Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İNGİLİZ GAZETECİLER SERBEST
İNGİLİZ GAZETECİLER SERBEST
Diyarbakır'da IŞİD ve PKK adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla tutuklanan İngiliz gazeteciler Jacop Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury tahliye edildi.
3 Eylül 2015, 17:47

 

Diyarbakır'da IŞİD ve PKK adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla tutuklanan İngiliz gazeteciler Jacop Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury tahliye edildi. 

Iraklı tercüman Mohammed İsmael Rasool'un ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Diyarbakır'da gelişmeleri takip ederken gözaltına alınan ve 2'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 'Silahlı örgüte üye olmayıp bilerek ve isteyerek örgütü yardımdan' tutuklanan VICE News adlı internet haber kanalında görev yapan İngiliz gazeteciler Jacop Philip John Gingell-Hanrahan, Philip John Pendlebury ve Iraklı tercümanları Mohammed İsmael Rosool için yapılan tutukluluğa itiraz dilekçesi değerlendirildi. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği iki İngiliz gazetecinin tahliyesine karar verdi. Hakimlik tercüman Mohammed İsmael Rasool'un ise elde edilen dijital veriler tam incelenemediği için tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Tutuklandıktan sonra önce Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderilen İngiliz gazeteciler daha sonra tercüman olmadığı gerekçesiyle Adana Kürkçüler Cezaevi'ne nakledilmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da tutuklanan iki gazeteci için Türkiye’yi uyarmıştı.

İNGİLTERE'DEN UYARI GELDİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da, ‘silahlı örgüte yardım’ iddiasıyla tutuklanan, ABD merkezli VICE News haber kuruluşunda görevli, iki İngiliz vatandaşı ve bir Iraklı tercüman hakkında resmi açıklama yaptı. Bakanlık açıklamada, Türk yetkilileri insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı. IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler hakkında endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “İngiltere, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’den ifade özgürlüğüne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir. İfade özgürlüğü ve basına sınırlama getirilmeden faaliyet imkanı sağlamak, her demokratik toplumda olması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır.”

“Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde imzası olan ülkeler arasındadır. Türk yetkililerin, anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri benimsemiş bir tavır sergilemesini bekliyoruz.”

Tutuklu gazeteciler için daha önce de Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Yazarlar Birliği English PEN ve VICE News yetkilileri gibi sivil toplum örgütleri, gazetecilerin serbest bırakılmaları için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR