Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SOSYAL KONUT PROJESİ ŞARTLARI BELLİ OLDU
SOSYAL KONUT PROJESİ ŞARTLARI BELLİ OLDU
Sosyal konut projesinde başvuru şartları netleşti. Proje kapsamında dar gelirli aileler için toplam 250 bin konut satışa çıkarılacak.
12 Eylül 2022, 14:13
 
 
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi’ olarak tanımlanan tarihi projenin başvuru detayları açıklandı.
 
Son dönemde konut fiyatlarının fahiş seviyelere yükselmesinin ardından ev sahibi olma hayalini ertelemek zorunda kalan birçok vatandaş, sosyal konut projesinin duyurulması ile birlikte yeniden umutlandı. Yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından detaylı şekilde açıklanması beklenen sosyal konut projesi kapsamında dar gelirli aileler için toplam 250 bin konut satışa çıkarılacak. 
 
250 bin konut ve 100 bin altyapılı arsa satılacak
Proje kapsamında 250 bin konutun yanı sıra 100 bin altyapılı arsa da talip olan vatandaşlara satılacak. Dar gelirli ailelerin uygun maliyetlerle ev sahibi olabilmesi için hazırlanan projenin başvuru şartları ise şu şekilde sıralanıyor:
 
1 yıl ikametgah şartı
Proje ili sınırları içinde en az 1 sene ikamet eden ya da proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve çocukları üstünde ülke sınırları içerisinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, geçmiş dönemlerde TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olmamış, 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı konutlar için başvuru yapabilecek. 
 
Her haneden 1 kişi başvurabilecek
Sosyal konut projesine her haneden sadece 1 kişinin başvurma hakkı bulunuyor. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde ilk defa gençler için de özel bir kontenjan açıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda genç kategorisine 1991 yılının eylül ayından sonra doğanlar başvuru yapabilecek. Bunun dışında tüm konutlar için şehit yakınları, emekliler, gaziler ve engellilerin de projeye başvurma hakkı bulunuyor. 
 
Gelirin yüzde 30'unu geçmeyecek
Konutların aylık ödemeleri de asgari ücretlilerin ödeyebileceği düzeyde olacak. Taksitler, toplam hane gelirinin yüzde 30’unu geçmeyecek ve 240 aya varan vade imkânı sağlanacak. 
 
En fazla konut İstanbul'da
TOKİ tarafından hayata geçirilecek olan konut projesi 81 ilde de yapılacak. En fazla konut yapımı ise İstanbul’da gerçekleştirilecek. Proje çerçevesindeki konutlarda yatay ve yerel mimari tercih edilecek. Konutlar, en fazla 5 kat olacak şekilde tasarlanacak.  Çalışmalarda çevre dostu malzemeler kullanılacak. Evler, enerji verimliliğine, sıfır atığa ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu bir biçimde inşa edilecek. 
 
Başvuru bedeli 500 lira
Öte yandan satışı gerçekleştirilecek olan 100 bin arsa ise su, elektrik ve doğalgaz altyapıları tamamlanmış ve inşaat çalışmalarına hazır şekilde teslim edilecek. Projeye başvuru bedeli ise 500 lira olarak açıklandı. Belirlenen kampanyadan faydalanmaya hak kazananlar, bu arsalar üzerinde kendi evlerini inşa edebilecek. Kura çekimi ile belirlenecek olan arsa satışındaki başvuru şartları ise şu şekilde açıklandı:
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,Dar gelirli ve yoksul olmak
Kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak,
 
Daha önce 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan faydalanmamış olmak.
 
İş yeri başvuru bedeli 3 bin lira
Proje kapsamında bir ilk olarak dikkat çeken, ‘küçük ölçekli ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 şehirde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri’ için başvuru ücreti ise 2 bin lira olarak duyuruldu. Bu kampanya için başvuruda bulunmak isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş ve projenin yapılacağı ilin nüfusuna kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. 
 
Başvuru sırasında istenen belgeler
Bu kampanyaya başvuru yapacaklardan ayrıca iş yeri açma, ustalık, ilgili odanın kayıt veya vergi mükellefi belgesi de kendisinden istenecek. Sanayi sitelerindeki iş yerleri için başvuru yapacakların, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması da gerekecek.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR