Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İTALYA KKTC'Lİ AVUKATI RUM KESİMİNE İADE EDECEK
İTALYA KKTC'Lİ AVUKATI RUM KESİMİNE İADE EDECEK
İtalya'da tutuklanan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe'nin eşi, avukat Akan Kürşat'ın Güney Kıbrıs Rum kesiminde yargılanmayı kabul ederek iadesinin gerçekleşeceği belirtildi.
7 Şubat 2024, 15:53

 

Bir süredir İtalya’da tutuklu bulunan Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat’ın Kıbrıs Rum yönetimine  iade edileceği öğrenildi.

KKTC son yılların en önemli uluslararası tutuklama kararı endişesinde.

1974 Kıbrıs Barış harekatı sonrası Kıbrıslı Türklerin idaresi ile dünyada Türkiye'den başka ülkenin tanımadığı  KKTC devleti son yılların en zor davasıyla karşı karşıya. 
Bir zamanlar Kıbrıslı Rumların yaşadığı savaş sonrası Türklerin kontrolüne geçen arazilerin satılmasını ve binaların inşa edilmesini durdurmayı hiçbir zaman başaramayan Kıbrıs Rum kesimi bu kez '' Avrupa  tutuklama  emri '' ile KKTC vatandaşı avukat Akan Kürşat'ı AB ülkelerindeki Europol anlaşması ile İtalya'nın Roma kentinde İtalyan polisince  tututuklattı.
 
Daha önce Kıbrıs Rum kesimine iadesine karşı avukatları İtalyan yargısına başvuran Akan Kürşat son olarak Kıbrıs Rum kesimine iadesini kabul ettiği öğrenildi.
                      image
50 yıldır çözümsüzlüğe mahkum yaşayan tapuları 1974 öncesi rumlara ait mülkleri sahiplenen Türkler  büyük tehlike ile karşı karşıya.
 
Sadece KKTC'de yaşayan Türkler değil,uluslararası mülkiyet hakları davaları ile mücadele eden KKTC bu defa ilk kez çok zor bir viraja geldi.
 
Kıbrıs Rum kesimi Adalet Bakanlığı'nın Polis ve Hukuk Dairesiyle tam bir istişare içerisinde olduğunu yazan Rum Politis gazetesi, "Akan Kürşat'ın KKTC’deki Rum mallarını satışlarına aracılık ettiğini, gasp ettiğini ve usulsüzlük " gerekçesiyle suçlanmakta olduğunu belirtti.
 
Kuzey Kıbrıs halkı ve Türkiye'den gidip inşaat yapan ve mülk alan binlerce insan cezaevine girme tehlikesi altında olduğunu henüz fark etmemiş durumda.
 
Uzun yıllardır Türk askerinin yüzlerce şehit vererek Kıbrıs Türkünü özgürleştirdiği adada azınlık bir zümrenin ganimet gözüyle bakıp talan ettiği haraç mezat sattığı topraklar ve buralara  inşaatlar diken başta yahudi sermayesi ve Türkiye'den adaya rant için giden kişi ve firmalar artık uluslararası topraklarda suçlu olarak yakalanabiliyor.
 
Yıllarca Kuzey Kıbrıs’taki Rum mallarını 1974 öncesi tapu sahiplerinin onayı olmadan satılmasıyla ilgili 1 Ocak 2024 tarihinde AB üyesi Kıbrıs Rum kesiminin interpol ve Europol'e verdiği suçlanan kişiler listesinde bulunan  İtalya’nın başkenti Roma'da yılbaşı tatili için ailesi ile gittiği İtalya'da tutuklanan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe'nin eşi, avukat Akan Kürşat'ın Güney Kıbrıs Rum kesiminde yargılanmayı  kabul ederek iadesinin gerçekleşeceği  belirtildi.   image
 
Güney Kıbrıs basınına göre, İtalya'da tutuklu bulunan Kürşat, 1 Şubat'ta avukatları aracılığıyla iade edilmeyi kabul etti.
Haberde, Rum polisinin Kürşat'ı Güney Kıbrıs'a getirmek için hafta içinde İtalya'ya gitmesinin beklendiği ifade edildi.İtalya'da üç gün sürecek davanın ardından Kürşat'ın yakın zamanda Güney Kıbrıs’a iade edileceği kaydedildi.    
 
Akan Kürşat, 1 Şubat'ta avukatları aracılığıyla iade edilmeyi kabul etti.
Rum polisinin Kürşat'ı Güney Kıbrıs'a getirmek için hafta içinde İtalya'ya gitmesinin beklendiği ifade edildi. Rum Polis Sözcüsü Christos Andreou'ya göre, Kürşat büyük olasılıkla Güney Kıbrıs'a geldikten sonraki gün mahkemeye çıkarılacak, ardından Lefkoşa Polis Merkezide hücrede tutulacak.  image

NE OLDU DA AKAN KÜRŞAT İTALYA'DA TUTUKLANMIŞTI

2007 yılından buyana  Kuzey Kıbrıs'ta bulunan eski tapulu Rum mallarının üçüncü kişi ve şirketlere satışına aracılık ve danışmanlık yaptığı  gerekçesiyle gözaltına alınan Akan Kürşat, Roma’da mahkemeye çıkarılmış, hakkında tutuklu kalması yönünde karar verilmişti.
 
Kürşat hakkında 2007 yılında bir tutuklama emri bulunduğu ortaya çıkmıştı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Cumhuriyetinin Avrupa Birliği ülkesi olduğunu,  söz konusu suçlamanın Kıbrıs’ta gerçekleştiğini öne sürerek, Kürşat’ı yargılamak için iadesini talep etmişti.
 
Kürşat, 16 Ocak 2024 tarihinde mahkemeye çıkarılmış, güneydeki cezaevinde can  güvenliği olmadığını belirterek, iade talebi reddetmişti. 
Son noktada Rum kesimi Akan Kürşat'a can güvenliği konusunda ayrı bir güvenlik sistemi içinde cezaevine yollamadan polis merkezinde tutuklu olarak kalacağını belirterek yargılama süresince can güvenliğini burada garanti etme koşuluyla güvence verdi.
 

 

 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR