Avusturya Dornbirn doğumlu Mehmet Kerim Y., İstanbul'da yaşadığı iddia ediliyor Avusturya polisi yıllardır onu yakalamaya çalışıyor.
Avusturya'nın yakalayamadığı, milyonlarca dolarlık dolandırıcılıkla suçlanan kişinin Türkiye’de olduğu ve Avusturya güvenlik makamları Mehmet Kerim Y. için girişimlerini sürdüğü öğrenildi.
Avusturya’da "Euro-Mehmet" lakabıyla tanınan Mehmet Kerim Y., İstanbul'dan geniş çaplı bir dolandırıcılık şebekesini yönettiği iddiasıyla uluslararası soruşturma kapsamında dolandırıcılık ve buna bağlı suçlamalardan yıllardır aranıyordu. İnterpol yakalama kararı ile
Mehmet Kerim’in kurduğu yöntemle özellikle Avusturya ve Almanya'daki yaşlı insanların birikimlerini ellerinden almak için " Türkiye’den idare edildiği iddia edilen kendilerini polis veya savcı olarak tanıtma yöntemi kullanan şebekeyi yönettiği belirtiliyor.
Avusturya Ekonomi ve Yolsuzluk Savcılığı'nın (WKStA) soruşturma dosyalarına göre, zararın tam tespit edilememekle birlikte milyonlarca avroya ulaştığı binlerce yaşlı mağdur bulunduğu belirtiliyor.
Soruşturma kapsamında dolandırıcılık yöntemi ile toplanan paranın zararın 70 ile 100 milyon euro arasında olduğu belirtiliyor. Beş binden fazla fazla emeklinin mağdur edildiği de öne sürülüyor.
Avusturya makamlarının tespitlerine göre 37 yaşındaki Mehmet Kerim Y. adlı şahısın Türkiye'de korunaklı lüks bir yaşam sürüyordüğü iddia ediliyor.
Bu tespitin sonuç alması için Ekim 2026'da, Euro Mehmet ve organizasyon yaptığı ortakları hakkında uluslararası tutuklama emirleri çıkarıldığı ve haklarında Interpol "Kırmızı Bülten" (Rote Interpol-Befehle) yayımlandığı ortaya çıktı.
GENÇ KADIN YAKALANDI ONUN ADINI VERDİ
2020 yılında Avusturya polisi tarafından yapılan bir operasyonda Sanja A. adlı bir Sırp vatandaşı kadının evinde arama yapıldı ,sahte kimlikler ve bazı fotoğraflar bulundu.Sahte polis kimliğiyle bir milyon eurodan fazla para dolandırdığı gerekçesiyle yargılanan Sırp vatandaşı Sanj A. davasındaki ifadesinde, yüksek miktarda borcu bulunduğunu ve Mehmet Kerim Y.'nin kendisine Instagram üzerinden iş teklif ettiğini onun için çalıştığını söyledi.
"Beni aradığında telefonda birilerini bulmamı bunun için iyi ödeme yapacağını ve yaptığım şeyin yanlış olmadığını söyledi" diyen Sanja A. - Mehmet Kerim Y. ile bağlantısının bu şekilde başladığını ileri sürdü.
Yargılama sırasında suçunu kabul ederek yeğeniyle birlikte birçok kişiyi kişiyi dolandırdıklarını, 300 bin euronun üzerinde para ve mücevher elde ettiklerini itiraf etti. Mahkeme, Sanja A. adlı kadına üç yıl hapis cezası verdi.
Sırp vatandaşı Sanja A.'nın cezaevinden çıktıktan sonra da suç ağıyla bağlantısını sürdürdüğü ortaya çıkarıldı.
Cezaevinde cezasını tamamlayıp çıkan Sanja A.’nın tekrar suç dünyasına döner bu defa kullanıldığını belirttiği çetenin önemli bir üyesi olarak çalıştığı tespit edilir.
Avusturya Ekonomik Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığının yürüttüğü soruşturmada, İstanbul'da yaşadığı belirtilen Mehmet Kerim Y. ile Sırbistan'da bulunduğu düşünülen Sanja A. hakkında uluslararası arama süreci başlatıldığı bildirildi.
Soruşturma dosyaları, ikilinin bağlantısından Almanca konuşan gençleri borçlandırılarak kurdukları dolandırıcılık sisteminde çalışmaları ve yaşlıları dolandırma şuçlarına sürüklenmeleerine kadar uzanan bir yapılanmaya işaret ediyor.
2020 yılının başlarından bu yana Avusturya ve Almanya'da binlerce yaşlı emekliyi arayan şebeke üyeleri, kendilerini polis, savcı veya banka müfettişi olarak tanıttı. Kusursuz Almancalarıyla mağdurlara birikimlerinin tehlikede olduğunu söyleyen şüpheliler, para ve değerli eşyalarını güvenlik için teslim etmelerine ikna edildiler. Toplanan paraların kuryeler aracılığıyla ülke dışına çıkarıldığı belirtiliyor.
EURO MEHMET ADI ORTAYA ÇIKTI
İstanbul'dan yönetildiği öne sürülen suç ağına ilişkin soruşturmada Mehmet Kerim Y., örgütün başlıca şüphelilerinden biri olarak dosyaya girdi. "Euro-Mehmet" Avusturya'nın en çok aranan dolandırıcılarından biri olarak kabul ediliyor.
CEZAEVİNDEN ÇIKINCA TEKRAR VURGUNA DEVAM ETMİŞ
Sanja A.'nın adı, 2026 yazında Viyana'da gözaltına alınan 23 yaşındaki bir şüphelinin ifadesiyle yeniden gündeme geldi. Yaşlı kişileri dolandırdığı şüphesiyle yakalanan genç, bu olaya Sanja A. tarafından dahil edildiğini söyleyince INTERPOL Mehmet Keerim Y. ve Sırbistan vatandaşı Sanja A. ile ilgili kırmızı bülten süreci başladı.
Dosyada, 40'tan fazla mağdurun hukuki süreci devam ederken bazı madurların hayatını kaybettiği bilgisi de yer aldı. Ancak bu kişilerin ölümleri ile dolandırıcılık faaliyetleri arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığı ise araştırılıyor.
Doğan Demir / Şeffaf Gazete
|
|
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR
| KONUK KOLTUĞU | ![]() |
| SOSYAL MEDYADAN BESLENEN ÇETELER |
| Mutlu Demirdelen | ![]() |
| İKİ AİLE, İKİ OPERASYON VE CEZAEVİ YOLU |
| Engin Ertem | ![]() |
| DUBAİ EMLAK SEKTÖRÜ KİRA KRİZİNDE |
| Av. Remzi Kazmaz | ![]() |
| AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI |
| Süleyman Yıldız | ![]() |
| AKLIM BOSNA'DA KALDI |
FOTO GALERİ
| TESETTÜRLÜ TOPMODEL HALIMA ADEN | TÜRK SİNEMASININ EN SEKSİ KADINI ''Nurgül'' |
| AKDENİZ'İN TARİH KÜLTÜR EĞLENCE ADASI | GALATASARAY'IN MUHTEŞEM ŞAMPİYONLUĞU |
SİTE ANKET
VİDEO GALERİ
| NEŞET ERTAŞ ANISINA UNUTULMAZ TATLISES'Lİ DAKİKALAR | ATHENA '' HER ŞEY GÜZEL OLACAK '' DİYOR |
| EKREM İMAMOĞLU'NUN CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRISI | KONYA'DA TIR ŞÖFÖRÜ DEHŞET SAÇTI |





















