanted Fraudsters ” listesine dahil etti.

FBI’ın bir asrı geride bırakan “Wanted” tarihinde şimdi bir Türk vatandaşı da dikkat çekiyor.
25 Ekim 2023 tarihinde, Şimşek hakkında Florida eyaletinin Tampa kentindeki ABD Florida Orta Bölge Federal Mahkemesi tarafından federal yakalama emri çıkarıldığı belirtiliyor.
Onur Şimşek hakkında şu suçlamaların yöneltildiği aktarılıyor:
ABD hükümetini dolandırmak için komplo kurma, elektronik iletişim yoluyla dolandırıcılık için komplo kurma, elektronik iletişim yoluyla dolandırıcılık, kara para aklamak için komplo kurma, kara para aklama, ihracat kontrolü ihlalleri için komplo kurma ve 2018 İhracat Kontrol Reform Yasası’nı ihlal etme.
FBI’ın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Türk vatandaşı Onur Şimşek’in yakalanmasını ve mahkûm edilmesini sağlayacak bilgiler için 150 bin dolara kadar ödül verileceği duyuruldu.
Onur Şimşek'e yöneltilen suçlamalar:
ABD Hükümetini dolandırmak amacıyla komplo kurma; elektronik iletişim yoluyla dolandırıcılık yapmak için komplo kurma; elektronik iletişim yoluyla dolandırıcılık; kara para aklamak amacıyla komplo kurma; kara para aklama; ihracat kontrolü ihlalleri gerçekleştirmek amacıyla komplo kurma; 2018 İhracat Kontrol Reform Yasası’nı ihlal etme.
Afişin sonunda, olayla ilgili bilgi sahibi olanların FBI ile, yerel FBI ofisiyle veya en yakın ABD Büyükelçiliği ya da Konsolosluğuyla iletişime geçebileceği belirtiliyor.
FBI’ın açıklamasına göre Onur Şimşek ve diğer şüpheliler, Nisan 2019 ile Şubat 2022 arasında Central Florida’daki bir şirketi paravan olarak kullanarak kritik askeri parçaların tedarikine yönelik sözleşmeler aldı.
Şirketin ABD’de denetimlerden geçmiş ve gerekli yeterliliklere sahip bir askeri parça üreticisi olduğu izlenimi verildi. Ancak söz konusu askeri parçaların gerçekte Türkiye’de üretildiği öne sürüldü.
Parçaların daha sonra ABD’ye gönderildiği, Türk menşeini gösteren işaretlerin kaldırıldığı ve yeniden paketlendiği belirtildi. Şüphelilerin daha sonra parçaların menşei konusunda ABD hükümetine ve askeri yüklenicilere yanlış bilgi vererek ödeme aldığı iddia edildi.
ABD’nin Florida Orta Bölgesi Federal Bölge Mahkemesi, 25 Ekim 2023’te Şimşek hakkında federal yakalama kararı çıkardı.
Şeffaf Gazete