Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
RABİA SÜRECİNİN SONA YAKLAŞTIĞI O KARE
RABİA SÜRECİNİN SONA YAKLAŞTIĞI O KARE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak üzere gitti. Ziyarette dikkat çeken bir gelişme de yaşandı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.
21 Kasım 2022, 11:46
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak üzere başkent Doha'ya gitti. Ziyarette dikkat çeken bir gelişme de yaşandı. Erdoğan daha önce 'Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam' dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.image
 
Erdoğan, Sisi’yle el sıkışmasıyla ilgili konuştu.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle gittiği Doha dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce darbeci dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Katar'daki Dünya kupası açılışında karşılaşması ve samimi olarak el sıkışmasıyla ilgili ilk kez konuştu.
 
Erdoğan,daha önce “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
 
– Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz.image
 
YENİDEN NİYE OLMASIN?
– Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik.
 
– İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz; bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz'de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.
 
MISIR'DA NE OLDU?
Mısır’da Temmuz 2013’te askeri darbe gerçekleştirildi. Seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi, darbeyle görevinden alınıp hapse atıldı. Yerine önce Adli Mansur sonra ise darbenin askeri mimarı Abdülfettah El Sisi geldi. Sisi’den sonra Türkiye-Mısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başladı. İki ülke karşılıklı olarak elçilerini geri çekti.
 
ERDOĞAN SERT İFADELER KULLANMIŞTI
Darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçen Sisi ile ilgili Erdoğan sert ifadeler kullanmıştı. 2019 yılında, BM Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı.
 
Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti.Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında da Sisi’ için ‘Tiran’ benzetmesini yapmıştı. Bu açıklama üzerine Mısır, Erdoğan’ı protesto etmişti.
 
“ZALİM, KATİL, DARBECİ…” DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamasında, “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…” demişti.
 
“SİSİ Mİ DİYECEĞİZ BİNALİ YILDIRIM MI?” SÖZLERİ DE GÜNDEMDE…
2019 yılında yerel seçimlerden önce halka seslenen Erdoğan, “Pazar günü Sisi mi diyeceğiz Binali Yıldırım mı diyeceğiz?” diye sormuştu.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR