Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ABD VE AB TÜRKİYE AÇIKLAMASI YAPTI
ABD VE AB TÜRKİYE AÇIKLAMASI YAPTI
Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın toplantısı düzenleyen ,Jhon Kerry: NATO üyesi olmak demokrasiye saygı gerektirir dedi.
18 Temmuz 2016, 12:26
 
Türkiye’deki darbe girişiminin ardından ABD ve Avrupa Birliği’nden ortak açıklama geldi.
 
 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini” söyledi.
 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de yaptığı açıklamada, 
 
“Hiçbir ülke, eğer idam cezasını geri getirirse, AB üyesi olamaz” 
 
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini” söyledi.
 
“Şu saatlerde Türkiye’de olup bitenler konusundaki endişeleri paylaşıyoruz. Demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygıya ihtiyaç var” dedi.
 
Mogherini “Hiçbir ülke, eğer idam cezasını geri getirirse, AB üyesi olamaz” diye konuştu.Türkiye’deki idam cezası tartışmalarına da değinen Mogherini, idam cezasını yürürlüğe sokan bir ülkenin AB üyesi olamayacağı uyarısında bulundu. Mogherini, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye için de bağlayıcı olduğunu hatırlattı. Türkiye’yi temel haklar ve hukukun üstünlüğünden uzaklaştırmaya hiçbir gerekçe gösterilemeyeceğini belirtti.
 
AB dışişleri bakanlarının ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından konuşan Mogherini, “Türkiye’de yaşananlarla ilgili endişeleri paylaşıyoruz” dedi.
 
image
 
Kerry ise açıklamasında, ABD ve AB’nin Türkiye’yi hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye davet ettiğini belirtti.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de darbe girişiminin ardından Türk hükümetine itidal ve istikrarı koruma çağrısı yaparak, demokratik kurumlara saygı ve hukukun üstünlüğü konusunda en yüksek standartlara uyulması çağrısında bulundu.Kerry, darbecilerin adalete teslim edilmesine şüphesiz destek sağlayacaklarını, ancak bunun çok ötesine geçecek eylemlere girişilmemesi gerektiğini söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye’de olup bitenleri çokiyi değerlendirdiklerini belirterek “NATO üyesi olmak demokrasiye saygı gerektirir” dedi.
 
Türkiye’nin darbe girişimi sonrasında hukuk düzenine ve demokratik kurumlara saygı duyması gerektiğini ifade eden Kerry, darbe girişimiyle bağlantılı kişilerin yargılanması gerektiğini belirterek “Ancak bunun ötesine geçilmemesi konusunda dikkatli olunması çağrısı yapıyoruz. NATO üyesi olmak demokrasiye saygı gerektirir” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendilerine demokratik sürece bağlı olacakları konusunda güvence verdiğini de kaydeden Kerry, “Hükümete ülkede sükunet ve istikrarın korunması için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye’den Fethullah Gülen ile ilgili kanıt beklediklerini de bir kez daha tekrarladı.
 
Türkiye’nin Gülen ile ilgili yapılacak iade talebini destekleyecek kanıt üretmesi gerektiğini kaydeden Kerry, “Türk Dışişleri Bakanı’ndan bize iddia değil kanıt göndermelerini istedim… Sınırdışı sistemiyle ilgili pekçok ülkede geçerli soruşturma standardına uygun gerçek kanıtlara ihtiyacımız var” diye konuştu.Kerry, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi konusunda resmi bir talepte bulunmadığını belirtti. ABD’nin iade talepleri konusunda resmi prosedürleri bulunduğunu ifade etti.
 
Alman hükümetinden idam uyarısı
 
Diğer yandan Alman hükümeti de Türkiye’de idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.
 
Federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, haftasonunda yapılan bazı açıklamaların ‘endişe verici’ olduğunu belirterek, “İdam cezasını kesinlikle reddediyoruz. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ek protokolünü imzalamış ve böylece idam cezasının tamamen kaldırılması konusunda yükümlülük altına girmiştir” ifadesini kullandı.
 
Seibert, ‘Türkiye’de idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması AB ile üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi sonucu doğuracaktır” dedi.
 
Şeffaf Gazete.com

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR