Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HALİÇ KIYILARI BETON ŞEHİR OLUYOR
HALİÇ KIYILARI BETON ŞEHİR OLUYOR
Haliç kıyısında hayata geçirilen Tersane İstanbul adlı proje kapsamında yapılan lüks konut ve AVM inşaatları bölgenin silüetini değiştirdiği gerekçesiyle tepki gördü. “Haliç Tersanesi” olarak bilinen bölge 15. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek varlığını devam ettiren kültürel, mimari ve endüstriyel olarak özgün bir değere sahip.
30 Ağustos 2022, 09:42
 
Fettah Tamince ve eski AKParti milletvekili Abdulkadir Kart tarafından Haliç kıyısında yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen Tersane İstanbul adlı projenin içerisinden büyük bir konut projesi çıktı.
 
Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul, İstanbul'un Haliç bölgesi kuzey kıyısında yapacağı otel projesi için Ekim 2020'de yatırım teşvik belgesi almıştı. 
 
Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan projenin bir süre önce yenilenen web sitesinde daha önce tersane alanı içinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 adet yat limanı gibi fonksiyonların yer alacağı belirtiliyordu.
 
image
 
Siteye eklenen yeni bilgilere göre, projede denize sıfır yalı ve rezidanslar inşa edilecek.
 
Alınan bilgiye göre, Tersane İstanbul’da 660 adet rezidans, 67 yalı dairesi ve 5 yalı villası yer alacak. Mülkiyeti kamuya ait olan ve 49 yıl işletme hakkı verilen projedeki üniteler aslında konut vasıflı değil apart. Yani geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilmiş yapılar.
 
image
 
2018 yılında Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklikle tahsisli araziler üzerinde kurulu turizm tesislerine yüzde 20 oranında kat irtifakı ve kat mülkiyeti oluşturma hakkı tanınmıştı.
 
AKP milletvekili ortak oldu
 
Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan bilgileri göre, Tersane İstanbul adlı projeyi üstlenen Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul İnşaat Yatırım şirketinin yönetim kurulu geçtiğimiz yıl değişti. Üç şirketiyle şirkettin yönetimine giren eski AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart, Fettah Tamince ile birlikte yönetimde eşit söz hakkına sahip oldu.
 
image
 
DENİZE SIFIR
 
Projedeki konut alanları şu cümlelerle pazarlanıyor.
 
“Tersane İstanbul, kent sakinlerinin yüzyıllardır ustalıkla icra ettiği deniz kıyısında yaşama sanatını bambaşka bir seviyeye taşıyor ve yoğun kent dokusu içinde nefes alınacak bir vaha yaratıyor.
 
image
 
Tersane İstanbul'un yalı dairelerinden birinde oturmak, Boğaz kıyısındaki enfes bir Osmanlı konağında yaşamakla boy ölçüşebilir; tabii bu sefer Topkapı Sarayı ve Ayasofya'dan başlayıp Balat'a ve eski İstanbul surlarına kadar uzanan nefes kesici bir Eski Şehir panoraması eşliğinde…”
 
Yalı dairelerinin yanı sıra, Haliç'i seyreden bir yamaçta loft daireler inşa edilecek. Çatı katlarından bahçeli dublekslere kadar çok farklı daire tipleri sunan Lofts at Tersane'deki tüm birimler geniş balkonlar ve teraslara sahip olacak.
image
 
5 OTEL 270 MAĞAZA
 
Tersane İstanbul projesinde, 240 bin metrekarelik alan içinde ayrıca 1100 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 5 otel, 270 mağaza ve 4 müze yer alacak. 2 kilometre uzunluğundaki sahil şeridine sahip projenin 2024’ün son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Haliç Altın Boynuz Marina Turizm Gayrimenkul 7 Temmuz 2013 yılında gerçekleştirilen ihaleyi 1.3 milyar dolar bedelle kazanmış ve 25 Eylül 2013’te sözleşme imzalanmıştı.
 
O ESKİ HALİNDEN ESER YOK ŞİMDİ
 
“Haliç Tersanesi” olarak bilinen bölge 15. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek varlığını devam ettiren kültürel, mimari ve endüstriyel olarak özgün bir değere sahip.
 
İçinde 17 adet “Sanayi Yapısı”, 2 adet “Yer Üstü Kalıntı”, 3 adet “Sivil Mimari Örneği”, ve 7 adet “Anıt Eser” (Çorlulu Ali Paşa Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi, Çorlulu Ali Paşa Şadırvanı, Mehmet Dede Türbesi, 2 adet tarihi duvar ve kule, Aynalıkavak Kasrı Hamamı) ve 5 adet anıt ağaç (4 adet çam ağacı ve bir adet sakız ağacı) yer alıyor.
 
Projede tarihi yapıların yanında yükselen yeni inşaatlar ise İstanbul halkının tepkisini çekiyor.
 
Kasımpaşa Kuzey Deniz sahası bölümüde bu projeye dahil edildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR