Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAŞ TERÖRİST ZEVAHİRİ ÖLDÜRÜLDÜ
BAŞ TERÖRİST ZEVAHİRİ ÖLDÜRÜLDÜ
Amerika Birleşik Devletleri'nin bu hafta sonu Afganistan'ın başkenti Kabil'de gerçekleştirdiği insansız hava aracı saldırısında, Usame bin Ladin'in 11 Eylül 2001'de ABD'ye yönelik saldırıları planlamasına yardım eden; sonrasında örgütün ayakta kalması ve yayılmasına destek sağlayan Eymen el Zevahiri öldürüldü.
2 Ağustos 2022, 08:59

 

Dünyanın en çok aranan isimlerindendünyanın en tehlikeli terör örgütlerinden olan  El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’nin CIA tarafından Kabil'de düzenlenen operasyonla öldürülmesi dünya gündemine bomba gibi düştü.

11 Eylül ikiz kuleler saldırılarının ana planlayıcısı olarak yıllardır ABD’nin aradığı 71 yaşındaki Zevahiri, Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından yerleştiği Kabil’deki evinin balkonunda cehennem ateşi füzeleriyle öldürüldü.

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, Pazar günü CIA’in Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda öldürüldü.

Uluslararası haber ajanslarına konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zevahiri'nin Afghanistan'ın başkenti Kabil'de bir evin balkonunda öldürüldüğünü söyledi.
 
TALİBAN ŞAŞKIN HALDE
 
Sahada Amerikan askerlerinin olmadığını sözlerine ekleyen yetkili, Zevahiri'nin Afganistan'daki varlığının, Taliban'ın 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile imzaladığı ve ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin yolunu açan anlaşmanın "açık ihlâli" olduğunu kaydetti.
 
Biden'ın konuşmasından önce bir Taliban sözcüsü, ABD'nin Pazar günü Kabil'in bir yerleşim bölgesinde İHA saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Sözcü, saldırının, "uluslararası hukukun açık ihlali" olarak nitelendirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, televizyonlardan canlı yayımlanan konuşmasında, "Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok" dedi.

Konuşmasında operasyonun detaylarına da yer veren Biden, "Başkan Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri’yi aramıştık. İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı" dedi.
 
Biden konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Bu görev dikkatle planlandı, diğer sivillere zarar verme riskini titizlikle en aza indirdi ve bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu."
 
Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.
 
2011'de ABD güçlerinin Usame bin Ladin'i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına geçen Zevahiri'nin, 2001'de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu. 
 
image
 
 
El Kaide'nin baş ideoloğu
 
Eymen El-Zevahiri, Mayıs 2011'de ABD güçleri tarafından Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından El Kaide'nin liderliğini devraldı.
 
Bundan önce Zevahiri, genellikle Bin Ladin'in sağ kolu ve El Kaide'nin baş ideoloğu olarak anılırdı.
 
Bazı uzmanlar, ABD'deki 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasındaki "operasyonel beyin" olduğuna inanıyor.
 
Zevahiri, 2001 yılında ABD hükümeti tarafından açıklanan ve 22 kişinin yer aldığı “en çok aranan terörist" listesinde Bin Ladin'in ardından ikinci sırada yer aldı ve başına 25 milyon dolar ödül kondu.
 
Usame bin Ladin gibi o da, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’nin Afganistan’ı işgali sonrası saklanmaya başlamıştı.
 
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR