Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KUZEY KIBRIS İSİAS DAVASININ PEŞİNDE
KUZEY KIBRIS İSİAS DAVASININ PEŞİNDE
6 Şubat 2023’te yaşanan Maraş depremlerinde 72 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 kişinin yaralandığı Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in yıkımıyla ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ilk duruşması Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Dava, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen ve depremin simgesi haline gelen “Şampiyon Meleklerin” ailelerinin katılımıyla açıldı
24 Nisan 2025, 18:47
 
Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan Grand İsias Otel’e ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı dava, 16 Temmuz 2025’e ertelendi. Mahkeme, sanıkların tutuklama taleplerini reddederek adli kontrol şartlarının devamına karar verdi.
 
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Adıyaman'daki Grand İsias Otel'in yıkılması sonucu, aralarında Kuzey Kıbrıslı öğrenciler ve tur rehberlerinin de bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Otelin yıkılmasına ilişkin kamu görevlileri yönünden ikinci dava da açıldı.
 
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, otel binasının yapıldığı dönem Adıyaman Belediyesi Yapı Kontrol Biriminde görevli Mehmet Salih Alkayış, Bilal Balcı, Abdurrahman Karaaslan, Yusuf Gül, Fazlı Karakuş ve dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan dava açtı.
 
image
Kamu görevlisi sanıklar Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez duruşmaya çıktılar
6 Şubat 2023’te yaşanan Maraş depremlerinde 72 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 kişinin yaralandığı Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in yıkımıyla ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ilk duruşması Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 
 
Dava, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen ve depremin simgesi haline gelen “Şampiyon Meleklerin” ailelerinin katılımıyla açıldı. Adliye önünde bir araya gelen aileler, “ortak davamız” diyerek adalet arayışında kararlı olduklarını söyledi.
 
image
 
Şampiyon Melekler’in aileleri, kamu görevlilerinin de tıpkı otel sahipleri gibi en ağır cezayı almasını istiyor.
Davada İsias Otel’e ruhsat verildiği dönemde, yapı ruhsatından sorumlu olan Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut, Plan ve Proje/İmar Müdürü Mehmet Salih Alkayış, Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı, 1993’te İmar Müdürü olan Yusuf Gül ve Ruhsat Büro teknisyenleri Abdurrahman Karaaslan ile Fazlı Karakuş "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçmalasıyla yargılanıyor.
 
Kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmasına geçildi.
Duruşmaya sanıklardan Bilal Balcı Ankara'dan, Yusuf Gül İzmir'den SEGBİS ( Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla katılırken, diğer sanıklar duruşma salonunda hazır bulundu.Kuzey Kıbrıs’tan yarışma için Adıyaman’a gelen ve İsias’ta yaşamını yitiren çocukların ve tur rehberlerinin aileleri de duruşmayı salondan takip etti.
 
“Bizden sonra bina başka şeye dönüşmüş”
Dönemin Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı, SEGBİS ile katıldığı duruşmada ilginç açıklamalarda bulundu. 1995-2004 arasında görev yaptığını belirten Balcı, otelin taşıyıcı sistemi tamamlandıktan sonra ruhsat için başvurulduğunu söyledi.Kontrol yetkisinin olmadığını iddia eden Balcı, belediyede yeterli personel bulunmadığını öne sürdü. KTÜ raporunun eksik belge içerdiğini, Gazi Üniversitesi raporunun kendisini kusursuz bulduğunu savundu.
 
Balcı savunmasında şunları dile getirdi: “2004’ten sonra mutfak genişletildi, otopark bodrum kata alındı. 2016’da yapı içten dışa yenilendi, kaçak kat eklendi. Bizim verdiğimiz ruhsatla son hali arasında benzerlik kalmadı.”
 
Sanıklardan şaşırtan cevaplar
Dönemin İmar Müdürü Yusuf Gül, mimar olduğunu ve statik hesap yapamayacağını belirtti. “2001’de ikinci ruhsat alındığında Adıyaman’ın deprem derecesi değişmişti. Performans analizi yapılmalıydı” dedi.
 
Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut ise mesleğinin tarih öğretmenliği olduğunu vurguladı. Teknik bilgisi olmadığını belirten Bulut, “Evrakları sırayla onaylardım. Statik konular uzman mühendislerin sorumluluğundaydı” ifadelerini kullandı.
 
Teknisyenler Abdurrahman Karaaslan ve Fazlı Karakuş da benzer savunma yaptı. Karaaslan, ticaret lisesi mezunu olduğunu, daktilo kullandığı için büroda çalıştığını söyledi. Karakuş ise “Ben sadece verilen bilgileri yazıya geçirdim” dedi.
 
Plan Proje ve İmar Müdürü Mehmet Salih Alkayış, evrakları denetlemeden güven esasıyla imzaladığını itiraf etti. “Halil Bağcı’nın 3 sayfalık statik raporuna güvendik” diyen Alkayış, duruşmalara katılmak istemediğini belirtti.
 
Caner Kalaycı, eşi Duygu ve kızı Lavin’i kaybetmenin acısını dile getirdi. “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. 7 yaşındaki kızım, 4,5 yaşında annesini kaybetti. Türkiye’ye gelmek, uçağa binmek istemiyor” diye konuştu.
 
Esra Özberkman, kızı Sahil’i kaybetmenin yasını tutarken mahkemede isyan etti. Enkazdan yaralı kurtulduğunu hatırlatan Özberkman, “Ben haddimi bilip öğretmenlik yapıyorum. Haddim olmayan belgelere imza atmıyorum. Biz bu kadar yolu tiyatro izlemek için gelmedik” dedi.
 
Enver Karakaya, sanıkların ifadelerini “dörtlü pişpirik ekibi” benzetmesiyle eleştirdi. “Kimsenin hiçbir şeyden haberi yok. Hayali bir ekip var, resmi yetkili yok” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Mehmet Tülek, KTÜ raporunun sanıkları asli kusurlu bulduğunu hatırlattı. “Ahmet Bozkurt parası boşa gitmesin diye karkası yıkmadı. Halil Bağcı’ya imza attırılmış. Suç net” diyen Tülek, sanıkların tutuklu yargılanmasını istedi.

İkinci duruşma 16 Temmuz’da
Mahkeme davayı 16 Temmuz 2025’e erteledi. Sanıkların tutuklanması talepleri reddedildi. Adli kontrol şartları ve duruşmalara katılma zorunluluğu devam edecek.
 
Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayla birleştirme talebi kabul edilmedi. İlgili dava istinaf sürecinde olduğu için ret kararı verildi. Dönemin belediye başkanı hakkındaki suç duyurusu talebi de reddedildi. Tanık olarak dinlenmesi önerisi de kabul görmedi.
 
Bilirkişi raporu beklenecek
Mahkeme yeni bir karar daha aldı. Kamu görevlilerinin olası kusurlarının tespiti için bilirkişi raporu istenecek. Raporu Dokuz Eylül Üniversitesi hazırlayacak. Davaya bu raporun ardından devam edilecek.
image
 
“Bir otel değil, bir mezardı o bina!”
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya,  yaptığı açıklamada acının hâlâ ilk günkü gibi taze olduğunu belirtti, “6 Şubat sabahı sadece bir bina değil, evlatlarımız, öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız, rehberlerimiz göçtü. İsias Oteli, bir mezara dönüştü. Biz bu ülkenin umudunu, onurunu kaybettik” dedi.
 
“Bizim sevdiklerimiz toprak altında, biz bu davanın peşindeyiz.”
Ruşen Yücesoylu Karakaya “Biz gerçekleri biliyoruz. Katil olduklarını tek tek ispatladık!” dedi. Sanıkların tutuklanmamasına tepki gösteren Karakaya şöyle konuştu: “Bu suçlular kaçsın mı? Sadece İsias değil, daha birçok dosyada adı geçen kamu görevlileri serbestçe dolaşıyor.”
 
“İlk prosedürleri geçtik, süreç devam ediyor”
Kıbrıs Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, kamu görevlilerinin “bilinçli taksirle” itham edildikleri duruşmanın ilk celsesinin tamamlandığını söyledi. 
 
Davanın 16 Temmuz’a ertelendiğini ifade eden Hasan Esendağlı, davanın bilir kişi raporunun tanzimi için ertelendiğini kaydetti. Sanıklara tutukluluk verilmediğini, adli kontrol şartlarının devamına karar verildiğine işaret eden Esendağlı, sanıkların duruşmalarda hazır bulunmaktan muaf olma talebinin ise reddedildiğini aktardı. 
Esendağlı, İlk prosedürleri geçtiklerini, sürecin devam ettiğini sözlerine ekledi. Avukat Esendağlı, "Sanıklar hakkındaki adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı devam edecek" bilgisini paylaştı.
 
image
İsias davasının  kamu görevlisi sanıkları.

Yargılanan isimler arasında dönemin Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut, Yapı Kontrol Birimi çalışanları Bilal Balcı, Mehmet Salih Alkayış ve Abdurrahman Karaaslan ile otelin 1993 yılındaki ruhsat sürecinde imzası bulunan Yusuf Gül ve Fazlı Karakuş yer alıyor.

Mahkemeden ara karar
Mahkemenin ara kararında, kamu görevlileri hakkında 9 Eylül Üniversitesi'nden bilirkişi raporu alınmasına ve sanıkların tutuksuz yargılanmasına hükmedildi. Ayrıca, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava ile birleştirme talebi, istinaf sürecinin devam etmesi gerekçesiyle reddedildi. Bir sonraki duruşma 16 Temmuz tarihine ertelendi.
 
image

Şeffaf Gazete

 

HAKAN TÖREHAN KKTC'DE KARAPARA BARONU OLDU    https://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/43449/hakan-torehan-kktcde-karapara-baronu-oldu

 

KKTC İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KRİZİ 'TUTUKLAMALAR'        https://www.seffafgazete.com/yazarlar/Mutlu-Demirdelen/42392/kktc-insaat-sektorunun-krizi-tutuklamalar

 

KIBRIS'IN MİLYON DOLARLIK RÜŞVET DAVASI  https://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/42982/kibrisin-milyon-dolarlik-rusvet-davasi

 

RUM HÜKÜMETİ KIBRISLI İNŞAATÇILARIN PEŞİNDE  https://seffafgazete.com/haberler/kibris/43419/rum-hukumeti-kibrisli-insaatcilarin-pesinde

 

KKTC İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ KORKUTAN LİSTE                        https://www.seffafgazete.com/haberler/diger-haberler-2/42492/kktc-insaat-sektorunu-korkutan-liste-

 

TÖREHAN'IN YENİ ZELANDA'DAN KKTC'YE VURGUN HATTI https://www.seffafgazete.com/haberler/kibris/42653/-yeni-zelandadan-kktcye-vurgun-hatti-?fbclid=IwY2xjawJyBwlleHRuA2FlbQIxMAABHhZxMAfkeBA9NARJTLF2zf_jnOZPVUEgu5pQ_2mNJFMcBgq_sAiyk8b9RR0y_aem_XabWZeJ94_4k3SHIzXZibg


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 DİKKAT KIBRIS'TA EMLAK MADURU OLMAYIN
Engin Ertem Engin Ertem
 KONUT SEKTÖRÜ NASIL REKOR KIRIYOR ?
KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 KIBRIS KARAPARA AKLAMA MERKEZİ OLMUŞ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR