Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
OLİMPİYAT LOGOSU ÇALINTI ÇIKINCA
OLİMPİYAT LOGOSU ÇALINTI ÇIKINCA
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda yaşanan stadyum krizinden sonra şimdi de logo krizi çıktı. Logonun çalıntı olduğu iddialarının ardından organizasyon komitesi şüpheli bir durum olduğu gerekçesiyle logoyu kullanmama kararı aldı.
2 Eylül 2015, 15:40

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın logosunun çalıntı olduğu iddialarının ardından logonun kullanılmamasına karar verildi. Birkaç gün önce iddiaları reddeden organizasyon komitesi, logonun kullanımıyla ilgili çok fazla şüphenin olduğunu ve Belçikalı bir sanatçının, tasarımı çalındığına dair şikayetçi olduğunu söyledi.
Japon medyasında çıkan haberlere göre logoyu tasarlayan Kenjiro Sano, bir önceki projesi için internetten görsel kopyaladığını kabul etti. Geçen ay açıklanan T harfi ve atan bir kalbi temsil eden bir kırmızı daireden oluşan logonun geri çekilmesi beklenmeyen bir hareket oldu

.Belçikalı sanatçı Olivier Debie, Tokyo 2020 logosunun kendisinden 'çalındığını' iddia etmişti.

Organizasyon komitesi genel direktörü Toshio Muto, “Eminiz ki iki logo birbirinden farklı. Ama bu hafta sonu yeni şeylerin farkına vardık ve ortada göz ardı edilemeyecek bir kriz var” dedi. Belçikalı tasarımcı Olivier Debie, logonun 2013’te Liege Tiyatrosu için tasarladığı logoya çok benzediğini iddia ederek logonun kullanımını yasaklamak için dava açtı.

Muto yaptığı açıklamada “Bu logoyu kullanmayı bırakıp yeni bir tane geliştirmenin daha uygun olacağı sonucuna ulaştık. Bu noktada logonun, toplumun desteğini kazanamayacağına karar verdik” dedi. Debie, organizatörlerin kararına şaşırdığını ifade etti.

BBC Radyo 5’e konuşan Debie ilk başta Olimpiyat komitesine karşı harekete geçmeye cüret edemediğini anlattı. Fakat daha sonra Liege Tiyatrosu müdürünün de desteğiyle harekete geçip telif avukatlarıyla irtibata kurduklarını söyledi. 2011’de geliştirdiği logonun iki yıldır resmi olarak kullanıldığını ve internette herkese erişilebilir olduğunu anlattı.
Organizasyon komitesi genel direktörü Toshio Muto.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Olimpiyat logosunun tasarımcısı, logunun çalıntı olduğu iddialarını reddetse de daha önce ekibinin bir bira reklamında başka logoları kopyaladığını ve başka çalıntı iş iddialarıyla karşı karşıya olduğunu kabul etti. Tokyo valisi Yoichi Masuzoe “Sano’nun bir açıklama yapmasını istiyorum. İhanete uğramışız gibi hissediyorum” dedi.
Temmuz ayında Olimpik stadyumun inşası da fazla maliyeti dolayısıyla sekteye uğramıştı. Stadyumun, ertelenmesiyle birlikte 2019 Rugby Dünya Kupası için hazır olamayacağı ortaya çıktı. Bütün tesislerin Olimpiyat köyünün çevresindeki 5 millik alanda kurulacağı sözü de tutulmadı. (BBC)

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR