Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engin Ertem

Engin Ertem
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDEN DURDU ?
19 Ekim 2023, 15:59
 
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Başkanlık yakında dönüşüme ilişkin yeni mevzuatı hazırlayacak.
 
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın hangi esaslara göre çalışacağının yer aldığı yeni yönetmelikler hazırlanıyor.Peki çare bumu ? 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kaynak oluşturma konusunda ise Hazine'ye yük olmayacak formüller üzerinde duruyor. Hazine arazilerine işaret ediliyor.
 
Şehircilik Bakanlığı “Devletin hazine arazileri var. Önce bunların planlanması lazım''  fikrini yüksek sesle dillendirmişti. 
Planlandıktan sonra fonksiyon yüklenmesi lazım ,
Bunların dışarıya halka açık bir şekilde arz edilmesi lazım,
Bu satıldığında kaynak gelecek,
Burada biriken bütçeyle siz kentsel dönüşümü takip edeceksiniz,denilmişti maalesef bu hiç bir zaman gerçekleşmedi.
 
Kentsel dönüşüm uygulamaları 10. yılını geçti yine de bu alanda istenilen rakamlara ulaşılamadı.
Geçmiş dönemlerde kentsel dönüşümle ilgili araştırmalar,şura toplantıları yapılıyordu. Bu kapsamda alınan kararlar var.  Kentsel Dönüşüm Başkanlığı da özellikle kentsel dönüşümle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ayrı bir birimi olarak kuruldu. Bu işin yönetimi için yetki devirleriyle istediği şekilde bir hıza ulaşamıyordu.
 
50+1'den sonra kentsel dönüşümde gaza basılır mı ? Çok zor.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın, yeni konut üretimi ile mevcut binaların dönüştürülmesini hızlandıracağı iddiası inandırıcı değil.
 
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı sadece bu konuda çalışan uzmanların olduğu bir kurum olarak kendilerine ulaştırılan konularda daha hızlı kararların alınacağı bir mekanizma oluşturacak. Tabii bu yetkilerin neler olacağını bununla ilgili yönetmelik çıktığı zaman öğreneceğiz.
Açık artırma süreci, risk alanları yönetimi süreci, kiralar, güçlendirme kararları ile bu kurum ne şekilde kolaylaştırıcı bir işlev görecek bunu göreceğiz. Ama şu anda doğrudan muhatap olan bir kurum oluşturulması olumlu.
       image
Yeni oluşturulan başkanlıkla kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanabilir diyenler sadece rant projelerine odaklanıyor o yüzden ek imar olmadan bu projeler hayata geçmez
 
Hazine arazilerinin dönüşümde kullanılmasıyla ilgili de, kentlerde yerinde dönüşümün öne çıkması gerekir.Buda ekonomik olarak sıkıntıda olan ev sahipleri için dönüştürülecek binalara ek imarla mümkün.
Özellikle büyükşehirlerde yıkılıp yenilen yapılması gereken yüzbinlerce bina var,buna çözüm anca ilave imar hakkıdır.image
 
Engin Ertem / Garimenkul
 

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR