Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NASRETTİN HOCA FELSEFESİ MODA DÜNYASINDA
NASRETTİN HOCA FELSEFESİ MODA DÜNYASINDA
Başarılı moda tasarımcısı Aslı Jackson , Nasreddin Hoca hikayelerini podyuma taşıyarak kültürümüzde var olan Hoca’nın ironik ama eğitici üslubunu kullanan, kıvrak zekasını ve nüktedanlığını yansıtan tarzını özgün koleksiyonda yansıttı.
19 Mart 2015, 07:36
 
 
Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'un ikinci günü uzun ıllar Londra'da yaşayan Vivien Westwood,Alexander Mc Queen gibi dünya çapında modacıllar  ile çalışmalarda bulunan Aslı Jackson ilk defilesini gerçekleştirdi. 
 
image
 
Başarılı modacı Nasreddin Hoca hikayelerini podyuma taşıyarak kültürümüzde var olan  Hoca’nın ironik ama eğitici üslubunu kullanan, kıvrak zekasını ve nüktedanlığını yansıtan tarzını  özgün  koleksiyonda  yansıttı. 12 farklı look’tan oluşan koleksiyonda Nasreddin Hoca’nın ünlü pervane deseni gömlek, etek ve çoraplarda kullanıldı.
 
 Aslı Jackson "Yaratmanın yüzde biri ilhamsa yüzde doksan dokuzu terlemektir." Emeğin yaratıcı kudretine inanıyorum... 'Süt'ün 'Maya' tutup 'Yoğurt' olabilmesi için, hem de güzel lezzetli bir yoğurt olabilmesi için, belli bir sürece ve uygun koşulların hazırlanmasına ihtiyaç vardır. Doğru kıvamı yakalayabilmek ve mayasını tutturmak gerekir. İnsanlar arası iletişimde de bu maya vardır. Maya'sı güzel deriz.. 'Maya' sözcüğü burada birçok anlamı temsil ediyor. Derinliği, sözcüklerin doğruluğunu, üslubun çekiciliğini, ve anlamı; Nasreddin Hoca'nın evrenselliğini taşıyor. Nasreddin Hoca'nın fıkraları, hikayeleri yüzyıllardır insanları besleyen ve ilham veren önemli bir kaynaktır. Tasarım dünyasında yeterince ele alınmamış olan Nasreddin Hoca imgesinin güncel bir dinamizmle modaya kazandırılması, bu figürün desenlere ve kıyafetlere dönüşmesi oldukça heyecan verici bir süreç. “Ben de Hikayeleri Kıyafetlerle Anlatıyorum”diyor 
 
image
 
 Nasreddin Hoca figürünü bir sembol haline getiren Moda Tasarımcısı Aslı Jackson, Nasreddin Hoca figürünü, Türkiye'yi tanısın ya da tanımasın her ülkeden insanın bildiği imgelerden birine dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu figürün kökenine dair her araştırma ve sorgulamad Türkiye ile buluşacaktır. Çünkü Nasreddin figürü yalnızca bir desen değil, kendinde özgü bir mizah ve felsefeyi cisimleştirmiş bir insanın hikayesidir. Nitekim Aslı Jackson koleksiyonunda çeşitli ögeleri tasarlarken, bu güçlü kültürel mirastan azami ölçüde faydalandı.
 
image
 
Aslı Jackson kültürel mirasımıza sahip çıkarak, Nasreddin Hoca'nın hikayelerindeki eğitici, ironik üslubu kullanarak, Nasreddin Hoca’nın kıvrak zekasını ve nüktedanlığını anlatabildiği bir koleksiyona imza attı. Kavramsal tasarımlarıyla Aslı Jackson sanat kariyerinde; Anadolu kültürünün imgelerini, güncel beğeniyi yakalayan giyilebilir sanatsal nesnelere dönüştürme yolunu seçmiştir. Nitekim kültürel alanda “Genç Kadın Girişimci Dünya Birinciliği Ödülü” bu minvaldeki başarısının bir göstergesidir. Aslı Jackson koleksiyon oluşumunda, geleneksel Nasreddin Hoca imgesini yeniye uyarlayarak kaybolmaya yüz tutmuş değerlere ve miraslara yeniden hayat vermek arzusuyla harekete geçiyor.
 
image
 
Osmanlı'dan itibaren süregelmiş, tarihi belleğimizden süzülmüş ilham verici motiflerin ve geleneksel dokularının Güncel Çağ’a uyarlanmasının ve bu motif ve dokuların kişisel dilinin Dünya çapında farkındalık getirmesi için tasarlanan bu koleksiyon yaratıcı ve eğlenceli... Gelenekten geleceğe görsel hikayeleriyle tam bir Kozmik Nasreddin Hoca... Koleksiyon 12 farklı look dan oluşmaktadır. Nasreddin Hoca'nın ünlü pervane deseni büyük küçük formlarda gömlek, etek, elbiseler ve hatta çoraplarda kullanılıyor. Geleneksel el örmeleri farklı iplikler ve derilerle harmanlanarak geliştirildi. Günümüze Oversize çok kullanımlı parçalar elde edildi.
 
Aslı Jackson sunum finalinde‘Ya Tutarsa’ adlı şarkıyı söyledi ve performansı da kolleksiyonu  gibi ayakta alkışlandı
 
Nasreddin Hoca figürü, 3D baskı teknolojisi kullanılarak küpe, kolye, kemer ve broşlarda da görülüyor. Ayakkabılar da ise -Nasreddin Hoca'nın eşeğinin arka bacağından (toynak) ilham alınarak- farklı bir topuk formu oluşturuldu. Bu zengin koleksiyonun her bir parçasının zamandan bağımsız giyilebilme özelliğine sahip olduğunu görüyoruz. Sokak modasında da kullanılma özelliğine sahip aksesuarlar, günümüz gardroplarının vazgeçilmez parçaları olacaktır.
Oyuncu Arzu Yanardağ’ın uzun yıllar sonra manken olarak yer aldığı defile
12 Model eşliğinde gerçekleşen defilenin modelleri arasında; Elif Ece Uzun, Arzu Yanardağ ve Türk şarkıcı Gökçe Dinçer vardı. Londra'dan özel olarak defileye ayrıca katılan modellerde Shine Ajans'a ait. Defilenin görsel sunumu da Melis Tüzün tarafından yapılmıştır. Defile müziğinin aranjörü 90’lardan tanıdığımız Ahmet(Ah Canım), vokaller ise Aslı Jackson ve Murat Gönüllü’ydü.
 Beyoğlu belediye başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ve Pop şarkıcıları Mercan,,Kültür sanat dünyamızın ünlü ismi Mehmet Taşdiken ile  cemiyet ,sanat ve moda camiasından çok önemli isimerin izlediği  Aslı Jackson defilesi tam not aldı.
 
Şeffaf Gazete.com / MODA

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR