Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE İLE ERMENİSTAN YAKINLAŞMASI !
TÜRKİYE İLE ERMENİSTAN YAKINLAŞMASI !
Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan normalleşme görüşmeleri, bölgede barış ve kalkınma döneminin kapısını aralayabilir mi?
25 Ocak 2022, 14:23
 
Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan normalleşme görüşmeleri, bölgede barış, istikrar ve işbirliği için beklentileri arttırdı.
 
Uzun yıllar sonra diplomatik ilişkilerin kurulması, sınırların açılması ve ulaşım yollarının işler hale gelmesi durumunda, Güney Kafkasya'da barış ve ekonomik kalkınmaya da kapı aralanmış olacak.
 
Ancak 14 Ocak'ta Moskova'da başlayan görüşmeler kamuoylarında olumlu bir hava yaratmış olsa da, sürecin başarısı önünde birçok zorluk da bulunuyor.
 
Her iki ülkedeki iç siyasi dinamikler kadar, Rusya, Azerbaycan, İran gibi bölge devletlerinin beklentileri ve Ermeni diasporasının etkisi, süreci etkileyebilecek önemli faktörler arasında yer alıyor. ABD ve Çin gibi küresel aktörler arasında artan jeopolitik rekabet de süreci etkileyebilecek bir diğer faktör.
 
Bu nedenle birçok uzman, normalleşme görüşmelerinin hassas ve son derece kırılgan bir zeminde ilerleyeceğini, birçok sınamayla karşı karşıya kalınabileceğini dile getiriyor.
 
Olumlu havada başladı
Türkiye'nin atadığı özel temsilci Serdar Kılıç ile Ermenistan'ın özel temsilcisi Ruben Rubenyan'ın Moskova'da yaptıkları ilk görüşmenin "olumlu ve yapıcı" bir atmosferde gerçekleştiği açıklandı.
 
Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, sürecin "tam normalleşme hedefiyle" ve "ön şart olmaksızın" sürdürüleceği, tarafların bu konuda mutabık kaldığı duyuruldu.
Bu açıklama olumlu yankı bulurken, geleceğe ilişkin beklentileri de arttırdı.
 
Azerbaycan denklemin parçası
Türkiye, Ermenistan'ın bağımsızlığını Aralık 1991'de tanımış ancak 1993 yılında, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgali nedeniyle sınırlarını kapatmıştı.
 
30 yıldır diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülke arasında normalleşme için sonuncusu 2009 yılında gerçekleşen iki girişim de büyük ölçüde Azerbaycan'ın itirazları nedeniyle sonuçlandırılamamıştı.
 
Ankara-Erivan hattındaki üçüncü normalleşme girişiminin yolunu açan ise, Azerbaycan'ın 2020 yılında, Türkiye'nin askeri desteği ile Dağlık Karabağ savaşını kazanması, topraklarının büyük bir bölümünü geri alması oldu. Bu gelişme ile Ankara-Erivan hattındaki müzakerelerin de yolu açıldı.
 
Ancak hassas bir zeminde başlayan bu görüşmelerde Ermenistan ile Azerbaycan arasında çözüme kavuşturulamamış konuların yeni bir ihtilaf sürecini tetiklememesi kritik önemde. 
 
Dağlık Karabağ savaşında yenilgiye uğrayan, ekonomisi zorda olan Erivan için de Ankara ile diplomatik ilişkilerin kurulması, Türkiye ile sınır kapılarının açılması, ekonomik açıdan büyük önem taşıyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR