Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA CUMHURBAŞKANI İLK KEZ KIBRIS'TA
ALMANYA CUMHURBAŞKANI İLK KEZ KIBRIS'TA
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Güney Kıbrıs'a iki günlük resmî ziyaret gerçekleştirdi.KKTC tarfına geçmeyen Almanya cumhurbaşkanı Steinmeier Lefkoşa ziyareti sırasında varil bariyerler arasından KKTC'ye bakmakla yetindi.
15 Şubat 2024, 14:40
 
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Güney Kıbrıs'a iki günlük resmî ziyaret gerçekleştirdi.  Almanya’nın BM’ye destek vermek amacıyla Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’ne ilk defa polis gücü göndereceği açıklandı.
 
Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in daveti üzerine Güney Kıbrıs'a giden Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın, Kıbrıs sorununa müdahil tüm tarafları, çözüm için uzlaşıya varılmasına yönelik hazırlık yapmaları konusunda cesaretlendiren açıklamalarda bulunduğu bildirildi.
 
       image
 
Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ziyareti hakkında açıklamalarda bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, görüşmelerinde ele aldıkları konular arasında Almanya’nın Kıbrıs sorununa, sadece açıklamalarla değil,  özlü olarak nasıl yardımcı olabileceğinin de bulunduğunu söyledi.Hristodulidis, bu kapsamda, kamu oyuna açıklanması mümkün olmayan görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.
 
Hristodulidis'in Kıbrıs'ta Başkanlık görevine geldiği ilk günden bu yana, Kıbrıs sorununun çözümünü öncelikleri arasına koyduğunu ve Steinmeier’in, uluslararası toplumun ve AB’nin de bunun farkında olmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.
image
 
Steinmeier, Hristodulidis’e Kıbrıs sorununun çözümünü BM’nin desteğini alarak öncelik haline getirmiş olmasından dolayı memnuniyetini iletirken, gerek Almanya’nın, gerekse diğer AB ülkelerinin BM’nin çabalarını destekleyeceğini kaydetti. Steinmeier’in basın toplantısındaki açıklamalarında, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili geçmişte bazı iyimser aşamalar kaydedildiğini ve siyasetin, imkansız görüneni denemek gibi bir görevi olduğunu söylediği öğrenildi..
 
Hristodulidis ile Steinmeier önce baş başa, ardından da heyetlerinin katılımıyla görüştü. İki liderin, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısıyla gazetecilere açıklama yaptıkları belirtildi.
 
Hristodulidis, AB’nin gereken garantilere sahip olmasından ötürü Kıbrıs sorununda daha aktif bir rol oynayabileceğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın Türkiye ile AB arasında daha sıkı bir ilişki kurulmasını desteklediğini söyledi.
      image
 
Hristodulidis, Steinmeier’in Güney Kıbrıs’a ilk kez yaptığı bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı koymasını temenni ettiğini dile getirdi.
 
Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın atanmasının kendi ısrarlı çabalarının bir sonucu olduğuna işaret ederek, mevcut durumun Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağını ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların çoğunluğunun, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini istediğine inandığını dile getirdi.
 
AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine aktif katılımının, çözüm için “katalizör rol” oynayacağını belirten Hristodulidis, Türkiye’nin de bu konuda irade göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.image
 
Steinmeier Lefkoşa ziyareti sırasında varil bariyerler arasından KKTC'ye baktı.
Hristodulidis, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden 35 yıl geçtiğine işaret ederek, Avrupa’nın son bölünmüş başkenti Lefkoşa’nın ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kutlama imkanının da en kısa zamanda oluşmasını arzu ettiğini söyledi.
 
Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in eşlik ettiği Almanya Cumhurbaşkanı ,Frank-Walter Steinmeier Lefkoşa rum kesimi Belediye Başkanı Constantinos Yiorkadjis tarafından karşılandı ve KKTC ile sınır olan bariyerlere götürüldü..
 
Steinmeier sınıra yakın ve müze olarak kullanılan bir binanın en üst katına çıkarak Güney ve Kuzey Kıbrıs'ın bölünmüş başkenti Lefkoşa'yı ve BM kontrolündeki ara bölgeyi  gözlemledi. Burada kendisine Kıbrıs Yeşil Hattı oluşturan çeşitli noktalar anlatıldı.image
 
Bu ziyaretin ardından, binanın çevresindeki sokaklarda bir yürüyüş turu yapıldı. Bu tur sırasında Yiorkadjis, surlarla çevrili şehirde  Başkan Hristodulidis'ten bilgiler aldı.Yol boyunca karşılaştıkları Lefkoşa'yı ikiye ayıran barikatların önünde durarak, bunların tarihî ve şimdiki yapısıyla ilgili bilgiler verildi. Ayrıca rum kesimindeki Lefkoşa Belediye Binası'nın hemen arkasında yer alan variller arasından Kuzey Lefkoşa'daki yaşamı görmek istemesi rumlar tarafından itiraz edilmeden yerine getirildi. 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR