Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SİT ALANINA MADEN OCAĞI
SİT ALANINA MADEN OCAĞI
Antalya'nın Akseki İlçesi'nde bir taş ocağı firmasına ruhsatlandırılan 99.8 hektarlık alanın önemli bölümünde tarihi kalıntılara rastlanınca Sit alanı ilan edildi. Köylüler bölgede taş ocağının faaliyetine devam etmesine tepki gösterdi.
8 Kasım 2015, 13:59

 

Antalya'nın Akseki İlçesi'nde bir taş ocağı firmasına ruhsatlandırılan 99.8 hektarlık alanın önemli bölümünde tarihi kalıntılara rastlanınca Sit alanı ilan edildi. Köylüler bölgede taş ocağının faaliyetine devam etmesine tepki gösterdi.

Akseki- İbradı yolu üzerinde, Emiraşıklar- Bucakkışla mahalleleri sınırlarını kapsayan 99.8 hektar alanda 2012 yılında taş ocağı için başvuru yapıldı. Ancak alan Akseki-İbradı karayolunun bitişiğinde olduğu için Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün itirazı üzerine başvuru kabul edilmedi. Yola açık konumdaysa en az 300 metre, kapalı konumdaysa en az 150 metre uzak olması gerektiği şartlarını taşımadığı için taşocağına izin verilmedi. Akseki- İbradı arasında yeni bir karayolu yapılması üzerine bu yıl yapılan başvuru üzerine bu kez izin alındı. Firma temmuz ayında bölgeye şantiye kurup faaliyete başladı.

KÖYLÜLER YENİ FARKETTİ

Firmanın izin sürecinden hiçbir şekilde haberdar olmadıklarını belirten Emiraşıklar köylüleri, şantiye kurulmaya başladığında gördüklerini, Antalya Valiliği başta olmak üzere birçok kuruma itirazda bulunduklarını anlattı. Emiraşıklar köylüleri adına süreci takip eden jeoloji mühendisi Ali Keleş, taş ocağı ruhsatı verilen alanın, tarihi kalıntıların yoğun olduğu bir bölge olduğunu söyledi.

SİT İLAN EDİLDİ

Akseki'de 'Örenarası' olarak adlandırılan bölgeye ilişkin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurduklarını belirten Ali Keleş, taş ocağının birinci aşamadaki 22.4 hektarlık alanının büyük bölümünün, tarihi Sit alanı olarak kabul edildiğini söyledi. Bu alanda arkeolojik kalıntı bulunduğu ve korunması gerektiği talebiyle Kurul'a Temmuz 2015'te başvurduklarını belirten Ali Keleş, "Kurul, eylül ayında şantiyenin tepesi için 1'inci Derecede Arkeolojik Sit kararı verdi" dedi.

TAŞ OCAĞI FAALİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR

Ancak, sahanın bir bölümü Sit alanı dışında kaldığı için taş ocağının tümden durdurulmadığını belirten Ali Keleş, taş ocağı sahası ve çevresindeki tarihi kalıntıların olduğu bölgede, Horasan dönemine ait duvar kalıntıları bulunduğunu kaydetti. Yeni Akseki-İbradı yoluyla bu bölgedeki yerleşim merkezlerinin kullandığı eski yolun sınır olarak dikkate alınmadığını belirten Ali Keleş, taş ocağı nedeniyle yoldaki ulaşımın tehlike altında olduğunu dile getirdi.

TARIM ARAZİLERİ VE YABAN HAYATI

Taş ocağının ortaya çıkardığı yoğun tozun köylülerin tarımsal üretimini de çok olumsuz etkilediğini anlatan Keleş, patlatılan dinamitlerin de yol güvenliğinde olduğu gibi hem gürültü hem de evlerin çatlamasına yol açtığını söyledi. Keleş, aynı şekilde bölgedeki doğal ve yaban hayatın da ciddi zarar görmeye başladığını dile getirdi.

DÜĞMELİ EVLER TEHLİKEDE

Taş ocağının Emiraşıklar'a 150 metre, Akseki mücavir alanına 200 metre, otogara 300 metre, Bucakışla'ya 650 metre, Sarıhacılar'a 1700 metre, Belenalan'a 3.5 kilometre gibi uzaklıklarda olduğunu anlatan Keleş, bölgede, turizm için büyük önem arzeden 'düğmeli evler'in yoğun olduğunu, bu açıdan da olumsuz etkilendiklerini aktardı.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR