Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AB İDLİP İÇİN ALARMDA
AB İDLİP İÇİN ALARMDA
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib'deki gelişmeleri görüşmek için dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.
1 Mart 2020, 19:16
 
 
Suriye'nin İdlib şehrinde Rusya destekli Şam yönetiminin düzenlediği hava saldırı sonrası perşembe akşamı 33 Türk askeri hayatını kaybederken, 32 asker de yaralandı. Sonrasında devam eden çatışmalarla birlikte yaşamını yitiren asker sayısı 36'ya çıktı. Bu gelşime üzerine Türkiye İdlib'teki operasonlarını yoğunlaştırdı.
 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib'deki gelişmeleri görüşmek için dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.
 
image
 
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Borrell, "İdlib'deki çatışma, uluslararası barış ve güvenliği ciddi bir şekilde tehdit ediyor, tarifsiz acıya yol açıyor." ifadesini kullandı.
 
AB'nin, insani krizi durdurmak için tüm çabaları sarf etmesi gerektiğine dikkati çeken Borrell, "Bu nedenle gelecek hafta İdlib'deki gelişmeleri görüşmek için Dış İlişkiler Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyorum." açıklamasında bulundu.
 
Borrell, tüm aktörlerle irtibatta olduğunu belirterek, ateşkese geri dönülmesi ve itidal çağrısında bulunduğunu anımsattı.
 
Krizin sadece siyasi yollarla çözülebileceğine işaret eden Borrell, AB'nin krizi sonlandırmak için katkı sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.
 
image
 
Borell, sivil topluma yardım etmek için kaynak toplanması gerektiğini de kaydetti.
 
'Sınırlarımızdaki göç durumunu takip ediyoruz'
Yüksek Temsilci Borrell, "Aynı zamanda dış sınırlarımızdaki göç durumunu da yakından takip ediyoruz. Türkiye-AB mutabakatının yerine getirilmesi gerekiyor. Yunanistan ve Bulgaristan'a destek veriyoruz." değerlendirmesini yaptı.
 
Halep'teki Neyrab askeri havaalanı TSK tarafından kullanılamaz hale getirildi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şam yönetiminin kontrolündeki Halep’teki bir havaalanını kullanılamaz hale getirdi.
 
image
 
Halep kent merkezinin dış kesimlerindeki Neyrab askeri havaalanı, Suriye ordusunun İdlib’deki TSK unsurlarına ve sivillere yönelik saldırılarda sıkça kullandığı üslerden biri olarak biliniyordu.
 
TSK’nin dün SİHA’lar ve ateş destek vasıtalarıyla yaptığı vuruşların ardından Neyrab askeri havaalanı ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.
 
Suriye ordusu, önceki gün TSK tarafından hedef alınan Halep’in doğusundaki Kuveyras askeri havaalanındaki hava araçları ve ekipmanlarını Neyrab’a nakletmişti.
 
MSB: İki adet Su-24 tipi savaş uçağı düşürüldü
Milli Savunma Bakanlığınca, "Uçaklarımıza taarruz eden rejime ait 2 adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür." açıklaması yapıldı.
 
Bakanlığın internet sitesinden yapılan paylaşımda, "Bir SİHA'mızı düşüren hava savunma sistemi ile diğer iki hava savunma sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden rejime ait 2 adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür," ifadesi kullanıldı.
 
Akar: Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var
Milli Savunma Bakanı Akar "Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var.Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir," açıklamasında bulundu. Akar ayrıca "Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir," ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan, NATO'da ittifak dayanışmasını sadece söylemde değil eylem düzeyinde de açık ve somut bir şekilde görmek istediklerini dile getirdi.
 
ABD Başkanı Donald Trump: Erdoğan ile Patriot konusunu görüşüyoruz
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye bağlamında birçok konuyu görüştüklerini ve Patriot konusunun da buna dahil olduğunu belirtti.
 
MSB: Suriye'de 2 bin 100'ün üzerinde hedef vuruldu
Saldırı sonrası Ankara Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı tüm unsurların hedef olduğunu açıkladı. tüm Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'de tespit edilen hedeflerin başarılı şekilde imha edilmeye devam edildiğini bildirdi.
 
MSB'nin Twitter hesabından, İdlib'deki operasyonlarda etkisiz hale getirilen hedeflere ilişkin görüntüler paylaşıldı.
 
Paylaşımda, "Esed rejiminin 2100'ün üzerindeki unsurunu etkisiz hale getiren kahraman ordumuz, tespit edilen rejim hedeflerini başarılı şekilde imha etmeye devam ediyor." ifadelerine yer verildi.
 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile sınırın sıfır noktasına gelerek, birliklerde incelemelerde bulundu, ardından İdlib'deki faaliyetlerin sevk ve idare edildiği 2. Ordu Taktik Komuta Yeri'ne geçti.
 
Erdoğan'dan ilk İdlib açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Türk askerlerini hedef alan İdlib saldırısı sonrası ilk kez kameralar karşısına geçerek "36 askerimiz şehit oldu" açıklamasında bulundu.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.
 
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, İdlib'de derinleşen insani kriz ve bunun bölgesel etkilerine işaret ederek, rejimin saldırganlıklarına karşı kolektif ve kararlı bir tutum ortaya konması gerektiğini belirtti.
 
Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü.
 
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Ruhani'nin görüşmesinde, İdlib başta olmak üzere, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler ele alındı.
 
İdlib'de İran destekli 21 kişi öldürüldü
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin İdlib kentinde düzenlediği operasyonlarda İran destekli 21 savaşçının öldürüldüğü bildirildi.
 
4 askerin daha naaşı memleketlerine gönderildi
 
İdlib’de rejim unsurlarının hava saldırısı sonucu öldürülen 4 askerin daha naaşı, Hatay Havalimanı'ndaki törenin ardından son yolculuklarına uğurlanmak üzere memleketlerine gönderildi. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de katıldı.
 
Milli Savunma Bakanlığı ise İdlib bölgesinde ateş altına alınan rejim hedeflerinin vurulmaya devam ettiğini belirtiyor.
Kaynak : Euronews

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR