Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DONÖR ÇETESİNİN TÜRKİYE - KIBRIS HATTI
DONÖR ÇETESİNİN TÜRKİYE - KIBRIS HATTI
“Doku Ticareti” operasyonu kapsamında, aralarında Cyprus Life Hospital ve GynoLife Tüp Bebek Merkezi’nin sahibi Dr. Hayat İzel’in de bulunduğu 3 doktor, 34 donör kadın ve 4 organizatör olmak üzere toplam 41 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.
19 Ekim 2026, 23:59
 
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen ve kamuoyunda “Sarı saç, mavi göz kataloglu yumurta hücresi ticareti” olarak bilinen yasa dışı doku ticareti soruşturması kapsamında operasyon düzenlendi.
 
İstanbul dâhil 14 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, aralarında 5 örgüt yöneticisi, 41 donör kadın, 2 kadın hastalıkları uzmanı, 1 doğum uzmanı ve 4 seyahat organizatörünün bulunduğu toplam 56 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldığı öğrenildi.
 
image
 
KKTC’de bulunan Gyno Life Tüp Bebek Merkezi’nin soruşturmada öne çıkan merkezlerden biri olduğu belirtildi.
“Doku Ticareti” operasyonu kapsamında, aralarında Cyprus Life Hospital ve GynoLife Tüp Bebek Merkezi’nin sahibi Dr. Hayat İzel’in de bulunduğu 3 doktor, 34 donör kadın ve 4 organizatör olmak üzere toplam 41 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi.
 
Bir şüphelinin cezaevinde bulunduğu, yurt dışında olduğu belirtilen 7 kişinin de aralarında yer aldığı 14 firari şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Gözaltındaki şüphelilerin polisteki sorguları devam ediyor.
 
Operasyon, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul Emniyeti Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirildi.
Kadınların yumurta hücrelerinin yasa dışı ticaretine yönelik soruşturmada, KKTC, Arnavutluk, Gürcistan ve Türkiye bağlantıları üzerinden yürütüldüğü öne sürülen organizasyona ilişkin ayrıntılar ortaya çıktı. Kadınların fiziksel özelliklerine göre kataloglandığı ve yumurta hücrelerinin belirlenen fiyat tarifeleri üzerinden potansiyel alıcılara sunulduğu belirtildi.
 
image
 
Donör kadınların kan grupları, ten, saç ve göz renkleri ile fotoğraflarının kayıt altına alınarak potansiyel alıcılara gönderildiği saptandı.
 
Soruşturma kapsamında örgütün önemli isimleri arasında olduğu belirtilen Hacer T.’nin, 2020 yılına kadar tekstil işçisi olarak çalıştığı, bir tanıdığı aracılığıyla donörlük yapmaya başladığı ve zamanla organizatör konumuna geldiği öne sürüldü.
        
İstanbul Pendik’te özel muayenehanesi bulunan Dr.  Soner Sezgi Kıbrıs’a gidecek donör kadınları muayene edip koordinasyon konusunda Dr. Hayat İzel ile iletişim kurduğu operasyonun İstanbul'daki yöneticisi olduğu iddia edildi.
      image
 
Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından paylaşılan operasyonu başlatan süreçte, İstanbul'da faaliyet gösteren Kadın Doğum Doktoru Soner Sezer Sezgi’nin adı öne çıktı.
 
Hacer T.’nin, sistemin işleyişini öğrendikten sonra yasa dışı kazanç elde etmek amacıyla KKTC’den yönetildiği belirtilen organizasyona yeni donör kadınlar kazandırdığı ve Dr. Hayat İzel ile koordineli olarak Kıbrıs’a donör kadınlar temin ettiği iddia edildi.
 
Donörlerin 22 ile 33 yaş arasındaki kadınlardan oluştuğu bildirildi. Soruşturma kapsamında tespit edilen 41 kadının toplam 811 kez KKTC’ye gittiği ve toplam 811 yumurta satışı işlemi gerçekleştirildiğinin belirlendiği ifade edildi.
 
Sektörde 23 yasal merkezin yanı sıra yaklaşık 100 sistem dışı yapının faaliyet gösterdiği yönündeki iddia dikkate alındığında, soruşturmada ortaya çıkan işlemlerin daha geniş bir tablonun küçük bir bölümünü oluşturabileceği değerlendiriliyor. 
 
Kuzey Kıbrıs’taki tüp bebek sektörüne ilişkin belirtilen merkez sayısı, danışmanlık veya takip hizmeti veren bütün muayenehaneleri kapsamıyor. Muayenehanelerin de dâhil olduğu güncel toplam ise resmi makamlar tarafından doğrulanamıyor.
 
Hacer T.’nin dijital materyalleri üzerinde yapılan incelemelerde bazı katalogların bulunduğu öğrenildi. Bu kataloglarda, yumurta hücresi alınan donör kadınların kişisel ve fiziksel özelliklerinin kayıt altına alındığı; bilgilerin potansiyel alıcılara ulaştırılması amacıyla klinik yöneticileri ve doktorlarla paylaşıldığı belirtildi.
 
Yumurta hücresi kullanılan kadının çocuğun genetik özelliklerine katkısı nedeniyle, donörlerin kişisel ve fiziksel özelliklerinin pazarlama sürecinde öne çıkarıldığı ifade edildi.
 
Donör kadınların, doktorların ve pazarlamacıların yer aldığı öne sürülen organizasyonda, kadınların fotoğraflarının da kişisel ve fiziksel özellikleriyle birlikte mesaj yoluyla potansiyel alıcılara gönderildiği saptandı.
 
Alıcıların talep ettiği özelliklere göre fiyat tarifeleri oluşturulduğu öğrenildi. Böylece kadınların yumurta hücrelerinin yanı sıra kişisel ve fiziksel özelliklerinin de ticari organizasyonun bir parçası hâline getirildiği öne sürüldü.
 
Soruşturmaya ilişkin Şeffaf Gazete kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Kıbrıs, Arnavutluk, Gürcistan ve Türkiye hattındaki donör kadınlarla bağlantılı işlemler etrafında yaklaşık 50 milyon euroluk bir ekonomik hacim oluştuğu, örgütün ise bu süreçte en az 20 milyon euro haksız kazanç elde etmiş olabileceği ifade ediliyor.
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 KENTSEL DÖNÜŞÜM MAFYALIĞI
Engin Ertem Engin Ertem
 DUBAİ EMLAK SEKTÖRÜ KİRA KRİZİNDE
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
  ESTONYA FERİBOTU GİBİ SU ALIYORUZ !
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR