Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ENGELLERE RAĞMEN TAKSİM'E ÇIKTILAR
ENGELLERE RAĞMEN TAKSİM'E ÇIKTILAR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Taksim'de yapılabilecek etkinlikleri ve yürüyüşleri engellemek amacıyla yoğun güvenlik güvenlik önlemleri alındı. Valilik, Taksim'e çıkışları öğle saatlerinde metro çıkışları dahil olmak üzere kapattı.İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm sokak ve caddelere de çelik bariyerler çekildi.Engellemelere karşın, kadın örgütlerinin ise çağrısı ile Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi'nin arka sokaklarında toplanıldı.
8 Mart 2020, 20:52
 
Taksim'de Anayasal haklarını kullanmak isteyen, bunu geçen 6 yıldır da olaysız gerçekleştiren kadınlara polis müdahalesi.
 
İstanbul’da bu yıl 18’incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar, saat 19.00'da Beyoğlu’nda bulunan Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelmek üzere Sıraselviler Caddesi'nden meydana doğru yürüdü.
 
image
 
İstanbul’da valilik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taksim’de yapılabilecek etkinlikleri ve yürüyüşleri engellemek amacıyla yoğun güvenlik önlemleri aldı.
 
İstanbul’da bu yıl 18’incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar, saat 19.00'da Beyoğlu’nda bulunan Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelmek üzere Sıraselviler Caddesi'nden meydana doğru yürüdü. Güvenlik güçlerinin barikatlarına kadar gelen kadınlar, "Korkmuyoruz, Susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attılar.
 
image
 
İstanbul Valiliği, feminist gece yürüyüşünün yapılacağı İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları kapattı.
 
Valilik tarafından yapılan açıklamada, İstiklal Caddesi’nin 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri kanunu kapsamında yer almadığını ifade edildi.
 
Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki Taksim istasyonunun kapatılmasına karar verdi. Valilik ayrıca Şişhane istasyonunun İstiklal Caddesi ve 6. Daire giriş-çıkışlarını, F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattını da ulaşıma kapattı.
 
Feminist Gece Yürüyüşü İnisiyatifi yazılı bir açıklama yaparak "8 Mart yasaklanamaz" dedi. Gece yürüyüşünün her sene türlü bahanelerle yasaklanmaya çalışıldığını hatırlatan kadınlar "Feminist isyanımızdan, umutlarımızdan, birlikteliğimizden, neşemizden, arzularımızdan geri adım atmaya hiç niyetimiz yok" dedi.
 
İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar çelik bariyerlerle kapatıldı.
 
Eylem öncesi Taksim Meydanı ve çevresi demir bariyerlerle çevrildi. İstanbul Valiliği tarafından Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki bu akşam yapılacak 8 Mart gece yürüyüşüne izin verilmediği duyuruldu. İstanbul Valiliğinin kararıyla, İstanbul’daki raylı sistemlerde de yasaklamalar oldu.
 
Taksim ve çevresinde çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi, TOMA ve zırhlı polis aracı konuşlandırıldı. Alana açılan hemen her girişte vatandaşlarla polisler arasında tartışma yaşandı.
 
image
 
Bariyerleri göstererek “Utanıyorum. T.C. bitmiş” diye bağıran bir vatandaşa polislerden biri “Burası T.C devleti. Sen neredesin Yunanistan’dan mı?” diye tepki gösterdi.
 
Valilik yasağı ve polis ablukasına rağmen birçok kadın grubu çeşitli yönlerden, sloganlar atarak İstiklal Caddesi’ne yürüyüşe geçti. Sıraselviler’deki İstanbul Kent Hastanesi önünde bulunan büyük bir kadın grubu polis tarafından sıkıştırıldı. Kadınlar burada protesto gösterisi düzenledi.
 
Tarlabaşı tarafından İstiklal’e girmeye çalışan kadınlar da engellendi. “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Gülistan doku nerede”, “İşsizlik, yoksulluk faturalar suçum değil” ve “Jin jiyan azadî” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, “Dünyayı yerinden oynatacağız”, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” ve “İnadına isyan” sloganıyla caddeyle girmek için mücadele etti.
 
KADINLAR SIRASELVİLER' DE
 
Sıraselviler caddesinde toplanan kalabalık Taksim Meydan' a doğru yürümeye başladı. Güvenlik güçlerinin barikatlarının önüne kadar gelen kadınlar "Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak", "Çocuk haklarını aklayan bir ülke istemiyoruz", "Yaşasın feminist mücadelemiz" dövizleri taşıyarak "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Yaşasın feminist mücadelemiz", "Erkekler evlere ütü yapmaya", "Kadın cinayetleri politiktir"  sloganlarını attı.
image
           CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da kadınlara destek vermek için yürüyüşe katıldı.
 
POLİS MÜDAHALE ETTİ  GÖZALTILAR OLDU
 
Binlerce kadın bir müddet daha bekledikten sonra Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na çıkmak için polis barikatını zorladı. Ardından polis kadınlara sert müdahale ederek, Karaköy’e doğru hareket ettirmeye zorluyor. Bazı kadınların saçlarından sürüklenerek gözaltına alındığı Sıraselviler’de polisin, aralarında 2 gazetecinin de bulunduğu en az 24 kadını gözaltına aldığı öğrenildi. 
 
Cihangir’de büyük bir kadın grubu yasağı ve polis kuşatmasını sloganlar ve alkışlarla protesto etti. Kadınlar, emri veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Kadınlar burada, Süleyman nerede?” sloganıyla tepki gösterdi.
 
Tophane’ye doğru yürüyen kadınlara vatandaş tencerelere vurarak destek verdi. Tophane’den Karaköy’e inen yüzlerce kadın burada trafiği keserek Eminönü’ne doğru yürüdü.
 
image
 
Uluslararası Af Örgütü, İstanbul Valiliği'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da gerçekleştirilmek istenen Feminist Gece Yürüyüşü'nü yasaklaması hakkında yaptığı açıklamada "Yetkililerin doğru olanı yaparak 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün gerçekleştirilmesini sağlamak için hâlâ zamanı var. Bu akşam binlerce kişinin İstanbul’un sokaklarında toplanması bekleniyor. Bu nedenle, Uluslararası Af Örgütü olarak İstanbul Valiliği’ne hiçbir gerekçesi olmayan bu yasağı derhal kaldırma çağrısı yapıyoruz" dedi.
 
"Barışçıl toplanma hakkının kullanılması, Türkiye yasalarına göre hükümet yetkililerinin iznine tabi değildir"
Uluslararası Af Örgütü açıklamda, devletlerin barışçıl toplanma hakkının yasalarda olduğu gibi uygulamada da kolaylaştırmakla yükümlü olduğuna dikkat çekerek "Barışçıl toplanma hakkının kullanılması, Türkiye yasalarına göre hükümet yetkililerinin iznine tabi değildir. Bu hak, Anayasa ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmış bir haktır" ifadelerine yer verdi. image
 
İBB’DEN AÇIKLAMA
 
İBB Sözcüsü Murat Ongun da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İstanbul Valiliği’nin kararı ile M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı Taksim istasyonunun tamamı, Şişhane istasyonu İstiklal ve 6. Daire giriş-çıkışları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı yolcu alımına kapatılmıştır. Ulaşıma açılma kararı da yine Valilikçe belirlenecektir.” dedi.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR