Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KIBRIS'TA SAHTE DİPLOMA VE VURGUN SKANDALI
KIBRIS'TA SAHTE DİPLOMA VE VURGUN SKANDALI
KKTC Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin direktörü Serdal Gündüz ile Uluslararası Ofis sorumlusu Amir Şakira, milyonlarca liralık ‘hırsızlık, hile, sahtekarlık’ yapmakla suçlanıyor.
22 Şubat 2024, 19:17
 
KKTC üniversite sektörüne '' Sahte Diploma '' bombası düştü.
2017 yılı itibariyle T.C Yükseköğretim Kurumu YÖK tarafından akredite edilerek onaylanıp KKTC eğitim hayatına katılan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi KKTC eğitim sektörüne adeta atom bombası etkisi yapan Sahte Diploma,Uluslararası İnsan Kaçakçılığı,dolandırıcılık ve tutuklamalarla gündemde.
 
Üniversitenin rektör yardımcısı Serdal Işıktaş tutuklandı.
Sahte diploma düzenlenmesiyle ilgili KSBU hissedarı  Serdal Gündüz ,rektör yardımcısı Serdal Işıktaş ve KTSU Uluslararası Ofis Sorumlusu olan zanlı Amir Shakira ile sahte diplomayı alan Çelebi Ilık ile birlikte tutuklandılar. 
image
 
KKTC Kooperatif Şirketler Mukayyidi olarak tanınmış bir bürokrat olan Çelebi Ilık'ın Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nden aldığı lisans ve yüksek lisans diplomalarının sahte olduğu iddiasıyla tutuklanması adada şok etkisi yaptı.
 
KTSU HİSSEDARI VE ULUSLARARASI OFİS MÜDÜRÜ DE TUTUKLANDI
KKTC Polisi tarafından olayla ilgili sorumluluğu tespit edilen üniversitenin direktörü ve küçük hissedarı Serdal Gündüz ve KTSU Uluslararası Ofis Sorumlusu olan Amir Shakira tutuklanmasının yanı sıra araştırmalar çok yönlü devam ediyor.
        image
 
Sevgilisine Range Rover hediye etmiş
Polis Serdal Gündüz’ün 2023 yılında karşılığında kız arkadaşına 68 bin sterlin değerinde Range Rover marka lüks araç aldığını, aracın parasının okuldaki kurduğu sahtekarlık düzeninden elde ettiğine dair bulgular olduğunu bildirdi.
 
Tutuklamalar sonrası birden fazla suç unsurunun oluştuğu iddianame ile hakim karşısına çıkan zanlıların hakkındaki iddialar Kuzey Kıbrıs eğitim sektörünün hem imajını, hem güvenilirliğini derinden sarsacak bir davaya dönüştü.
 
Okul yönetiminden 3 kişinin tutuklanmasının olayın münferit bir vaka olmayıp üniversite içinde kurulmuş paralel , sistematik bir düzenin olduğu yönündeki somut suç olguları dava dosyasına girdi. Okuldaki olay basına düşmeden yolsuzluk yapıldığı bilgileri üniversitenin sahibi Levent Uysal'a ulaştığı,Uysal'ın acilen Kuzey Kıbrıs'a gittiği bilgilerine ulaşıldı.
      image
KSBU kurucusu Levent Uysal,KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve üniversitenin mütevelli heyeti üyesi KKTC eski milli eğitim bakanı bakanı Kemal Dürüst  
 
Nişantaşı Üniversitesi kurucusu ve olan Levent Uysal'ın sahibi olduğu, Mütevelli Heyeti Başkanılığını eşi Ece Uysal'ın yaptığı Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi hakkında soruşturma başlatılması Levent Uysal'ın adaya gitmesinden sonra hız kazandığı iddia edildi.
 
Edinilen bilgilere göre okulundaki sahtecilik, yolsuzluk ve mobbing iddialarını duyan Levent Uysal, tüm üniversite personelini Lefkoşa Concorde Otel’de bir araya getirir ve burada tüm personele okulun sahibinin kendisi olduğunu hatırlatan uyarıcı  bir konuşma yapar.
Levent Uysal adadan ayrıldıktan sonra Uysal’ın adaya gelmesinin sebebinin; Üniversiteden gelen haberler üzerine, kamuoyuna yayılmadan bir polis soruşturması başlatılması talebi olduğu iddia edildi.image
 
Önce International Ofis Daire Başkanı Amir Shakira ile KSBU Genel Sekreteri Serdal  Gündüz 2 milyon dolar çaldı iddiası.
Levent Uysal’ın adadan ayrılmasından birkaç gün sonra mali polis okulda geniş çaplı soruşturma başlattı, okulun tüm katlarında, tüm bölümlerde araştırmalar yapıldı.
Geçtiğimiz Çarşamba günü de Gündüz’e yakınlığıyla bilinen International Ofis Daire Başkanı Amir Shakira Ercan Havalimanı’ndan çıkış yapmak üzereyken tutuklandı.
 
Rektör yardımcısı Dr. Serdal Işıktaş'ta tutuklananlar arasındaydı
Kuzey Kıbrıs'ın yeni eğitim bölgesi Güzelyurt’ta faaliyet gösteren Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesinde meydana gelen milyonlarca liralık iç vurgunun parasal hacminin henüz tam ölçümü yapılamasa da en az iki milyon dolar paranın kaybından söz ediliyor. Olayın sadece parasal boyutu değil üniversitenin güvenilirliğine ve imajına verdiği zararın daha yıkıcı olabileceği belirtiliyor.image
 
Tutuklu olarak mahkemeye çıkarıldılar.
Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nin direktörü Serdal Gündüz ile Uluslararası Ofis sorumlusu Amir Şakira, milyonlarca liralık ‘hırsızlık, hile, sahtekarlık’ yapmakla suçlanıyor. Üniversitenin direktörü ve küçük hissedarlarından Serdal Gündüz aleyhinde ise farklı birçok konuda suçlayıcı iddialar gündeme getirildi. 
 
Serdal Gündüz’ün bilgisi dâhilinde sahte fatura düzenleyip üniversiteye yabancı öğrenci kaydettirilmiş 
Bugüne kadar sahtekarlık ve dolandırıcılık niyetiyle elde edilen gelirin üniversite kasası dışında tutulup farklı banka hesaplarına aktarıldığı tespit edildi.Yapılan sahteciliğin sadece sahte diploma olmayıp uluslararası insan kaçakçılığına zemin hazırlayan bir sistem içinde olduğu iddia ediliyor.image
 
Göstermelik öğrenci kayıtları yapılmış
Polis, Shakira’nın 2022-2023 yılları arasında yabancı uyruklu şahısları üniversiteye kayıt ettirip öğrenci statüsünde KKTC’ye gelmesini sağladığını, daha sonra okul kayıtlarını silerek adada kaçak olarak kaldıklarını ,birçoğunun da güney Kıbrıs'a geçmek için bu yolu kullanarak uluslararası insan kaçakçılığı suçuna zemin hazırlanarak bundan para kazandıklarını açıkladı.
 
Öğrenciler parayı paralel hesaba mı yatırdı? 
Polis, zanlının okula kayıt yaptırıp daha sonra sildiği işlem sayısının sayısının tam tespit edilemediğini fakat şu ana kadar elde edilen delillerle 1000'in üzerinde olduğunu mahkeme dosyasına koydu.
 
Polis, kaydında bazı öğrencinin üniversitenin gerçek hesaplarına para yatırmadığı ve okulu bitirip mezun olduklarının  tespit edildiğini açıkladı. Söz konusu olayala ilgili belgelerde 456 öğrencinin kimlik bilgilerine ulaştıklarını, KKTC’de bulunanların ifadelerini alacaklarını kaydedildi. 
 
Paralar bilenmeyen hesaplara aktarıldı 
Polis soruşturması sırasında Serdal Gündüz’ün bilgisi dâhilinde üniversitede öğrenci olan bir şahsın okula yatırması gereken 126 bin 250 TL’nin okulun hesabı dışında Türkiye’deki kimliği henüz tespit edilemeyen bir banka hesabına yatırılmış olduğunu öğrenildi.
Birçok kişiye sahte diploma verildi.
 
Zanlı Serdal Gündüz’ün talimatı ile birçok kişi adına sahte diploma hazırlandığını ifade eden polis memuru, hazırlanan sahte diplomalar ile ilgili sahtekârlıkla para temin edildiğine inanıldığını, bu yöndeki geniş çaplı ve çok yönlü soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. 
 
Gündüz’ün 3 evi ve bir iş yeri arandı Polis, Gündüz’ün Güzelyurt’taki ikametgâhında yapılan aramada bir beyaz eşya şirketi tarafından üniversite adına yazılmış 12 adet faturalar buldu.Polis, faturalarla ilgili bilgi istendiğinde Gündüz’ün , “Üniversite benimdir, tüm harcamalarımı okul adına yaparım” cevabını verdiğini açıkladı.Polis, Serdal Gündüz’ün bazı üniversite çalışanlarına kendisiyle ilgili mail ve Whatsapp yazışmalarını polis soruşturması başlamadan hemen önce sildirdiğinin de tespit edildiği belirtildi.  
 
Hesaplar inceleniyor.
Polis, faturalarda adı geçen ve Serdal Gündüz’ün ortak olduğu, yapılan soruşturmada şirketin faaliyette olmadığının tespit edildiğini söyledi.  Polis, şirketin paravan olduğunu, evrakları Serdal Gündüz’ün okuldan çaldığı paraları aklamakta kullandığının tespit edildiğini belirtti. 
 
Polis, sahte faturada adı geçen öğrencilerin okula aracısız gelip, kayıt olduklarını bu sayede aracısız gelen öğrencilerin resmi kayıtlara geçirilmediğini tespit ettiklerini açıkladı.
Bu sistemde verilen diplomaların içinde çok sayıda geçersiz diploma olabileceği bunun tam tespit sürecinin uzun zaman alacağı belirtildi.
 
Polis, hem sahte fatura sayısının hem de sahtekarlıkla alınan para miktarının artacağını ifade etti.
Polis, ayrıca Shakerifard’ın Gündüz’ün bilgisi dahilinde okulun kullandığı bilgisayar programından başka programa kayıt işlemleri yaptığını açıkladı. 
 
Suç ortakları olabilir  
Polis, diplomalar ile ilgili zanlıların okul içerisinde suç ortakları olup olmadığının araştırıldığını, sahte diplomaların verildiği kişilerin bu diplomalar ile işlem yapıp yapmadıkları ile ilgili olarak KKTC Mali Şube’nin soruşturmasının devam ettiğini söyledi. 
 
Polis, Serdal Gündüz’ün öğrencilerle özel temas kurarak, okul ücretlerini belirlediği kendisine özel 2 okul çalışanının hesaplarına yatırılmasını sağladığını belirtti.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR