İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan Q Yatırım Bankası sahibi Ali Ercan ve aracı Yasef Mitrani, "tefecilik" yapmak suçundan tutuklanmaları talebiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.Ali Ercan ve Yasef Mitrani "tefecilik yapmak" suçundan tutuklandı. Bankanın eski müdürü Mehmet Aydoğdu, yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Savcılığın Sevk Yazısı
Savcılığın sevk yazısında, müştekinin müracaatı ve alınan bilirkişi raporu doğrultusunda, Q Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan ve birlikte iş yaptıkları yönünde bilgiler olan ve gayriresmî ortağı olarak tabir edilen şüpheli Yasef Mitrani’nin, Peker Gayrimenkul Şirketi’nin mali zorluk içerisinde bulunmasından faydalandıkları,Ali Ercan'n sahibi olduğu Q Yatırım Bankası tarafından kredi adı altında para verildiği kaydedildi.
Verilen bu paraya ilişkin uygulanan faiz miktarı ve erken kapama tutarının Bankacılık Kanunu’nda tanımlanan yetki sınırlarını aştığı aktarılan yazıda, Merkez Bankası tarafından belirlenen krediye ilişkin uygulanan faiz oranlarının çok üzerinde bir faiz uygulanmasının söz konusu olduğu belirtildi.Bu hususun bilirkişi raporu ile tespit edildiği, verdikleri borç para neticesinde elde edilen gelirin haksız kazanç niteliğinde olduğu aktarıldı.
Şüpheliler Ercan ve Mitrani’nin bu yolla “tefecilik” suçunu işledikleri vurgulanan yazıda, tutuklanmalarına karar verilmesi istendi.
Ali Ercan ve Yasef Mitrani çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. Tutuklama gerekçesi 65 milyona istenilen yüksek faiz miktarı oldu.
Tefecilikten tutuklanan Q Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan ve aracı Yasef Mitrani’nin, Peker Gayrimenkul’e 65 milyon liralık kredi kullandırdığı, paranın geri ödemesi için piyasa gerçeklerinin çok üzerinde yüksek faiz istediği ortaya çıktı. Ercan ve Mitrani “tefecilik yapmak” suçundan tutuklandı.
Q Yatırım Bankası eski Genel Müdürü Mehmet Aydoğdu’ya ise adlî kontrol ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararına ulaşıldı. Ercan ve Mitrani’nin, Peker Gayrimenkul Şirketi’ne oranların çok üzerinde faiz uygulayıp haksız kazanç elde ettikleri vurgulandı.Kararda, “tefecilik” suçunu işlediklerine dair kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olguların tutuklanma nedeni olduğu belirtildi.
Savcılığa ulaşan bilirkişi raporuna göre Peker Gayrimenkul Şirketi kurucusu iş insanı Hasan Peker’e yılın ilk aylarında 65 milyon liralık kredi verildiği ve bunun geri ödemesi olarak fahiş yüksek faiz istendiği belirtildi.
'BANKACILIK FAİZİNİN ÜST SINIRI YOK' DEDİ
Ali Ercan ifadesinde, iddia edilen faiz oranıyla ilgili bankacılık faizinin üst sınırı olmadığını, verilen kredinin kendi imzasıyla çıkmadığını, yönetim kurulunun verdiği karardan sonra operasyon birimi tarafından kullandırıldığını söyledi. Ercan, “Bu kredide benim tek başıma attığım herhangi bir imzam yoktur.” dedi.
Tefeciliği aracılık yapan Yasef Mitrani ise kimseden para almadığını, kimseye de para vermediğini öne sürerek “Tefecilik yapmadık. Sahip olduğum çekim dahi yoktur.” dedi.
Mitrani, iş insanı Hasan Peker’in kredi alma süreciyle ilgili yakını tarafından kredi sorunları olduğunun kendisine ulaşması üzerine, tanıdığı olan banka sahibi Ali Ercan’dan Peker için randevu aldığını, sonraki süreçten haberdar olmadığını iddia etti.
Öte yandan Ali Ercan’ın şirketi Qua Granite’den yapılan açıklamada, “Şirketimizin ticari faaliyetleriyle ilgili herhangi bir hukuki süreç bulunmamakta olup, şirketimiz geçmişte olduğu gibi önümüzdeki süreçte de faaliyetlerini daha ileriye götürmek için gerekli özeni ve azmi göstermeye devam edecektir.” ifadeleri yer aldı.
Ali Ercan’ın borsada birçok oyuncuyu yüzde 80 faiz oranı ile hisse teminatı karşılığında fonladığı iddia ediliyor.
28 Haziran 2024’te 14 liradan halka açıldıktan sonra manipülatif olarak 330 liraya kadar yükselen Gezinomi şirketinin hissesi, bu sabah doğrudan yüzde 10 değer kaybı ile taban açtı. Ali Ercan’ın tutuklanmasıyla birlikte şirketlerinin hisseleri bu sabah da taban açtı. Hissede sadece 5 bin lot taban fiyattan işlem olurken, 2,5 milyon lota yakın satış emri dikkat çekti.
Dün gece çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Ali Ercan’ın, yaklaşık 2 yıldır birçok oyuncunun yanı sıra bazı şirket patronlarını da fonladığı borsa kulislerinde bir süredir konuşuluyordu. Ali Ercan’ın fonlanacak şirketleri Yasef Mitrani vasıtasıyla bulduğu da öne sürülüyor.
Geçtiğimiz hafta Peker Holding patronu Hasan Peker’in “tefeci iddiası” ile şikâyetiyle başlayan operasyonda, Ali Ercan ve Yasef Mitrani’nin yanı sıra yaklaşık 7 ay önce Q Yatırım Bankası’na genel müdür olarak atanan ancak BDDK’nın onaylamaması nedeniyle gruptan ayrılan bankacı Mehmet Aydoğdu da gözaltına alınmıştı.
|
|
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR
| KONUK KOLTUĞU | ![]() |
| KENTSEL DÖNÜŞÜM MAFYALIĞI |
| Engin Ertem | ![]() |
| DUBAİ EMLAK SEKTÖRÜ KİRA KRİZİNDE |
| Av. Remzi Kazmaz | ![]() |
| AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI |
| Mutlu Demirdelen | ![]() |
| ESTONYA FERİBOTU GİBİ SU ALIYORUZ ! |
| Süleyman Yıldız | ![]() |
| AKLIM BOSNA'DA KALDI |
FOTO GALERİ
| TESETTÜRLÜ TOPMODEL HALIMA ADEN | TÜRK SİNEMASININ EN SEKSİ KADINI ''Nurgül'' |
| AKDENİZ'İN TARİH KÜLTÜR EĞLENCE ADASI | GALATASARAY'IN MUHTEŞEM ŞAMPİYONLUĞU |
SİTE ANKET
VİDEO GALERİ
| NEŞET ERTAŞ ANISINA UNUTULMAZ TATLISES'Lİ DAKİKALAR | ATHENA '' HER ŞEY GÜZEL OLACAK '' DİYOR |
| EKREM İMAMOĞLU'NUN CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRISI | KONYA'DA TIR ŞÖFÖRÜ DEHŞET SAÇTI |























