Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MARDİN'DEKİ KORKUNÇ SALDIRIDA 5 SIR ÖLÜM
MARDİN'DEKİ KORKUNÇ SALDIRIDA 5 SIR ÖLÜM
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’ndan önceki gece Türkiye'ye giriş yapan Irak plakalı lüks bir araç Diyarbakır'a gitmek için İpekyolu olarak da bilinen E-24 karayolu üzerinde seyir halindeyken bu sabaha karşı Kızıltepe-Nusaybin ilçeleri arasında kalan Yeniköy mevkiinde silahlı saldırıya uğradı.
20 Ocak 2023, 10:33
 
Mardin'de Kuzey Irak  Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok plakalı araca düzenlenen silahlı saldırıda beş kişi hayatını kaybetti.
 
Anadolu Ajansı'nın  aktardığına göre, Artuklu-Nusaybin karayolunun Yeniköy mevkiinde araca henüz kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce silahla ateş açıldı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.
 
image
 
Dün gece (19 Ocak) saat 01.00 sıralarında yaşanan saldırıda, cipte bulunan Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63), Abdullah Saleh Mustafa (69) yaşamını yitirdi, Chiman Shaheen Khalid (75) ve Ahmed Jalaladeen İbrahim (45) yaralandı.
 
112 Acil Sağlık ekiplerince Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Chiman Shaheen Khalid müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
 
Ahmed Jalaladeen İbrahim ise Midyat Devlet Hastanesinde yapılan müdahalelerin ardın Elazığ Devlet Hastanesine sevk edildi.İbrahim, buradaki müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.
 
Mardin'in Artuklu ilçesinde, hareket halindeki cipe düzenlenen, Irak uyruklu 5 kişinin yaşamanı yitirdiği silahlı saldırı termal kameraya, saldırganların takip anları da bir dinlenme tesisindeki güvenlik kamerasına yansıdı. Termal kamera görüntülerde aracın sağında ve solundaki iki şüpheli, saldırıyı gerçekleştirdikten sonra hafif ticari araca binerek hızla uzaklaşıyor. 
 
Mardin Valiliği, saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak saldırı ile bağlantılı olarak dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu:
"19 Ocak 2023 tarihinde Mardin ili Artuklu ilçesinde meydana gelen ve (4) Irak vatandaşının öldürülmesi ile (1) Irak vatandaşının yaralanması olayı ile ilgili olarak; Yapılan soruşturmada, olayın şüphelisi oldukları değerlendirilen M.Ş, F.A, A.Y ve A.K isimli 4 şüpheli şahıs Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alınmıştır."
 
"Doktor randevusu için seyahat ediyorlardı"
IKBY'nin başkenti Erbil merkezli Rûdaw haber sitesinin muhabirine konuşan Ahmed Celaleddin İbrahim'in kardeşi Dr. Faris Celaleddin İbrahim Bêzeli, annesi Wahide Haydar ile kardeşinin Diyarbakır'da doktor randevusu olduğunu ve bu yüzden seyahat ettiklerini söyledi:
 
"Akşam saat 11:00 sıralarında bizimle konuştular. Bir lokantada durmuşlardı. Daha sonra bu saldırı olmuş. Araç durdurulmuş ve dışarı çıkarılarak öldürülmüşler. Diğer üç kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş. Kardeşim ve annem de hastaneye kaldırılmış. Annem hastanede hayatını kaybetmiş."
 
image
 
Saldırının neden yapıldığını bilmediğini aktaran Faris, "Annem göz doktoruna gidecekti. Kardeşim Dicle Üniversitesi'nde okumuştu, Duhok'ta tanınan bir şahsiyet. Bu olayın nasıl gerçekleştiği açığa çıkarılmalı" dedi.
 
Mardin'de dün akşam uğradıkları silahlı saldırıda hayatını kaybeden dört yurttaşın aileleri, Türkiye, Kuzey Irak  Bölgesi hükümetlerine, faillerin bir an önce bulunması çağrısında bulundu.
 
Saldırıda hayatını kaybeden Waheda Haedar Jasim'ın kızı eski Rûdaw sunucusu Hawar Celadeddin İbrahim de "Annem Erbil'de benimle yaşıyor. Sınır kapısını geçtikten sonra bize resim gönderdiler. Bu olay bizim için bir şok oldu. Araç devrilmedi, trafik kazası değil bu" dedi:
 
"Bu insanlar araçtan indirilerek katledildi. Öldürülenler yaşlı insanlar. Kardeşim Ahmed Duhok'ta tanınan bir kişi. Hiç kimse ile bir husumeti yoktu. Annem de kendi halinde biri. Diğer ailenin de öyle. Akrabayız, onların da kimse ili bir husumeti yok. Onlar için de çok üzgünüz."
 
Rudâw, saldırıda kullanılan aracın Mardin'de bulunduğu ve emniyete götürüldüğü iddiasını paylaştığı haberinde, faillerin yakalanması için başlatılan soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.
 
Barzani: Şiddetle kınıyoruz
IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, IKBY vatandaşı dört kişinin hayatını kaybettiği Mardin saldırısıyla ilgili bir açıklama yaptı. 
 
Cinayetleri kınayan Başbakan Barzani, Türkiye'ye "bu suçun nedenlerini bir an önce açığa çıkarma" çağrısında bulundu.
 
"Maalesef dün gece Mardin'in Nusaybin ilçesi yolunda, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına yönelik saldırıda 4 kişi yaşamını yitirmiş, 1 kişi de yaralanmıştır" diyen Barzani, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı yaralı vatandaşa da acil şifa diledi.
 
Barzani, "Bu suçu şiddetle kınıyor, Türkiye hükümetinden en kısa zamanda saldırının aydınlatılmasını ve suçluların yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi. 
 
ŞÜPHELİLER KAMERALARDAN TESPİT EDİLDİ
Haklarındaki iddiaları reddettikleri belirtilen şüphelilerin, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve güvenlik kameralarından tespit edildikleri ortaya çıktı. Şüphelilerin adreslerinde de aramalar yapılıyor.
 
ÖNEMLİ BULGULAR ELDE EDİLDİ
Mardin'in Nusaybin ilçesi yakınlarındaki İpekyolu'nda seyir halinde bu sabaha karşı saldırıya uğrayan lüks cipte hayatını kaybeden 5 kişi ile ilgili yürütülen soruşturmada önemli bulgular elde edildi.
 
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında KGYS görüntülerinden tespit edilerek yakalanan 4 zanlının olay yerine yakın noktada bulunan Oğuz Jandarma Karakolundaki sorguları sürüyor.
 
SUÇLARINI İTİRAF ETTİLER
Zanlılar alınan ilk ifadelerinde suçlarını itiraf ederek olayı soygun amaçlı gerçekleştirdiklerini, ölenleri tanımadıklarını ve aralarında bir husumet bulunmadığını ifade ettiler.
 
Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda bazı dijital materyallere de el konulurken, olay öncesi birbirleriyle de yoğun telefon görüşmesi yaptıkları tespit edildi.
 
ARACI YAYLIM ATEŞİNE TUTTULAR
Bu arada olayda kullanıldığı tespit edilen bir kalaşnikof marka uzun namlulu tüfek de ele geçirildi. Tüfek, balistik inceleme yapılmak üzere Kriminal Polis Laboratuvarına gönderildi. Sanıkların olay öncesi de birbirleriyle görüşme yaptıklarına dair HTS kayıtları ve Irak'taki bağlantılarına da ulaşılabilmesi için BTK'ya yazı yazıldı.
 
Soruşturma üç savcı tarafından büyük titizlik içinde yürütülürken, olayın failleri oldukları tespit edilen M.Ş, F.A, A.Y ve A.K jandarmadaki ilk sorgularında, 5 kişilik ailenin yanında yüklü miktarda dövizle Türkiye'ye giriş yaptıklarını öğrendikten sonra kendi aralarında görev bölümü yaparak soygun yapmaya karar verdiklerini belirttiler.
 
Zanlılardan ikisinin Mardin-Nusaybin arasındaki bir restoranda mola veren aracı izleyip öncü olarak gözcülük yaptıkları ve takip ettikleri, ikisinin de aracın pusuya düşürüleceği Nusaybin çıkışındaki bir noktada gizlenip bekledikleri, ardından aracı yaylım ateşine tuttuklarını belirttiler.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR