Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KKTC'Lİ EKTAM DÜNYA DEVİNE DAVA AÇTI
KKTC'Lİ EKTAM DÜNYA DEVİNE DAVA AÇTI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük içecek ve yiyecek şirketlerinden biri olan, Türkiye’den ülkeye yapılan ilk Türk yatırımı olan Ektam Kıbrıs’ın küçük ortakları, dünya devi Pepsico’ya dava açtı. Davanın konusu ise dünya içecek devinin Kuzey Kıbrıs’taki operasyonları oldu.
17 Mart 2024, 12:44
 
KKTC'nin en büyük içecek firması Ektam'ın sahibi Şemsi Erkman iş ortakları Tamek Holding’in sahipleri Melih ve Güngör Sipahioğlu’na karşı dava açtı.
KKTC’nin en büyük içecek şirketlerinden Ektam Kıbrıs Ltd'nin iş ortağı Erkman Ailesi, uzun yıllar sahte fatura yaparak Ektam’ın içini boşalttıkları gerekçesiyle, Güngör ve Melih Sipahioğlu’na ve sahte faturalandırma planına yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla PepsiCo Inc.'e New York’da 95 milyon dolarlık dava açtı.
 
Pepsi ve Sipahioğlu ailesine 95 milyon dolarlık dava
New York Yüksek Mahkemesi'ne sunulan şikayette, Güngör ve Melih Sipahioğulları'na ait offshore paravan şirket Infima'nın tek amacının şişeleme şirketinin çoğunluk sahiplerinin yararına Pepsi faturalarını yüzde 50 şişirmek olduğu kaydedildi.
 
Kuzey Kıbrıs Lefkoşa'da yerleşik Ektam Kibris Ltd., 1981'den bu yana Pepsi ürünlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tek şişeleyicisi ve distribütörü olduğu aktarılan şikayet dilekçesinde, Erkman ailesinin şirketin yüzde 25'ine sahip olduğu, kalan hisselerin ise Melih ve Güngör Sipahioğlu tarafından kontrol edilen Tamek Holding A.Ş.'ye ait olduğu belirtildi. Ektam'ın Pepsi'ye alkolsüz içecek yapmak için su ve karbonatın eklendiği konsantre şurup için ödeme yaptığı anlatıldı.
 
'PARAVAN ŞİRKET KULLANILDI'
Pepsi CEO'su Indra Nooyi ile yakın iş ilişkisi olduğu iddia edilen Melih Sipahioğlu, Ektam şişeleme şirketi yetkililerine Pepsi'nin faturalama için Infima Holding NV'yi kullanmak istediği aktarılan dilekçede, Infima'nın kendisinin ve eşi Güngör'ün sahibi olduğu hiçbir çalışanı, ofisi veya varlığı bulunmayan offshore bir paravan şirket olduğunu Ektam yönetim kuruluna söylemediği belirtildi. Sipahioğlu, Pepsi ile Infima'ya Kuzey Kıbrıs topraklarının münhasır haklarını veren bir anlaşma yaptığını da açıklamadığı kaydedildi.
            image
                     ŞEMSİ ERKMAN                                                      GÜNGÖR VE MELİH SİPAHİOĞLU
95 MİLYONLUK DAVA
Şikayet dilekçesinde Ektam ailesi, Sipahioğlu'ların faturaları şişirerek şişeleme şirketinden 80 milyon dolar hortumladığını ve azınlık sahiplerinden yıllık temettü olarak 15 milyon doları alıkoyduğunu iddia ederek, azınlık sahipleri Pepsi'yi dolandırıcılığa yardım ve yataklık etmek ve vekalet görevini ihlal etmekle suçladı.
 
Ektam ailesi, sahte faturalandırma planına yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla PepsiCo Inc.'e 95 milyon dolarlık dava açtı.
Ektam ailesi, Pepsi yetkililerinin doğrudan faturalandırma şirketinin içecek şirketinin faturalarını yüzde 50'ye kadar şişirdiğini ve parayı Infima'nın sahibi Sipahioğullarına geçirildiğini iddia etti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR