Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İNGİLTERE'DEN HAMAS KARARI
İNGİLTERE'DEN HAMAS KARARI
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Hamas'ın terör örgütleri listesine alınması için harekete geçildiğini duyurdu. İngiltere'de Terörizm Kanunu kapsamında 2001'den bu yana Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları yasaklıydı. ancak Filistinli radikal İslamcı örgüt bir bütün olarak terör örgütü kabul edilmiyordu.
19 Kasım 2021, 18:44
 
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Filistin örgütü Hamas'ı 'ABD ve Avrupa Birliği ile uyumlu olarak' yasaklayacağını duyurdu.
 
Bakan Patel, açıklamasında, "Hamas, kapsamlı ve gelişmiş silahlara erişim ve terörist eğitim tesisleri de dahil olmak üzere önemli bir terörist kapasiteye sahiptir. Bu yüzden bugün Hamas'ı tamamen yasaklamak için harekete geçtim" dedi.
 
Hamas siyasi yetkilisi Sami Ebu Zuhri, İngiltere'nin hareketinin "İsrail işgaline mutlak taraf olmak ve İsrail şantajı ile diktelerine boyun eğmek olduğunu" gösterdiğini söyledi.
 
İçişleri Bakanlığı, örgütün Terör Yasası uyarınca yasaklanacağını ve Hamas'ı desteklediğini ifade eden, bayrağını dalgalandıran veya örgüt için toplantılar düzenleyen herkesin yasayı ihlal edeceğini kaydetti. Patel'in değişikliği önümüzdeki hafta meclise sunması bekleniyor.
 
1987'de kurulan örgüt, İsrail'in varlığına ve barış görüşmelerine karşı çıkıyor, bunun yerine İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı "silahlı direnişi" savunuyor. İngiltere şimdiye kadar sadece askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugaylarını yasaklamıştı.
 
image
 
Hamas'ın ayrı bir açıklamasında, "Silahlı direniş de dahil olmak üzere mevcut tüm yollarla işgale direnmek, uluslararası hukukta belirtildiği gibi işgal altındaki insanlara tanınan bir haktır" ifadelerine yer verdi.
 
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaptığı paylaşımda kararı memnuniyetle karşıladı: "Hamas basitçe bir terör örgütüdür." dedi.
 
Hamas ve İsrail arasında en son mayıs ayında 11 gün süren şiddet olayları yaşanmıştı.
 
Hamas, ABD'nin yabancı terör örgütleri listesinde yer alıyor. Avrupa Birliği de örgütü terörist bir hareket olarak görüyor. Gazze merkezli Hamas, 2006 Filistin parlamento seçimlerini milliyetçi rakibi Fetih'i yenerek kazanmıştı.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR