Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
4000 YILLIK HİTİT EKMEĞİNİN SIRRI
4000 YILLIK HİTİT EKMEĞİNİN SIRRI
Türk Mutfağına özgü lezzetlere sahip çıkma ve kaybolan lezzetleri gün yüzüne çıkarma misyonunu üstlenen Metro Türkiye, bu yıl Sirha İstanbul’da 4 bin yıllık tarifle yapılan Hitit ekmeğini gündeme taşıdı.
1 Aralık 2018, 19:00
 
 
Metro Türkiye ve gastronomi keşif platformu Gastronometro, sektörün en büyük buluşmalarından Sirha İstanbul’da bu yıl da gastronominin önde gelen isimlerini yerli ve yabancı profesyonellerle bir araya getirerek, 4 bin yıllık tarifle hazırlanan Hitit ekmeğini gündeme taşıyor.
 
image
 
HORECA’nın (Hotel-Restoran-Cafe) bir numaralı iş ortağı olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Metro Türkiye ve Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro, 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Sirha İstanbul’da yerini alıyor. Sektörün en kapsamlı buluşmalarından biri olan etkinlikte, bu yıl 500’e yakın yerli ve yabancı markanın ağırlanması hedefleniyor. Katılımcılar, 3 gün boyunca Türkiye'den ve dünyadan önde gelen şefler, yatırımcılar ve üreticilerle buluşma ve gastronomi dünyasındaki son yenilikleri deneyimleme fırsatı bulacak. Metro’nun deneyim alanında ise 4 bin yıllık Hitit mutfağından geleneksel lezzetlerin modern yorumlamalarına, mikrofilizlerden Türk mutfağındaki dönüşüme kadar birbirinden farklı dikkat çeken konular işlenecek.
 
image
 
4 bin yıllık Hitit ekmeği Sirha İstanbul’da…
 
Türk Mutfağına özgü lezzetlere sahip çıkma ve kaybolan lezzetleri gün yüzüne çıkarma misyonunu üstlenen Metro Türkiye, bu yıl Sirha İstanbul’da 4 bin yıllık tarifle yapılan Hitit ekmeğini gündeme taşıdı. Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, ekmeğin Hitit kültüründe özel bir yer tuttuğunu, Hititler’in pişirdikleri en iyi ekmekleri Tanrılarına hediye olarak sunduklarını vurgulayarak, “Hitit kültüründe ekmek sadece bir yemek değil, özenle hazırlanan kültür törenlerinin özel bir öğesiydi. Ancak bu tarifleri bulmak da hiç kolay değildi. Yazarlar Asuman Albayrak, Ülkü M. Solak ile Gıda Mühendisi ve Arkeolog Dr. Ahmet Uhrî, ‘Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı’ adlı kitabı oluşturdu. Metro Kültür Yayınları tarafından yayınlanan bu eser, Türkiye’de yapılan sayılı çalışmalar arasında yer alıyor. Bu kitap, 4 bin yıllık Hitit mutfağını yeniden gün ışığına kavuşturuyor ve” şeklinde konuştu. Bu kapsamda Metro Türkiye ve Gastronometro standında 4 bin yıllık antik tabletlerdeki anlatımlara uygun tarifle Çorum’daki bir fırında özel olarak hazırlanan bezelyeli, narlı, peynirli, incirli, sade, haşhaşlı çeşitleriyle dikkat çeken Hitit ekmeklerinin tadımı da yapılıyor.image
 
Fransız atasözü: ‘İyi bir ekmek kadar iyi!”
 
Ekmeğin Fransız kültüründe de ‘sanat’ olarak kabul edildiğine dikkat çeken Minialai, “Ekmekle ilgili çok sayıda Fransız atasözü var. Bir şeyleri çok sevdiğimiz zaman, ‘İyi bir ekmek kadar iyi’ deriz. Benim büyüdüğüm ailede ekmeğin ters dönmüş olması kabul edilebilir bir şey değildi. Bu ekmeğe duyulan saygının bir göstergesi. Aslında Türkiye’de de ekmeğe duyulan saygının benzer göstergeleri var. Yere düşen ekmeği öpüp başına koymak gibi. Bu benim her zaman çok dikkatimi çekmiştir. Bugün burada kültürleri şekillendiren ve kültürle şekillenen ekmeği konuşuyor olmaktan çok dolayı mutluyum” dedi.
 
Ustalar ve lezzetler geçidi
 
Metro Türkiye ve Gastronometro standında bu yıl geçmiş ile gelecek arasında köprü kuruluyor. Medeniyetler beşiği Gaziantep’ten el alan Küşlemeci İbrahim Usta, ekmekten pideye bir seyyah hikayesine imza atan Samsunlu pide ustası Niyazi Kesim, Tunç çağından günümüze bir İpek Yolu Kültür mutfağının temsilcisi Özden Özsabuncuoğlu, ‘Lezzetin harman yeri’ tanımlamasıyla anılan Hatay mutfağından Metin Tansal ve Ünal Kahraman ustalar ziyaretçilere bir lezzet geçidi yaşatıyor.
 
Londra The Night Jar Bar’dan gelen Sebastiano Cristofanon’un, Türk mutfağından lokal lezzetlerle gerçekleştirdiği dünya miksoloji uzmanlığında yerel deneyim atölyesi yoğun ilgi görürken, Tayfun Şef’in Türk mutfağının tatlılarına getirdiği modern yorumlar deneyimleyen konukların büyük beğenisini kazanıyor.
 
Metro ve Gastronometro’nun deneyim alanı büyük ilgi görüyor
 
Sirha’ya özel tasarlanan deneyim alanında, sektör profesyonellerine yönelik çözümler sunulurken Metro’nun hayata geçirdiği projelerle ilgili de panel ve oturumlar düzenleniyor. Etkinlik boyunca birbirinden renkli sunumlarla, inovatif lezzetlerin tadımlarının sürdüğü deneyim alanında, Metro Türkiye’nin profesyonellere özel gıda atıkları, online sipariş ve web sitesi kurma desteği hakkında bilgi alabileceği ekranları da hazır bulunuyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR