Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VİZYONUMUZ YEŞİL VE ADİL BİR KENT YAPMAK
 VİZYONUMUZ YEŞİL VE ADİL BİR KENT YAPMAK
İBB Başkanı İmamoğlu, zirve öncesinde “Ulusal Liderlerin Yardımı Olmaksızın İklim Eylemini Gerçekleştirmek” başlığıyla düzenlenen basın toplantısında Boston Belediye Başkan Marty Walsh, New Orleans Belediye Başkanı LaToya Cantrell ve Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ile birlikte yer aldı.
11 Ekim 2019, 23:25
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “C40 Belediye Başkanları Zirvesi” için geldiği Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki programlarını tamamladı.
 
İki günlük yoğun bir programın ardından İstanbul’a dönmek için geldiği havalimanında, Kopenhag’da yaşayan Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
image
 
Ekrem İmamoğlu’nun, gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar şöyle:
 
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNA EĞİLECEĞİMİZİN TEMİNATINI VERDİK”
 
Soru: C40 Belediye Başkanları Zirvesi Nasıl Geçti?
- Çok verimli iki gün geçirdik. Bir dakikası bile boş değildi. Dünyanın değişik ülkelerinden değerli belediye başkanlarıyla toplantılar yapıp çok önemli deneyimler paylaştık. ‘İklim Değişikliği’ ile ilgili beyannameyi imzaladık. Bu konunun aslında, Türkiye’nin İstanbul’un ve çok önemli bir konusu olduğunun altını çizdik. Bu konuya eğileceğimizin teminatını verdik. Zira bizim söylemlerimizde de; İstanbul’u 2050 vizyonunda yeşil, adil, yaratıcı bir kent yapmak vardı. Yeşili bu kadar önemseyen, kentin sağlıklı bir doğaya kavuşmasını önemseyen bir anlayışı buradaki anlayışla birleştirdik. Ortak deneyimler, ortak çalışmalar geliştireceğimizi ifade ettik. İlgi muazzamdı. İstanbul’a ilgi, İstanbul ile iş yapma ilgisi çok iyiydi. Bunu Türkiyemiz ve kentimiz adına fırsata dönüştürmek istiyoruz.”
 
“MÜLTECİ KONUSUNDA BELEDİYE BAŞKANLARINDAN DESTEK İSTEDİK”
 
Soru: Mülteci konusu ile ilgili görüşmeleriniz oldu mu?
- Mülteci konusu önemli bir konu. 4 milyon insanı ilgilendiriyor. Bunun 1 milyonu kayıtlı-kayıtsız, İstanbul’da yaşıyor. Politikalarımızın ne kadar önemli olduğunu anlattık. Mültecileri, insani anlamda önemsiyoruz. Çocuklarını, kadınlarını önemsiyoruz. Bugünün sorunlarının kaynağının da o insanlar olmadığını anlatıyoruz. Tüm insani tavırlarımızla, biz mültecilerin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Aynı zamanda, Suriye’de sürdürülen politikalara dünyanın ilgisiz ve duyarsız kalmasını da hayretle izliyoruz. Bu konunun önemli olduğunu ifade ediyor ve altını çiziyoruz. Bu sorunun çözülerek, tekrar insanların kendi vatanları Suriye’ye dönmelerini, dünya tarafından takip edilmesi gereken bir politika olduğunun altını çiziyoruz. Bu konuda bizimle farklı düşünen çok az belediye başkanı var. Bunların tabi kendi ülkelerinde ulusal politikalara dönüşmesi konusunda da kendilerinden destek istedik. Zira bu sadece Türkiye’nin konusu değil. Dünyadaki hiçbir ülkedeki mülteci konusu, sadece o ülkenin konusu değil. Dünyanın sorunu ve bunu hep birlikte çözmemiz gerektiğini altını çizdim.”
 
image
 
“BM GENEL SEKRETERİNİ İSTANBUL’A DAVET ETTİM”
 
Soru: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme fırsatınız oldu mu?
- Kendileri, bizleri tebrik etti. Türkiye’nin demokrasi süreci açısından memnuniyetini dile getirdi. Özellikle her iki seçimdeki süreçten haberdar olduğunu anladım. Bu da beni memnun etti. Biraz şakalaştık. Demokrasi adına, kendilerinden dünyanın barışı adına beklentilerimizi dile getirdik ve umarım İstanbul’da bir arada oluruz diyerek ona da davetimi yapmış oldum.
 
“MİLLETİMİZİ UYANDIRACAĞIZ”
 
Soru: Kopenhag’ı nasıl Buldunuz? Kopenhag’daki ne gibi örnekleri İstanbul’a götürmeye çalışacaksınız?
-Kopenhag, güzel bir şehir ve özellikle iklim değişiklikleri ile ilgili tedbirler almış bir kent. Hem belediye başkanı hem de başbakanın ağzından iklim değişikliğine verdikleri önemi dinlemek önemli.Bizim de bu bütünleyici çabayı tüm Türkiye’de yakalamamız lazım. Ama şu bir gerçek ki, İstanbul ile Kopenhag kıyaslanabilir bir kent değil; ama elbette iyi örnekler gördüğümü de ifade edeyim. İklim değişikliği için biz de çabalayacağız, milletimizi uyaracağız. Güzel mesajlar vereceğiz. Çocuklar ve gençler, Türkiye’deki iklim değişikliğinin bitmesi ve özellikle bu anlamda bunun tersi yönünde yapılan bütün eylemlere karşı en ciddi refleksi veren kitle. Bizim onlara, hızlı bir şekilde güzel bir dünya hazırlamamız lazım.
 
Soru: Kopenhag bisikletleri ile ünlü. Çocuklar için İstanbul’da bisiklet alanları yapmayı düşünüyor musunuz?
-İstanbul’un her yerinde bisiklet alanlarını büyütme çabamız var. Kilometrelerce bisiklet yolu hedefimiz var. İstanbul’un bu yönü de bizim için değerli. Sadece bisiklet değil, temiz enerji ile ilgili çok ciddi adımlar atacağız.
 
C40 NEDİR?
 
C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu (C40 Cities), iklim değişikliğine karşın sera gazı emisyonlarının azaltılması için Ekim 2005'te Londra’da dünya kentlerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir ağdır. Bu oluşumun amacı, iklim üzerine çalışmalar yürüten lider kentleri bir araya getirmektir. C40, etkili bir iş birliği, bilgi paylaşımı ve iklim değişikliği ile ilgili anlamlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir politikalar belirleyen kentleri destekleme amacı gütmektedir.
 
C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu, son 10 yılda 90 üzerindeki kenti bir araya getirmiş ve bu kentler sayesinde 700 milyonluk nüfusu temsil etme hakkına sahip olmuştur. C40 Kentleri’nin Afrika’dan 11, Asya’dan 31, Avrupa’dan İstanbul dahil 19, Amerika’dan 27 ve Okyanusya’dan da 3 kent üyesi bulunmaktadır. C40’ın mega kentler, yenilikçi kentler ve gözlemci kentler olmak üzere üç tür üyelik statüsü bulunmaktadır. C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu, 2005 yılındaki Londra zirvesinden sonra sırayla 2007’de New York’ta, 2009’da Seul’de, 2011’de São Paulo’da, 2014 yılında Johannesburg’da ve 2016 yılında ise Mexico City’de olmak üzere dünya yerel yöneticilerini C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde bir araya getirmiştir. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo C40 Başkanlığını ve eski New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR