Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL'DA BİR TARİHİ HAZİNE DAHA YANDI!
İSTANBUL'DA BİR TARİHİ HAZİNE DAHA YANDI!
İstanbul Boğazının Anadolu yakasında bulunan gerçek bir tarihi hazine olan 350 yıllık Vaniköy camii müdahalelere rağmen adeta kül oldu yandı.
15 Kasım 2020, 12:56
 
 
Tarihi Vaniköy Cami’indeki yangına denizden Sahil Güvenlik ekipleri de müdahale etti. Yangın kontrol altında ancak tarihi cami kül oldu.
 
İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Çengelköy  semtindeki tarihi Vaniköy Camii yanıgını İstanbul boğazını hüzne boğdu.Avrupa yakasından da görülebilen büyük yangın paniğe neden oldu.
 
İstanbul'un tarihi hazinelerinden olan Camide hasar büyük,  cami önündeki sembol olan çınar ağacı itfaye ekiplerinin çabasıyla yanmaktan kurtarıldı.
 
    image
 
Üsküdar, Kandilli’deki Osmanlı döneminden kalma tarihi Vaniköy Camisi’nin yangını,İstanbul boğaznı dumanla kapladı. 
 
Bugün 13.15’te başlayan yangının bir saat içinde kontrol altına alınarak söndürüldüğü ve soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
 
Yangına,Deniz itfaiye ekipleri ile Çengelköy, Üsküdar, Kadıköy, Kavacık ve Ümraniye itfaiye ekipleri ile  müdahale ettiği bildirildi.
 
image
 
1670’de yapılan boğazın hazinelerinden olan güzeller güzeli Vaniköy cami ahşap karkas yalı camiler arasındaki ender örneklerden birisi. Vani Mehmet Efendi tarafından  Sultan IV. Mehmed'in verdiği arazi üzerine yaptıran Vaniköy Camii'nin neden yandığı sebebi henüz bilinmiyor. 
 
   image
 
Camii kundaklanmasından şüphe ediliyor.
 
Konuyla ilgili araştırmalar sürerken yangın ile ilgili İstanbul Valiliği'nden şu açıklama yapıldı:
Bugün saat 13.30 sıralarında Üsküdar ilçemiz Kandilli Mahallesinde bulunan tarihi Vaniköy Camiinde henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Olay yerine süratle karadan ve denizden yangın söndürme ekipleri sevk edilmiştir. Denizden (3) sahil güvenlik teknesi, karadan İBB (5) İtfaiye araç ve ekibiyle müdahale edilen yangın ekiplerin karadan ve denizden müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ahşap kısımları yanan Vaniköy camiindeki yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
 
image
 
Tarihi hazine Vaniköy Camisinin hikayesi. 
 
Üsküdar Kandilli'de Vaniköy Caddesi'ndeki cami, Vani Mehmet Efendi tarafından 1665'te yapıldı.
Sultan I. Mahmut zamanında da hünkar mahfili ilave edilen caminin tek minaresi ve şerefesi bulunuyor.  Tek minareli, tek şerefeli olan cami   dikdörtgen planlı, duvarları kargir, kırma yapılı bir yapıdır..."Cami, dikdörtgen planlı, duvarları kagir ve kırma yapılı bir özelliğe sahipti.
 
image
 
Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR