Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SABİH KANADOĞLU HAYATINI KAYBETTİ
SABİH KANADOĞLU HAYATINI KAYBETTİ
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti.Kanadoğlu, "TBMM'nin 367 olan 'karar yeter sayısı' olmadan toplanmış sayılamayacağı" değerlendirmesiyle 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi oylamalarının iptaline giden yolu açan savcı olarak tanınıyordu.
28 Şubat 2023, 14:10
 
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 85 yaşında Ankara'da yaşamını yitirdi. Kanadoğlu, bir süredir Başkent Hastanesinde tedavi görüyordu.
 
20 Mayıs 1938'de Menemen'de dünyaya gelen Kanadoğlu, İstanbul Kabataş Erkek Lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1959 yılında mezun oldu.
 
Mesleğe Burhaniye hakim adayı olarak başladı. Orhaneli ve Erzurum cumhuriyet savcılığı, Bingöl sulh hakimliği, Tokat ve Kırşehir ağır ceza mahkemesi başkanlığı, İzmir ceza hakimliği ile Bakırköy ağır ceza mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulundu.
 
19 Temmuz 1984'te Yargıtay üyeliğine seçilen Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 1994'te Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 11'inci Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçildi.21 Ocak 2001'de ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine başladı. Kanadoğlu, evli ve üç çocuk babasıydı.
 
"367" görüşü olay olmuştu
Vural Savaş'ın ardından başsavcılık görevine seçilen Kanadoğlu, Savaş'ın Anayasa Mahkemesinde Fazilet Partisinin ve Halkın Demokrasi Partisinin kapatılması istemiyle açtığı davalarda süreci yürütmüştü.
 
Sabih Kanadoğlu ayrıca 2007'deki Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde, Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken nitelikli çoğunluk olan 367 oyun, sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu iddiasını ortaya atmıştı.
image
 
Kanadoğlu, oylamalara en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini, aksi halde sonucun geçersiz olacağını iddia etmişti.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 16 Mayıs 2007'de dolmaktaydı. Seçim dönemine, başörtüsü ve laiklik tartışmalarıyla gelinmişti. Ülkenin çeşitli yerlerinde "Cumhuriyet Mitingleri" düzenlendi. AKP cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül isminde karar kıldı. İlk tur oylama 27 Nisan 2007'de yapıldı. Toplam 357 oy kullanılırken, Abdullah Gül 352 oy aldı.
 
Aynı gün Genelkurmay Başkanlığı internet sitesine, daha sonra "e-muhtıra" olarak anılacak, bir basın açıklaması konuldu. Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs'ta verdiği kararla, 367 iddiasını kabul ederek yapılan birinci tur oylamayı iptal etti. Bunun üzerine 6 Mayıs'ta yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının (367) bulunamayışı yüzünden 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi
 
MHP'nin oylamalara katılacağını belirtmesiyle, yeni bir 367 krizi ortaya çıkmadı. Abdullah Gül 28 Ağustos'ta yapılan üçüncü turda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanı seçildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR