Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KKTC'DE GAYRİMENKUL YASASI DEĞİŞİYOR
KKTC'DE GAYRİMENKUL YASASI DEĞİŞİYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen yasa değişikliğiyle tartışmaları sona erdirecek avukat ofislerinde gerçekleşen satışlara dur denilecek
28 Mart 2024, 14:24
 
KKTC'de uzun yıllardır büyük vergi kayıpları ve çeşitli suçlara neden olan gayrimenkul satışlarına yeni bir düzen geliyor.
 
Yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen yasa değişikliğiyle tartışmalar sona erecek. Yeni yasa ile avukat ofislerinde gerçekleşen gayrimenkul satışlarına dur denilecek ve KKTC devleti bu kararla gerçek satışlar üzerinden vergi alıp,bir yandan da ülkeye akan karapara trafiğini yavaşlatacak.
 
Yeni düzenlemeyle artık satışlar avukatlık bürolarında değil tapuda yapılacak; kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak ve yediemin süreci de ortadan kalkacak.
image
 
İŞTE YENİ DÖNEM ŞARTLARI
KKTC hükümeti yabancılara dolaylı satışı sınırlamak üzere harekete geçti. Meclis’e gönderilen ve bir ay içinde yasalaşması öngörülen tasarı yürürlüğe girdiğinde KKTC’de gayrimenkul satışının ofislerde, avukat vekaletiyle yapılması yasaklanacak. Tapu şartı getirilirken yedieminlik müessesesi de kaldırılacak.
 
image
 
Bugüne kadar yapılan sözleşmeye dayanan, tapusu alınmamış satışlar için yasaya geçiş hükmü konulacak.
Bir yıl içinde mevcut yasaya uygun şekilde, aldığı gayrimenkulü tapuya tescil ettiren hakkını koruyacak. Ancak burada bir yabancıya bir konut veya bir dönüm arazi şartı da güvenlik soruşturması ve bakanlar kurulu onay şartı da devam edecek.
 
image
 
Yani 50 konut, 50 dönüm arazi alan yabancıya geçiş süreci verilip, yasaya aykırı aldığı gayrimenkulleri elinden çıkarma fırsatı verilecek ancak herhangi bir af söz konusu olmayacak.
 
T.C. vatandaşları için geçiş döneminde bir konut sınırlaması üç konuta yükseltilmesi bekleniyor. Bu düzenlemeyle KKTC’de konut fiyatlarının inmesi, yerli halkın yeniden konut alabilir hale gelmesi için yeni bir süreç başlanması hedefleniyor.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR